Povežite se s nama

U fokusu

Oporba vlasti: Nećemo vas mi rušiti, skoro ste se srušili sami

Objavljeno:

- dana

IZVANREDNO

Iako se proteklih dana uvelike spekuliralo o tome hoće li se u Varaždinskoj županiji održati izvanredni izbori, od toga ipak neće biti ništa. Izvanredni izbori prijetili su ne zbog velikih stranačkih previranja i preslagivanja, već zbog toga što se sjednice moraju održavati najmanje svaka tri mjeseca, a taj se rok opasno približio. Naime, za prošlu srijedu sazvana je redovna sjednica Skupštine, no ona je prekinuta prije izglasavanja dnevnog reda, jer nije bilo kvoruma.

Hadezeovci su tražili da se na dnevni red uvrsti rasprava o HRT-u, odnosno da Županija zauzme stav da HRT-ov centar Sjever bude u Varaždinu, a prigovarali su i tome što stručne službe čak tri mjeseca nisu pripremile odluku o pravu na besplatne školske udžbenike, iako im je u lipnju obećano da će to biti na idućoj sjednici. Budući da toga nije bilo, a nije se čak dalo ni na glasovanje da li će se o HRT-u raspravljati ili ne, HDZ, HSS, ZS, HSP, HRAST i laburisti napustili su sjednicu, pa su vladajući ostali bez kvoruma. Potom su sazvali izvanrednu sjednicu za ponedjeljak, a župan Predrag Štromar priopćenjem zazivao kvorum, tvrdeći da bi, ako se sjednica ne održi, u pitanje mogao doći projekt pomoćnika u nastavi i tako prebacio lopticu na oporbu.

 

Za razliku od Varaždinske županije, Međimurci novac za asistente u nastavi planirali još kod donošenja proračuna za 2014.!

– Župan si je sam kriv za ovu situaciju, jer se doveo u “cajtnot”, budući da sazivaju sjednice praktički pet do 12. Mi nećemo nikoga rušiti, no u srijedu smo morali otići, jer je HDZ bio u pravu, a i mi smo im htjeli pokazati da to što su kupili jednu našu vijećnicu ne znači da u Skupštini imaju veliku većinu – rekao je laburist Siniša Miličić.
Ni sjednica u ponedjeljak nije počela mirno. Nakon što je Štromar rekao da je razlog sazivanja izvanredne sjednice donošenje rebalansa proračuna, jer su, između ostalog, dobili novce od resornog ministarstva za pomoćnike u nastavi, hadezeovac Anđelko Stričak rekao je da su njegovi razlozi “na razini smijeha”.
– Jedan je jedini razlog, a to je što je ova vlast zbog vlastite bahatosti skoro sama sebe srušila i da danas nema sjednice, sutra se ide na izvanredne izbore. Priznajte župane – poručio je Stričak Štromaru.

Smoljanec: Zbog kamata su tužili i druge bolnice, a naš sud je izgleda najažurniji

Prilikom rasprave o rebalansu, zatim, pojasnio je i zašto nije bilo razloga da se sazove hitna sjednica.
– Postoji oko 244.000 kuna proračunske zalihe kojom raspolaže župan, upravnom odjelu za prosvjetu ostalo je više od 987.000 kuna za javne potrebe u obrazovanju iznad zakonskog standarda, a i prema zakonu o proračunu, ono što je došlo kao pomoć, nije obvezno odmah staviti u proračun, nego se na kraju godine u proračunu mora prikazati. Znači, u proračunu ima dovoljno novca za taj projekt, mnogo više od tih 700.000 kuna koje spominjete i jedini je razlog sazivanja sjednice da ne bi došlo do izbora – rekao je Stričak.

Međimurci planirali

Rebalansom je, proračun, inače povećan za 18 milijuna kuna i sada je težak 233 milijuna kuna. Varaždinska županija za asistente u nastavi od države je dobila oko tri milijuna kuna. Ove godine od ministarstva će doći 650.000, dok će Županija izdvojiti 50.000 kuna. Ostatak novca, za projekt koji traje do 15. lipnja iduće godine, planirat će se u proračunu za iduću godinu. No za razliku od Varaždinske županije, susjedi Međimurci novac za asistente u nastavi planirali su već kod donošenja proračuna.

– Od države smo dobili oko 3,2 milijuna kuna, ali smo mi ranije za asistente u nastavi već planirali 700.000 vlastitih sredstava u proračunu, jer mi taj projekt provodimo već godinama – rekao nam je međimurski župan Matija Posavec.
Novac koji je Međimurska županija dobila bit će za 57 asistenata za 64 učenika, dok je u Varaždinskoj županiji novac namijenjen za 92 asistenta.

Ostavite centar u Varaždinu

Županijski vijećnici u ponedjeljak su donijeli i preporuku u kojoj stoji da Županijska skupština preporuča HRT-u da novo sjedište njihovog Regionalnog studija Sjeverozapad bude u zgradi u Varteksovoj ulici u Varaždinu koja je za tu namjenu projektirana i izgrađena do visoke roh bau faze. Prije glasovanja, haesesovac Zvonimir Sabati poručio je vijećnicima neka se ne bune, ako će se na kraju od Županije tražiti da za to izdvoji neke novce, haenesovac Vladimir Stolnik rekao je da su oni za to da centar bude u Varaždinu, ali “bez ucjenjivanja HRT-a oko nekih dodatnih troškova, dok je Ivan Jenkač (HSLS) rekao da bi želio vidjeti po kojim to kriterijima HRT želi taj centar smjestiti u Čakovec

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje