Povežite se s nama

U fokusu

Paripović: Morali smo osnivati nove tvrtke da spasimo ugovor sa Županijom

Objavljeno:

- dana

METEOR GRUPA

Da bismo spasili ugovor o javno-privatnom partnerstvu, formirali smo Meteor Grupu Privatno partnerstvo, koja je preuzela poslovni udio Meteor Grupe za Meteor Privatno Partnerstvo Alfu i to ugovorom o prijenosu i prodaji gospodaske cjeline.

Novo društvo nije bilo blokirano, za razliku od Meteor Grupe, preuzelo je radnike koji su radili na održavanju škola, a pored obaveza prema radnicima, preuzeli smo i osnovna sredstva te sitni inventar. Korist od prijenosa udjela imali su radnici, banka i Županija, koja je dobila dobru uslugu. Meteor Grupa nije pretrpjela nikakvu štetu, nego je imala milijunsku korist, jer bi penalima, da nismo nastavili obavljati posao, nastala višestruka šteta. Županija bi vjerojatno raskinula ugovor i našla novog operatera.

To je prošlog četvrtka na Trgovačkom sudu u Varaždinu rekao Duško Paripović, bivši direktor Meteor Grupe, a danas savjetnik u Meteor Grupi – Privatnom Partnerstvu.

Posebna namjena

Meteor Grupa u stečaju, naime, koja je dobila veliku većinu poslova (do)gradnje škola i dvorana, pokrenula je na varaždinskom Trgovačkom sudu spor protiv Meteor Grupe – Privatno partnerstvo i Meteor Privatno Partnerstvo – Alfa zbog niza spornih prijenosa poslovnih udjela, nakon kojih su te dvije firme postale upravitelji dograđenih škola i dvorana.

U slučaju neispunjavanja obaveza, Županija je mogla raskinuti ugovor, rekao je Paripović

Paripović je na ročištu podsjetio kako je Meteor Grupa zapala u poteškoće zbog situacije u graditeljstvu, pa su 2012. odlučili spasiti što se spasiti da i krenuli u osnivanje novih firmi. Napomenuo je kako nije riječ o običnim, nego o tvrtkama posebne namjene, koje su, kao takve, podložne kontroli Županije i banke.
– U slučaju neispunjavanja obaveza, Županija je mogla raskinuti ugovor, a to nikako nismo htjeli – rekao je Paripović, tvrdeći da je Meteor Grupa – Privatno Partnerstvo osnovana zato jer je krenuo prethodni postupak za stečaj Meteor Grupe, a bilo je neizvjesno kada će on biti otvoren i koliko će trajati, a u tom je razdoblju Županija mogla raskinuti ugovor, ako Meteor Grupa nije mogla obavljati ugovorene poslove.

– Škole su nas putem Županije obavještavale o kvarovima i nedostacima i mi smo ih otklanjali, ali ne iz sredstava Meteor Grupe, već iz svojih privatnih sredstava, jer je Meteor Grupa bila u blokadi. Financirali smo privatnim novcem, da ne bi došlo do penala i da bi se smanjili troškovi. Čak su i naši radnici, koji su bili bez plaće tri mjeseca, išli obavljati sve poslove koje je trebalo – rekao je Paripović.
– Koji vam je danas interes da MG Privatno partnerstvo obavlja poslove održavanja, ako u tome, kako tvrdite, nema nikakve koristi – upitao je Paripovića zastupnik Meteor Grupe u stečaju.

– Nema nikakve računice i koristi, osim te da projekt JPP-a uspije, jer smo ga radili prvi u Hrvatskoj, kao i te da Županija dobije svoju uslugu, a banka natrag svoj kredit. Vodili smo brigu o radnicima, da mogu dalje raditi svoj posao i zaraditi plaću – rekao je Paripović.

Meteoru prepustili sve svoje udjele

Meteor Privatno Partnerstvo – Alfa, inače, osnovali su Meteor Grupa, Hidroing i Mipcro, koji su zajedno dobili posao (do)gradnje sedam županijskih škola. Digli su i kredit od 11 milijuna eura i financirali te projekte, no kad su škole završene, Hidroing i Mipcro izašli su iz Alfe, jer ih, kako je rekao Paripović, nije zanimao posao održavanja, a i predstavljao im je problem što su morali nositi dio zaduženosti za 11 milijuna eura. Meteor Grupa tada je preuzela održavanje škola i obveze po kreditu od partnera, kao i sve druge obveze koje su proizlazile iz ugovora o JPP-u.
– Udjele koje su nam Hidroing i Mipcro ustupili nismo im platili ništa, jer su oni bili sretni da se mogu riješiti kreditnih obveza i da nemaju brigu s održavanjem, jer u tom poslu nisu vidjeli svoj interes – rekao je Paripović.

Marenjaku na uvid

Rekao je i da su suglasnost o prijenosu udjela dobili od Varaždinske županije, iako je ona stigla mjesec dana nakon što je prijenos već obavljen. Paripović je pojasnio da je cijela procedura krenula prije, oni su poslali zahtjev Županiji, a Županija Saši Marenjaku, da bi on, kao stručni suradnik ocijenio je li prijenos moguć ili ne, pa je zato to sve potrajalo. Na pitanje zašto nisu pričekali tih mjesec dana, već su prijenos obavili i prije nego što im je pisana suglasnost stigla, Paripović je rekao da su to napravili “isključivo zbog ispunjavanja ugovora sa Županijom”.

U prosincu 2010. godine udjeli Alfe s Meteor Grupe preneseni su na Đurđicu Vitez

U prosincu 2010. udjeli Alfe s Meteor Grupe preneseni su na Đurđicu Vitez, koja je svojedobno bila i članica Uprave Meteor Grupe, a to je, rekao je Paripović, učinjeno zato da Meteor Grupa ne bude opterećena kreditom od 11 milijuna eura, koliko je Alfa dobila za JPP projekt sedam županijskih škola, kako bi sama Grupa mogla dobiti kredit i garancije. No Đ. Vitez te je iste udjele 2012. vratila na Meteor Grupu i to zato,  rekao je Paripović, jer je Meteor Grupa upala u probleme i nije mogla ispunjavati obveze prema Alfi. Inače, u to vrijeme došlo je i do prijenosa udjela na druge tvrtke i to još na Meteor Grupu – Privatno partnerstvo, Meteor Trgovinu, Meteor Proizvodnju i Meteor Graditeljstvo, zato što Grupa više nije mogla funkcionirati.

Župan Štromar ipak neće svjedočiti

Ugovor o JPP-u sklopljen je između Alfe i Županije i Županija je naknadu, odnosno najam plaćala Alfi, no Paripović nije znao reći kolika je visina najma. – U visinu najma ulazi glavnica i kamate po kreditu, što je promjenjivo, jer ovisi o tečaju eura i porastu i padu maloprodajnih cijena. Postoji formula po kojoj se to radi i naša svaka faktura ide Županiji i Marenjaku. Osim glavnice i kamata, u visini najma ulazi i PDV od 25 posto te održavanje, koje podrazumijeva otklanjanje svih kvarova i nedostataka u određenom vremenskom periodu – rekao je Paripović. Ti troškovi nekad se mogu, a nekad ne, pokriti iz visine najma, a prema projekcijama koje su napravljene, mjesečni troškovi po objektu iznose oko 10.000 kuna. Paripović je rekao i da je bilo problema u poslovanju MG Privatnog Partnerstva, jer ono ovisi o tome kako im Županija plaća, pa tako neko vrijeme nisu imali ni za plaće ni za održavanje, ali se unatrag godinu dana to stabiliziralo, jer je država preuzela dio obveza po JPP-u. Inače, zastupnik tuženih Meteor Grupe Privatno partnerstvo i Alfe predlagao je da se kao svjedok sasluša i župan Predrag Štromar, ali je od toga ipak odustao.

Imovinu prenio na sebi bliske osobe

Meteor Grupa u stečaj je otišla u svibnju 2012. godine, a vjerovnicima je dužna oko 150 milijuna kuna.
Prije otvaranja stečaja, osim spomenutih prijenosa udjela, došlo je, kako se čulo na sudu, i do prijenosa drugih nekretnina Meteor Grupe na novoosnovane tvrtke i Paripoviću povezane bliske osobe. – To što se prenijelo na fizičke osobe plaćeno je novcem i to nakon procjene vještaka, a sve s ciljem da fizičkim osobama koje su Meteor Grupi posudile novce, a riječ je o oko pola milijuna eura, te nekretnine budu zalog, kako bi se one mogle naplatiti. Te osobe nisu u povoljnijem položaju u odnosu na ostale vjerovnike, jer one nisu bile poslovni vjerovnici, nego fizičke osobe koje su posudile novce, kao što bi i banka posudila – rekao je Paripović.

Izvor:
Foto:

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje