Povežite se s nama

U fokusu

Ured državne uprave : Odluka o prestanku prihvata otpada – nezakonita

Objavljeno:

- dana

Osporeno zatvaranje odlagališta Gornje Vratno

Odlagalište Gornje Vratno ipak se još ne zatvara. Nakon što je Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji utvrdio je da takva odluka, koju je donijelo Općinsko vijeće Općine Cestica, nije sukladna zakonu i drugim propisima, vijećnici su u četvrtak prolongirali zatvaranje odlagališta do sredine iduće godine, ali i podigli cijenu odlaganja za 50 posto.

Zatvaranje odlagališta Gornje Vratno obećavali su svi sudionici lokalnih izbora u Općini Cestica, ali pod time nisu svi isto misli. Kako se vidjelo nakon izbora, načelnik Mirko Korotaj zalagao se za zatvaranje svima, izuzev za mještane Općine Cestica dok se ne nađe drugo rješenje. Nasuprot tome, predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Bistrović bio je za žurno i potpuno zatvaranje. Za to je uspio pridobiti većinu vijećnika koji su na izvanrednoj sjednici 31. kolovoza donijeli Odluku o prestanku prihvata otpada na odlagalištu komunalnog otpada Gornje Vratno.

Fond opet pomaže

Ova odluka pala je svega dva tjedna kasnije. Tijekom nadzora njezine zakonitosti predstojnica  Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji Ljerka Jović-Mikor zaključila je da nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, kao i Pravilnikom o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlaganje otpada te odlukom Ustavnog suda vezano uz pojmove „stupanje na snagu“ propisa i „početka primjene“.

Budući da je dobilo rok od 15 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, Općinsko vijeće sastalo se u četvrtak kada je sporna odluka stavljena van snage samo s jednim glasom protiv.

– Da nismo mi stavili van snage odluku, onda bi je Jović-Mikor. Molim naš upravni odjel da ubuduće unaprijed provjeri zakonitost odluka koje donosimo kako se ne više događalo da na dnevnom radu moramo imati istu odluku četiri puta, naglasio je uoči glasovanja predsjednik općinskog vijeća koji je upozorio i na potrebu usuglašavanja dnevnog reda.

Odluka o zatvaranju odlagališta, kako je pojasnio Bistrović, osporena je jer prethodnu suglasnost nisu dala sva tijela kako je to pripisano zakonom.  Takvu suglasnost trebala bi se osigurati do 30. lipnja 2014. godine. To je naime novi rok za zatvaranje odlagališta Gornje Vratno, što su podržali gotovo svi vijećnici koji su se složili i da je 30. rujna iduće godine  krajnji rok za njegovu sanaciju.

Nova cijena po toni

– Očekujemo da će Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobriti nova sredstva za sanaciju, rekao je načelnik Korotaj koji je zajedno s Bistrovićem zadužen za provedbu svih mjera potrebnih za zatvaranje odlagališta među kojima je donošenje plana zatvaranja te angažiranje izvođača za zatvaranje.

Iako se tako nastavlja odlaganje na odlagalištu Gornje Vratno do sredine iduće godine, to će se raditi pod novim uvjetima.  Naime, cestičko Općinsko vijeće donijelo je odluku da komunalni otpad, uz onaj s područja općine Cestica, mogu na odlagalište Gornje Vratno dovoziti samo Varkom i Univerzal, i to po cijeni od 750 kuna za tonu umjesto dosadašnjih 500 kn/t.

– Otpad će se moći dovoziti samo između 7 i 15 sati i za to ćemo uvest bolji nadzor kako se ne bi dovozile količine mimo ugovora. Nadam se da smo ovime riješili nesuglasice i da se više nećemo sukobljavati samo oko jedne teme, rekao je predsjednik Općinskog vijeća, dok je načelnik Korotaj izrazio uvjerenje da će sanacija odlagališta ići brže nakon što država odobri nova sredstva.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje