Povežite se s nama

U fokusu

Predsjednik Gradskog vijeća SDP-ovac Hehet, a prvi zamjenik laburist Kolarić

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE GRADA VARAŽDINA

Varaždinskim Gradskim vijećem iduće će četiri godine predsjedati SDP-ovac Josip Hehet. Zamjenici će mu biti laburist Božidar Kolarić i Vlatko Vuković iz HDZ-a.

Vijećnici su svečano prisegnuli u srijedu na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća. Raspored funkcija nikoga nije iznenadio.   Čak niti one koji su povjerovali međusobnom predizbornom sukobu između Hrvatskih laburista – stranke rada i Kukuriku.

Predsjednik i potpredsjednici Vijeća dobili su gotovo pa jednoglasnu podršku. To je potkrijepilo mišljenje onih koji su vjerovali gradonačelniku Habušu da Kukuriku koalicija  ima potporu laburista koja im donosi premoć. Nešto što, navodno, niti predsjednik laburista nije znao jer kako je rekao u intervjuu za Regionalni tjednik, “njihova stranka nije centralizirana i svaka podružnica odlučuje samostalno”.

Hehet: U demokratskom ozračju

Nakon intoniranja himne i utvrđivanja nazočnosti svih 25 vijećnika uslijedila je standardna procedura konstituirajuće sjednice. Tako je, prema protokolu, prvo izabrana mandatna komisija čijim je članovima, Miodragu Papu i Branku Godiniću, predsjedala Laura Musliu.

Od 25 gradskih vijećnika na prva tri je mjesta po sili zakona nastupilo mirovanje budući da su na njima bili netom izabrani gradonačelnik i njegovi zamjenici. Gorana Habuša i dogradonačelnike Nataliju Martinčević i Vjerana Radelića zamijenili su  narodnjak Branko Godinić, Dražen Vincek (SDP) i HNS-ovka Mira Visković. Umjesto Nine Begičević Ređep, koja je umjesto Grada radije izabrala Županijsku skupštinu, gradski vijećnik je postao Mladen Hižak iz HSS-a.         

Predsjedniku Gradskog vijeća, Josipu Hehetu neće trebati “uigravanje” u novu funkciju budući da je i u prošlom sazivu Vijeća zadnju godinu obnašao predsjedničku funkciju. Kad se glasalo o Hehetu kao predsjedniku, osam je vijećnika ostalo suzdržanima. Od šest HDZ-ovaca, pet ih je bilo suzdržano pri ukazivanju povjerenja novom predsjedniku. Suzdržana su također bila i dva vijećnika Hrasta te vijećnik HSS-a.

Nakon što je proglašen predsjednikom varaždinskog Gradskog vijeća, Josip Hehet je izjavio: – Vijeće ću voditi u demokratskom ozračju i svi mi ovdje zajedno moramo raditi u interesu građana. 

Potpredsjednik iz redova laburista, Božidar Kolarić “prošao” je sa sedam suzdržanih vjećnika, dok je drugi potpredsjednik Vlatko Vuković izabran jednoglasno. Kojim su se kriterijima vodili vijećnici pri odluci o suzdržanosti, nisu željeli komentirati.  

Gradonačelnik Habuš  konstituirajuću sjednicu svoje prve “redovne” izborne pobjede, okarakterizirao je najmirnijom “od svih koje su pred nama”.

– Kad se smire strasti i izborna euforija, čeka nas ozbiljan i težak posao. Na svima nama je da budemo predstavnici svih građana, a ne samo onih koji su nam dali glas. To je misao kojom se trebamo voditi svih predstojećih godina mandata. Čeka nas jako puno posla, budući da od raspuštanja Gradskog vijeća do danas nismo mogli donositi odluke. Ne možemo garantirati da će naše odluke biti najbolje na svijetu, ali svakako će biti s poštenom namjerom i bez figa u džepu ili dogovora ispod stola – rekao je gradonačelnik vijećnicima. Pozvao ih je da zajedno kreiraju gradsku politiku i ponudio svakodnevnu suradnju svim vjećnicima bez obzira na stranačku pripadnost.
Još se ne zna datum održavanja prve radne sjednice Gradskog vijeća iako je gorućih tema više nego ikada. Istovremeno, vijećnika je manje nego ikada – od dosadašnjih 35 na ovim se lokalnim izborima brojka smanjila za točno 10 vijećnika.

Tko su gradski vijećnici?

U Vijeću će osim već spomenutih zamjena – Branka Godinića (HNS), Dražena Vinceka (SDP) i Mire Visković (HNS) te predsjednika Josipa Heheta (SDP) i njegovih zamjenika Božidara Kolarića (Hrvatski laburisti – stranka rada) te Vlatka Vukovića (HDZ-BUZ), o sudbini Varaždinaca odlučivati: Vjekoslav Vrbanec (HSU), Željko Bunić (HSLS), Josip Dreven (HNS), Danijela Benkus (SDP), Enriko Parlaj (HNS), Ljubica Križan (SDP), Miodrag Pap (HSLS), Marijan Cingula (HDZ-BUZ), Laura Musliu (HDZ-BUZ), Saša Crnčić (HDZ-BUZ), Zdravko Golub (HDZ-BUZ),Anđelko Koprek (HDZ-BUZ), Robert Podolnjak (nezavisan), Stjepan Cepanec (nezavisan), Ladislav Ilčić (HRAST), Željko Cecelja (HRAST), Božidar Kolarić (Laburisti), Jadranka Lukavečki (Laburisti), Zlatan Avar (nezavisan) i Mladen Hižak (HSS).

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje