Povežite se s nama

U fokusu

Udruge potrošača iz Varaždinske županije zatrpane pozivima građana, no prijeti im gašenje?

Objavljeno:

- dana

NA MUKAMA ZBOG FINANCIRANJA

Prijeti li udrugama za zaštitu prava potrošača u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji gašenje zbog financiranja? Riječ je o problemu s kojim su suočene brojne udruge za zaštitu prava potrošača u cijeloj Hrvatskoj, a među njima su i udruge s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Iako Ministarstvo gospodarstva podržava udruge za zaštitu prava potrošača i savjetovališta, financijski podupire samo savjetovališta koja su u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli. Lokalne udruge potrošača tako su prepuštene na milost i nemilost općina i gradova na čijem području djeluju.

Problem u “mogu”

– Problem je u tome što je Zakon u dijelu financiranja udrugama nedorečen. U Zakonu o udrugama piše da se “programi i projekti od interesa za opće dobro u Republici Hrvatskoj koje provode udruge mogu financirati iz državnog proračuna, proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, fondova Europske unije i drugih javnih izvora“. Problem je što nije propisan nikakav instrument prisila, pa se u praksi događa da većina lokalnih samouprava to ignorira – istaknula je Sanja Keretić, dopredsjednica udruge “Varaždinski potrošač” i zamjenica predsjednice Razvojne organizacije zaštite potrošača (ROZP).

Sanja Keretić, dopredsjednica udruge “Varaždinski potrošač”: Kad je čovjek u problemu, ne pita za adresu

Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti općine koje podupiru njihov rad. Riječ je o općinama Martijanec, Mali Bukovec i Bednja te gradovima Varaždin, Ivanec i Varaždinske Toplice.

Ministarstvo gospodarstva podržava rad udruga za zaštitu potrošača, ali financira samo savjetovališta

– Prošle godine naš rad je financijski poduprla i Varaždinska županija. I ove godine prijavili smo se na natječaj za udruge koji je raspisala Varaždinska županija, a prijavljujemo se redovito i na natječaje koje raspisuju gradovi i općine. Međutim, kod tih natječaja je problem što nema područja u koje bi se naša udruga mogla svrstati. Natječaja za udruge potrošača nema, a mi nismo sportska ni kulturna udruga. Eventualno se možemo svrstati pod kategoriju ljudskih prava, a u tom području su najniži iznosi potpora. No u praksi nam se često događa da nam u gradovima i općinama govore da ne djelujemo na području njihove općine. Ne možemo imati podružnice u svim gradovima i općinama, no činjenica jest da na naš e-mail dolaze upiti potrošača iz cijele Varaždinske županije i šire, a na telefon nas zove cijela Hrvatska. Evo, baš neki dan me nazvao gospodin s Čiova. Kad je čovjek u problemu, ne pita za adresu – navela je dopredsjednica Udruge “Varaždinski potrošač”, nad kojom je prošle godine zbog financijskih problema pokrenuta i ovrha.

– Dogodilo nam se to da su nam odobrena sredstva, ali još nisu „sjela“ na račun. S obzirom na to da sam ja u udruzi zaposlena na pola radnog vremena, taj mjesec si nisam isplatila plaću kako bismo mogli račun za telefon, bez kojeg Udruga ne može funkcionirati. Prošlo je 30 dana od zakonskog roka isplate plaće i Inspektorat rada je postupio prema Uakonu: blokirao nas i pokrenuo ovrhu. Kad sam to govorila na Vladinom Savjetu za razvoj civilnog društva, čija sam članica, nisu mi vjerovali – ispričala je Keretić.

Osuđeni na “dobru volju”

Novac na kapaljku stiže i međimurskim udrugama. Predsjednik Udruge za zaštitu međimurskih potrošača “Vukanovčar” Krešimir Polanec tvrdi da su trenutno svedeni na dobru volju općina i gradova, što im otežava funkcioniranje, a zbog ograničenih sredstava Udruga “Međimurski potrošač” vrata za građane ima otvorena samo jednom tjedno – srijedom.

2600 članova ima Udruga “Međimurski potrošač”. Imaju podružnice u svim gradovima i općinama koje ih financijski podupiru, a uskoro će otvoriti i ured u Murskom Središću.

– Imali bismo svaki dan što raditi jer imamo pokrenute brojne projekte, a telefoni stalno zvone i ljudi zovu sa svih strana. No, nemamo novaca da si to priuštimo. Kolegica i ja smo volonteri, a i moramo putovati u Čakovec, gdje je sjedište Udruge. Kad bismo i imali novaca da si isplatimo putne troškove, to ne bismo mogli učiniti jer prema Zakonu o volontiranju volonteri nemaju pravo na naknadu putnih troškova – upozorio je Zlatko Polišanski, predsjednik Udruge “Međimurski potrošač”.
Udruga djeluje već 15 godina i priprema brojne projekte i tribine za građane u Međimurskoj županiji, no na poziv odlaze i u druge hrvatske gradove. Samo u ovoj godini odradili su 18 tribina, a bilo bi ih i više da imaju novaca.

– Često ta putovanja financiramo iz vlastitog džepa. Rad naše udruge financijski podupiru Grad Čakovec, Međimurska županija i sve općine osim općina Kotoriba, Sveti Juraj na Bregu, Vratišinec, Sveta Marija i Mala Subotica. Primjerice, od Grada Čakovca sam ove godine dobio 1500 kuna, a od Međimurske županije 3500 kuna. Troškovi su, nažalost, puno veći. Primjerice, za projekt koji smo napravili u Gradu Prelogu potrošili smo 3000 kuna, a dobili puno manje. Kad se sve zbroji i oduzme, više smo u gubitku nego na dobitku, no mi dobivamo novac da bismo odrađivali posao za sve potrošače Međimurske županije, pa i šire – rekao je Polišanski.


Zlatko Polišanski: Zbog ograničenih sredstava vrata naše udruge otvorena su samo jednom tjedno

Financiranje udruga potrošača treba točno utvrditi Zakonom!

Čelnici udruga potrošača iz Varaždinske i Međimurske županije slažu se da bi trebalo Zakonom regulirati financiranje udruga koje se bave zaštitom prava potrošača, a koje najbolje poznaju probleme “na svom terenu”. 

– Stoga je ROSP pokrenuo inicijativu da se financiranje udruga potrošača riješi na nivou države, jer smatramo da je zaštita potrošača javni interes. Nažalost, gradovi i općine ne shvaćaju da mi zastupamo interese njihovih mještana, iako možda u njihovu mjestu nemamo podružnicu – ustvrdila je Sanja Keretić, dopredsjednica “Varaždinskog potrošača”, koja je nedavno sa svojim kolegom bila na kolegiju načelnika i gradonačelnika Međimurske županije kako bi iznijela ovu problematiku, a slično planira uskoro i u Varaždinskoj županiji.

Polišanski: Nema potrebe upoznavati načelnike i gradonačelnike kako treba tumačiti Zakon, jer oni to dobro znaju. Zakon treba promijeniti

I predsjednik “Međimurskog potrošača” Zlatko Polišanski smatra da je financijska podrška od strane općina i gradova nužna.
– Općine i gradovi bi trebali podržavati naš rad, tim više jer mi imamo i svoje predstavnike u njihovim tijelima – rekao je Polišanski.
Istaknuo je da su na području Međimurske županije do prošle godine s općinama i gradovima imali dogovoren sustav financiranja “kuna po stanovniku”.

– To je “klapalo” do prošle godine. I sada većina općina i gradova na području Međimurske županije i dalje podupire naš rad jer znaju da radimo puno projekata i pomažemo građanima Međimurske županije i šire. Međutim, smatram da nema potrebe upoznavati načelnike i gradonačelnike kako treba tumačiti Zakon, jer oni to dobro znaju, nego treba izmijeniti Zakon, a zna se čija je to dužnost – rekao je Polišanski.

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje