Povežite se s nama

U fokusu

Plan za bale je gotov, a Habuš želi da ih preuzme – Čistoća!

Objavljeno:

- dana

Zaboravljeno blago

Plan zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada, koji treba pokazati ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću kako bi Fond za zaštitu okoliša dao 40 milijuna kuna za saniranje zemljišta u Brezju, konačno je gotov, potvrdio nam je to u srijedu gradonačelnik Goran Habuš.

– Ukratko sam ministru predstavio nekoliko varijanti. Treba vidjeti koja varijanta bi bila najprihvatljivija unutar postojeće koncesije, da koncesionar ne dira ni rok ni cijenu, a da se sukladno zakonu promijeni redoslijed otpada te da se uvedu neke obrade koje su zakonski moguće – pojašnjava Habuš.
Analiza je pokazala, veli, da je 35.000 tona biološki inertno i da se može zbrinuti odlaganjem, a da ostalih 60.000 tona mora proći kroz nekakav postupak obrade, spaljivanja ili nečeg trećeg. – Na nama je da u roku od četiri mjeseca nađemo rješenje koje je prihvatljivo koncesionaru u skladu koncesije, ali i da je prihvatljivo Ministarstvu te Fondu, koji onda može zbrinjavanje sufinancirati sa 60 posto, a da nema prigovora Europske unije – naglašava gradonačelnik.
Nije baš jasno kako će koncesionar pronaći “neku drugu varijantu” unutar koncesije čiji su uvjeti unaprijed propisani.

Istovremeno Habuš bale, koje se polako, ali sigurno raspadaju, želi prebaciti u posjed Čistoće. Veli, prilikom podjele imovine Varkoma i Čistoće bale “nisu bile jasno obuhvaćene”, a sada bi to trebalo ispraviti jer se bliži trenutak kada će se krenuti u rješavanje sanacije zemljišta u Brezju.

Čije su bale?

– U ovom trenutku ostao je, na neki način, u zraku posjed nad balama, ali to ne smatram problemom. Bale su gradske, o tom spora nema. Međutim, nisu dovoljno jasno bile obuhvaćene Planom podjele Varkoma i Čistoće. Sad smo u fazi pisanja sporazuma prema kojemu bi bale prešle u posjed Čistoće čim bismo potpisali koncesijski ugovor za zbrinjavanje baliranog otpada. Čistoća bi taj posao operativno odradila. Čistoća je ionako tamo, to je njezina lokacija i balirka je njezina. Dozvola za bale je ostala na Varkomu i nema potrebe da se Varkom tu upliće kao treća strana koja će davati samo pečat i želja nam je da zbog operativnosti Čistoća bude ta koja sve to može izdati – kaže Habuš. Nije baš jasno kako je prebacivanje bala na Čistoću jednostavnije rješenje ako su one već u posjedu Varkoma. Iz pouzdanih izvora do nas je došla informacija da je nakon opiranja Čistoće da prihvati bale gradonačelnik priprijetio da će tvrtki u stopostotnom vlasništvu Grada oduzeti koncesiju za prikupljanje otpada.

 

Pokušava li Habuš prebaciti odgovornost?

No, gradonačelnik je to demantirao.
– Ne, ja sam samo rekao da se taj problem mora riješiti zakonito. Ne može se nitko postaviti na način da nešto ne želi raditi. I Čistoća i Varkom su gradske tvrtke. Čistoća je osnovana s funkcijom da se bavi djelatnošću zbrinjavanja otpada. Mogu razumjeti da se direktor želi zaštiti i da uvijek postoji mogućnost da koncesionar, primjerice, ne može izvršiti obaveze, pa da nastane šteta za tvrtku. Napravit ćemo sve da se zaštite i Varkom i Čistoća i Grad i da se problem bala riješi – odlučan je gradonačelnik.

Nema obaveze

Direktor Čistoće Davor Skroza pak nije toliko siguran da bi tvrtka na čijem je čelu trebala prihvatiti bale. Napominje da za to ne postoji nikakva obveza. – U Registru onečišćavanja okoliša, koji se vodi pri Agenciji za zaštitu okoliša, Varkom se vodi kao posjednik oko 100.000 tona bala odloženih u Brezju. Dakle, Čistoća nije posjednik baliranog otpada, jer to nije bilo definirano Planom podjele Varkoma s osnivanjem novog trgovačkog društva. Iz toga, a i činjenice da Varkom još uvijek nije isplatio zadnju ratu sukladno Planu podjele, vidljivo je da je taj dokument izrađen brzopleto unatoč činjenici da je za njegovu izradu bilo vremena tri godine – navodi Skroza. Naglasio je i da za zbrinjavanje bala treba osigurati 100 milijuna kuna, što njegova tvrtka – nema.

– Mogu reći da će Čistoća preuzeti balirani otpad tek kada se ostvare svi uvjeti za zatvaranje financijske konstrukcije. Osobno vjerujem da će pitanje zbrinjavanja bala biti riješeno i da gradonačelnik Habuš ima rješenja. Mi ne želimo opstruirati rješenje pitanja zbrinjavanja bala, ali ne na teret tvrtke čiji su vlasnici građani – istaknuo je direktor Čistoće, koji je i kao stanovnik Kučana vrlo zainteresiran za što brže rješavanje bala.

 

Bez odgovora: nismo primili informaciju koliko je plaćen Plan

Predsjednik Nadzornog odbora Čistoće Miljenko Ernoić pak kaže da balirani otpad nije u posjedu Čistoće niti se nalazi na lokaciji koja je u vlasništvu tvrtke. – Nadzorni odbor nije donio odluku o “preuzimanju” bala u posjed, jer to nije moguće s obzirom na izvršeni Plan podjele s kojim je podjela imovine detaljno precizirana. U trenutku kad se potpiše ugovor s koncesionarom i definiraju svi parametri financiranja uklanjanja bala, steći će se i preduvjeti da se pokrene postupak prijenosa baliranog otpada na Čistoću – objašnjava Ernoić.
Gradonačelnik Habuš, sad je očito, niti s gotovim dugoočekivanim Planom nema jasno i precizno rješenje na vidiku. To potvrđuje i pokušaj da bale prebaci Čistoći. Naime, dok je Varkom tvrtka pod pokroviteljskom HNS-a, Čistoća je pod pokroviteljskom HSLS-a. Pokušava li tako Goran Habuš prebacivanjem bala prebaciti i odgovornost?

Plan naručivali tri mjeseca

Plan zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada gotov je, potvrdio je Habuš. Sada je ožujak, a da se na njega čeka kako bi se moglo lobirati i dogovarati s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša najavljeno je 15. srpnja prošle godine na Gradskom vijeću. Analiza bala kao preduvjet za plan bila je gotova 11. studenoga 2014. Taj posao je obavio Bioinstitut Čakovec. Na konferenciji za novinare 29. siječnja ove godine Habuš izjavljuje da će tvrtka, koja je radila analizu, napraviti i Plan. Pet dana nakon toga, 3. veljače, izrada Plana povjerava se drugoj tvrtki: Eko Ina Zagreb. Mjesec dana nakon dodjele posla, 4. ožujka, gradonačelnik je potvrdio da je Plan gotov. Od gotove analize do povjeravanja izrade Plana gradske su vlasti čekale nešto manje od tri mjeseca. Goruće pitanje rješavaju puževim korakom. Pitali smo Grad Varaždin i koliko su platili taj najavljivani plan koji uključuje nekoliko varijanti, no odgovor do zaključenja broja nismo primili.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje