Povežite se s nama

U fokusu

Predsjednik Gradskog vijeća V. Toplica ispisao se iz stranke

Objavljeno:

- dana

Raspad županijskih laburista?

Stanko Medvedec, predsjednik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica istupio je iz Stranke rada – Hrvatskih laburista. 

Stranački kolege i vijećnici njegovu su odluku mogli pročitati na facebook profilu 13. travnja. Jer, Stanko Medvedec svoju odluku nije i ne želi, kako kaže, komentirati slijedećih nekoliko dana – Tada ću detaljno izvjestiti kolege i javnost razloge svog postupka, rekao nam je Medvedec u telefonskom razgovoru.

Vijeće i laburisti

Iako svega dvojica vijećnika, toplički su laburisti zadali puno glavobolje Gradu i Vijeću.

Iako svega dvojica vijećnika, toplički su laburisti zadali puno glavobolje Gradu i Vijeću. Često je baš njihova odluka bila jezićac na vagi u topličkim političkim previranjima. Prvo su bili dijelom vladajuće koalicije iz koje su vrlo brzo istupili pa je gradska vlast preko noći ostala bez većine u Gradskom vijeću. Ipak, kad je, samo šest mjeseci nakon izbora trebalo glasati za prihvaćanje proračuna, time i za opstanak gradske vlasti presudili su upravo glasovi laburista koji su glasali suprotno očekivanjima. Bila je to prva kriza u kojoj su laburisti odigrali značajnu ulogu.

Potom je Petar Ratković, tadašnji predsjednik Gradskog vijeća, dao ostavku. Njegovo mjesto nije želio prihvatiti nitko iz oporbe da bi neočekivano mjesto predsjednika Gradskog vijeća prihvatio Stanko Medvedec. U međuvremenu je većina članova Izvršnog odbora topličkih laburista dala ostavku iz, kako su naveli, osobnih razloga, pa je Stanko Medvedec automatizmom prestao biti predsjednik Laburista varaždinskih Toplica.

Kome mandat?

 Razlozi se ne naziru. Jedino što će Medvedec za sada reći jest da „nije ispoštovano ono što je dogovoreno“. 

Sada je, pak, dao ostanku na članstvo i iznenadio kako stranačke kolege tako i opoziciju. Razlozi se ne naziru. Jedino što će Medvedec za sada reći jest da „nije ispoštovano ono što je dogovoreno“. O čemu se konkretno radi, šuti. – To nisu laburisti u koje sam ušao kad je predsjednik bio Dragutin Lesar koji je ispoštovao svaki međusobni dogovor, veli Medvedec. No, time nitko nije ništa pametnije jer se ne zna o kakvim je to dogovorima riječ.

Ništa više od kolega u Vijeću, o njegovoj ostavci ne zna niti drugi vijećnik laburist,Mladen Sakač pa niti povjerenik laburista za Varaždinske Toplice, Ivan Malenica – Stanko Medvedec osobno je, bez ikakvih vidljivih razloga, napustio stranku. Riječ je o čovjeku visokog morala i ne bih nagađao o njegovoj odluci već ću sačekati očitovanje koje je najavio, rekao je Malenica. 

Poznavajući njegov moralni kodeks uopće ne sumnjam da će učiniti kako je stalno govorio i vratiti mandat. Vjerujem da će ostati dosljedan, veli Malenica.

Postavlja se pitanje viječnićkog mandata Stanka Medvedeca. Hoće li ga zadržati ili vratiti? Da Medvedec nema namjeru vratiti mandat proizlazi iz njegovih riječi kad veli da „su laburisti u njegovoj ekspresnoj ispisnici napisali kako stranka nema nikakvih obveza ili potraživanja prema svojem bivšem članu”.

Na konkretno pitanje odgovara samo tom rečenicom iz ispisnice. Ipak, Ivan Malenica misli drukčije – Vjerujem da će vratiti mandat jer to je, ničim izazvan, spomenuo nebrojeno puta kad se razgovaralo o eventualnom scenariju odlaska iz stranke.

Facebooku prioritet pred kolegama vijećnicima

Zamjenika gradonačelnika Varaždinskih Toplica, Nedeljka Mihalića, u cijelom slučaju najviše čudi činjenica da su o ostavci Stanka Medvedeca prije saznali mediji i društvene mreže nego kolege vijećnici – Njegovo istupanje iz stranke, unutarstranačka je stvar. Ali način na koji su Vijećnici saznali o djelovanjima svog predsjednika, u najmanju je ruku začuđujuće, veli zamjenik Mihalić. Stanko Medvedec, pak, ostaje dosljedan i ne govori niti riječ više o svojim postupcima.

Ipak, u kuloarima se priča kako je ispisnica predsjednika topličkog Gradskog vijeća iz laburista samo prva u nizu. Županijom se, naime, pronio glas o raspadu laburista na županijskoj razini. Priča se da je samo pitanje dana kad će uslijediti ostavke predsjednika županijskih ogranaka laburista.   

Ipak, u kuloarima se priča kako je ispisnica predsjednika topličkog Gradskog vijeća iz laburista samo prva u nizu. Županijom se, naime, pronio glas o raspadu laburista na županijskoj razini. Priča se da je samo pitanje dana kad će uslijediti ostavke predsjednika županijskih ogranaka laburista.   

Dosljednost ili ne?

Predsjednik županijske organizacije laburista, Božidar Kolarić, veli – Doista je moguće da neki od predsjednika ogranaka napuste stranku. Od toga ne bježim. Međutim, gospodin Medvedec je “izgubio” ogranak jer su ga napustili članovi Izvršnog odbora što nema veze sa županijskom podružnicom, govori Kolarić.

Također nam je kazao kako se Stanko Medvedec pokušao kandidirati za funkciju na nacionalnoj razini – člana Suda časti, međutim, apsurdno, veli Kolarić “nije ga podržao vlastiti ogranak niti županijska organizacija” – Sad je pitanje koliko će biti dosljedan. od njegovih članova sam čuo da je potpisao vratiti mandat u slučaju napuštanja stranke. Ukoliko ne vrati mandat to govori samo za sebe.

Ukoliko zaista ima namjeru davati izjave u vezi napuštanja stranke osobno ne vidim druge krivce osim vanzemaljaca. Čovjek se treba znati ponašati u pobjedi i porazu. Tko to ne zna neka se okani politike, zaključuje Kolarić.  

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje