Povežite se s nama

U fokusu

Povećavaju proračun, jer stiže novac za projekte!

Objavljeno:

- dana

SVE SE MOŽE

I s nevelikim budžetom puno toga se može napraviti. Pravi primjer za to je Općina Sveti Ilija, u kojoj traju ili su već spremni za provedbu projekti koji im osiguravaju novac iz županijskog i državnog proračuna, a i europskih fondova. 

– Za energetsku obnovu Društvenog doma u Beletincu te uređenje tavanskog prostora, koji će koristiti KUD Beletinec, odobreno nam je 900.000 kuna. Prijavili smo se na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti i „prošli“ – rekao je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Opsežan posao

I dok je u petak održana svečana sjednica Općinskog vijeća, kojom je obilježen Dan Općine, vijećnici će se usred ljeta okupiti i na radnoj sjednici, jer moraju povećati proračun za ovu godinu – s 8,4 milijuna kuna na 11,5 milijuna. Osim zbog sredstava za Dom, prihodi će biti povećani i zato što je stiglo gotovo 780.000 kuna povrata novca iz EU programa IPARD, koje su „povukli“ za modernizaciju cesta.

Ujesen će napokon biti otvorena školska dvorana u Beletincu

Toj Općini će u budućnosti biti dodatno olakšan pristup EU fondovima. – Katastarska izmjera s ciljem sređivanja zemljišnih knjiga počela je još u listopadu 2013., a do danas su dovršeni digitalni te analogni katastarski planovi, popis katastarskih čestica i još niz dokumenata. Do kraja godine predstoji popis zgrada i drugih građevina, popis kućnih brojeva, javno izlaganje i na kraju usklađivanje gruntovnice i katastra. Riječ je o doista opsežnom poslu, no svim mještanima, kao i Općini, će biti od velike koristi, jer će sve čestice biti uređene katastarski i gruntovno – napominje načelnik.

Posao je vrijedan 5,1 milijun kuna, od čega tri milijuna osigurava Općina, a dva milijuna Državna geodetska uprava. 

Još je vrednija školska dvorana u Beletincu, koja je nakon pet godina napokon dovršena, pa u novoj školskoj godini učenici više neće vježbati u učionici.

– Riječ je o ulaganju vrijednom 6,1 milijun kuna, koje su financirali Općina, Varaždinska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja. Niz problema je pratilo ovu investiciju. Prvi izvođač radova je završio u stečaju, pa je bilo potrebno raspisati novi natječaj, a kada je sve već bilo pred završetkom, utvrđeno je da nije postavljen ugovoreni pod. No sada je i to zamijenjeno, tako da će dvorana biti otvorena u rujnu – doznajemo.

U Općini su spremni za još dva velika ulaganja, ali početak radova ne ovisi o njima. – Već mjesecima je spremna sva dokumentacija za izgradnju dječjeg vrtića u Beletincu, zahvaljujući čemu je taj projekt bio na indikativnoj listi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, no obavijestili su nas da od toga neće biti ništa, jer s Europskom komisijom nisu uspjeli ispregovarati ulaganje u sektor odgoja i obrazovanja – navodi Bosilj.

Njihov projekt je spreman, pa će ga prijaviti na drugi EU projekt, na Program ruralnog razvoja za 2015. godinu, za koji se otvaranje natječaja očekuje ujesen. Čekaju i na početak izgradnje nove škole u Svetom Iliji po modelu JPP-a. – Sve je već nekoliko puta odgođeno. Informacije, nažalost, od Varaždinske županije i CEI-a baš i ne dobivamo, a najnoviji rok za početak radova je kraj ove godine – kaže načelnik.

No zato se provode drugi projekti za dobrobit djece, na koje Općina ima izravan utjecaj: uređuju se dječja igrališta u Beletincu, Seketinu i Križancu, sufinanciraju smještaj djece u vrtićima, isplaćuju potpore za novorođenčad te stipendiraju studente.

KATASTARSKA IZMJER

Sve čestice u Općini će biti uređene katastarski i gruntovno zahvaljujući projektu vrijednom 5,1 milijun kuna, koji će biti gotov do kraja 2018. godine. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje