Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna Aktualno Pozadina skandala Bajsić-Kišić: tko je Daniela Ninčević i kakve veze ima sa 17-ogodišnjakom iz Ludbrega?

KONTROVERZNA DJEČJA UDRUGA

Pozadina skandala Bajsić-Kišić: tko je Daniela Ninčević i kakve veze ima sa 17-ogodišnjakom iz Ludbrega?

„Mislili smo i na djecu cijele naše Hrvatske koji se mogu upisati u Dječji parlament RH. Punoljetna osoba koja će djecu podupirati može nam se predstaviti i zatražiti ponudu za rad sa djecom u 2017. godini putem maila (...). Ljubav je jedino iskustvo potrebno, jer u njoj postajete ponizni, jednostavni i nevini kao djeca. Zahvaljujemo.“

Ovaj poziv objavljen je u četvrtak, 19. siječnja, na Facebook stranici „Svjetskog dječjeg parlamenta“, a poziv je uputila Daniela Ninčević koja i stoji iza te udruge, a predstavlja se kao autorica cijelog tog projekta.

Tog istoga dana je 17-ogodišnji Filip iz Ludbrega poslao medijima priopćenje u kojima je dožupana Alena Kišića optužio da ga je „obmanuo“ i „izmanupulirao“, da je od njega zatražio da javno kao "mladi ministar znanosti i obrazovanja" zatraži smjenu ravnateljice Opće bolnice Varaždin.

"Svjetski dječji parlament" je - sumnjiva udruga?

Kao što je poznato, već se dan kasnije javno ispričao, a u subotu je to učinio i njegov otac na izvanrednoj konferenciji za novinare. Kišić je u ponedjeljak cijeli slučaj prijao policiji, koja bi trebala istražiti tko je srednjoškolcu slao SMS poruke i upućivao mu pozive predstavljajući se kao Alen Kišić.

A koja je veza između 17-ogodišnjaka iz Ludbrega i Daniele Ninčević iz „Svjetskog dječjeg parlamenta“?

Upravo je Daniela Ninčević na Facebook stranici te udruge početkom rujna objavila da je Filić Bajsić član Dječjeg parlamenta, a potom je u listopadu javno objavila i to da je srednjoškolac „prvi mladi ministar znanosti, obrazovanja i sporta“, a da je sjedište tog „Ministarstva“ u Ludbregu!

Srednjoškolac iz Ludbrega je varaždinskim medijima ovoga mjeseca uputio svoje priopćenje u kojem se založio za smjenu ravnateljice varaždinske bolnice, a potpisao se kao „mladi ministar znanosti obrazovanja i sporta“.

Jedan varaždinski portal je 17. siječnja prenio njegovo priopćenje, a nakon te objave uslijedile su isprike, prozivanja, optuživanja i ponovno isprike. U svega četiri dana priopćenje mladića potpisanog kao „mladi ministar“ preraslo je u najveću političku aferu ikad zabilježenu u Varaždinskoj županiji s kojim se bavi – policija.

Kišić će povući tužbu za klevetu i za njega je slučaj zaključen, ali ne želi znati tko stoji iza svega?

Kišić podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, osobe koja mu je navodno podmetnula

Bi li uopće afere bilo, bi li itko prenio priopćenje mladića, bivšeg člana Foruma mladih SDP-a, o smjeni ravnateljice da se nije predstavljao kao „mladi ministar obrazovanja i znanosti“, a „Svjetski dječji parlament“ se istovremeno predstavlja kao udruga čiji rad podržavaju Hrvatski sabor i Predsjednica RH? 

Kako je izabran "dječji ministar"? Ninčević šuti...

Tko je 17-ogodišnjaka iz Ludbrega predložio za „mladog ministra“ i na koji se način uopće biraju mali parlamentarci i ministri? To jednostavno pitanje postavili smo Danieli Ninčević putem Facebooka jučer, a potom smo ju danas uspjeli dobiti na telefon.

Ona je odgovor – odbila dati.

-  Ne želim više ništa govoriti, u Svjetskom dječjem parlamentu su djeca i djeca sve rade – rekla nam je.

Što se tiče srednjoškolca iz Ludbrega, rekla nam je da on „od listopada više nije član Dječjeg parlamenta“. Nije to jasno: u listopadu je postao „dječji ministar“ i taj isti mjesec je prestao biti član „Dječjeg parlamenta“?!

Međutim, što je uopće „Svjetski dječji parlament“ i njihov najnoviji program „Pravda za sve“, za koji Daniela Ninčević javno tvrdi da ima podršku Hrvatskog sabora, predsjednice Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, pa čak i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom?

Savez društava Naša djeca Hrvatske je u srpnju prošle godine javno upozorio na neprimjereno djelovanje udruge „Svjetski dječji parlament“ i „Hrvatsko veličanstvo dijete“, udruge iza koje također stoji Daniela Ninčević. Izrazili su sumnju na kršenje prava djece, a ujedno su upozorili da je upitna verifikacija programa koji se nude djeci, kao i transparentnost rada udruge.

To, čini se, nije imalo nikakvog odjeka, pa čak niti nakon što je Savez društava Naša djeca krajem prosinca uputio javno reagiranje predsjedniku Sabora Boži Petrovu, kojim je ponovno upozorio da udruga „Svjetski dječji parlament“ krši dječja prava, a da je podrška njihovom programu „Pravda za sve“ – neprimjerena.

Reagirali su u u dogovoru i u suradnji s Uredom dječje pravobraniteljice, a njihovo reagiranje objavljeno je i na portalu Udruge gradova u siječnju ove godine.

- Na službenim stranicama udruga Svjetski dječji parlament stoji priopćenje da je Hrvatski sabor, nositelj zakonodavne vlasti, priznao dana 16.12.2016. Dječji parlament RH i rad njihove predsjednice i autorice programa „Pravda za djecu“. Također najavljuju da će se 15.1.2017. održati u Hrvatskom saboru prve čitanje i izglasavanje Dječjeg ustava RH (…). Na to događanje pozivaju djecu i roditelje diljem Hrvatske preko gradova i općina, županija, vrtića, osnovnih i srednjih škola i fakulteta da prijave svoje sudjelovanje te tom prilikom uplate za svako dijete i svakog odraslog 20,00 kn na račun Udruge – piše u reagiranju Saveza društava Naša djeca.

Pozivaju na "kupnju programa za 20.000 kn"?!

Upozorili su da je gradovima i udrugama upućen poziv za uključivanje u program „Pravda za djecu“ iz kojeg se vidi da je program „tržišni“, jer gradove i općine pozivaju da „kupe hrvatski program Pravda za djecu“, a cijena je 20.000 kuna, odnosno toliko iznosi „godišnje članstvo u Dječjem parlamentu RH“!

„Izražavamo snažnu zabrinutost zbog kršenja prava djece različitim oblicima manipulacije, i to od strane osoba koje vode udrugu, a koje koriste djecu za promicanje određenih uvjerenja i ponašanja koja niti su u skladu s dobi djece“, istaknuli su iz Saveza i upozorili da je „vrlo upitna verifikacija programa koji se nude djeci, transparentnost rada Udruge, kao i kompetentnost i etičnost predsjednice Udruge“. 

Pogledaju li se objave Svjetskog dječjeg parlamenta na Facebooku, vidljivo je da iza njih stoji Daniela Ninčević, a upravo je njezin sin (10) – predsjednik. Predstavljaju se kao autori programa „Svjetski dječji parlament“.

„Sretan rođendan deseti predsjedniče i hvala na svemu“, objavljeno je u prosincu, što je samo jedna od neuobičajenih objava na Facebook stranici Dječjeg parlamenta.  

Je li Hrvatski sabor dao podršku udruzi „Svjetski dječji parlament“? Očekujemo odgovor iz Hrvatskog sabora. U veljači 2015. je na stranicama Sabora službeno objavljeno da je tadašnji predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio izaslanstvo Svjetskoga dječjeg parlamenta.

Leko primio izaslanstvo Svjetskoga dječjeg parlamenta

Upit smo poslali i u Grad Ludbreg kako bismo provjerili je li im ta udruga nudila kakve programe te jesu li ih uopće kontaktirali prije nego što su Ludbreg proglasili "sjedištem dječjeg Ministarstva znanosti i obrazovanja".

U nastavku donosimo cijelo reagiranje Saveza društava Naša djeca Hrvatske od 28. prosinca 2016.
 

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
Varaždin (prije 20h 29min)

Subota
18.11.2017
-1°C   2°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Nedjelja
19.11.2017
-3°C   5°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Ponedeljak
20.11.2017
-3°C   9°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Utorak
21.11.2017
2°C   7°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
EUR 7.536363 7.559036 7.581674
CHF 6.494013 6.513555 6.533087
USD 6.450781 6.470189 6.48963
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 8.484859 8.510421 8.535919
JPY 5.693464 5.710598 5.727705
CAD 5.089887 5.105219 5.120537

Prijava