Povežite se s nama

U fokusu

Prijevoz umirovljenika zasad još besplatan, a uskoro uz plaćanje?

Objavljeno:

- dana

PROPAO PLAN ŽUPANA ŠTROMARA

– Svi umirovljenici i osobe starije od 65 godina i nakon 1. veljače ove godine moći će koristiti mogućnost besplatne vožnje, uz elektroničku iskaznicu, odnosno, čip karticu. Iskaznicu, odnosno čip karticu, po cijeni od 25 kuna mogu kupiti na autobusnim kolodvorima u Varaždinu, Ivancu i Novom Marofu – rekao je mr. sc. Franc Harapin, izvršni direktor tvrtke AP Varaždin čijim se autobusima umirovljenici zadnja tri mjeseca besplatno voze na svim redovnim linijama u cijeloj Varaždinskoj županiji.
 

Dakle, besplatni prijevoz umirovljenika do daljnjega se nastavlja iako je 31. siječnja trebao završiti pilot-projekt besplatnog prijevoza osoba starijih od 65 godina i umirovljenika, koji su Varaždinska županija i AP d.o.o. pokrenuli u studenom prošle godine.

I dalje na isti način, ali…

Iz AP-a dakle, poručuju da prijevoz zasad ide “po starom”, odnosno, da će se do daljnjega provoditi pod istim uvjetima. Ipak, pitanje je koliko će to još dugo trajati jer je svima jasno da je dugoročno nemoguće u potpunosti  pokrivati troškove prijevoza na opisani način.
S druge strane, ni tvrtka AP na taj način ne može trajno vršiti prijevoz, jer ti isti umirovljenici i osobe starije od 65 godina su se u nemalom broju vozili i prije početka pilot projekta istim autobusima na istim linijama. Stoga trenutno svi sudionici ovoga projekta iznalaze jednu optimalnu verziju nastavka projekta te će vrlo skoro predstaviti detalje odgovarajućeg modela.  

Apsolutno besplatno dalje ne ide

– Ako u obzir uzmemo cijene autobusnih karata koje se kreću za opisane linije u jednom smjeru između 14 do 38 kuna na području Varaždinske županije i broj ostvarenih besplatnih prijevoza, koji se kreće prosječno mjesečno preko 11.000, jasno je o kako velikim troškovima se radi. Upravo na tragu takvih saznanja i podataka, evidentno je da se apsolutno besplatno takav posao od strane AP-a nije u mogućnosti  trajno obavljati, zbog čega se i trenutno radi na iznalaženju održivog rješenja koji će zadovoljiti sve sudionike projekta. S obzirom da je interes umirovljenika za korištenjem autobusnih linija i dalje je jako velik, bit će nemoguće i dalje osigurati prijevoz, a da umirovljenici dugoročno pri tom nemaju baš nikakav trošak. Drugim riječima, morat će se, na neki način limitirati broj besplatnih vožnji ili ići sa sufinanciranjem barem dijela cijene karte. Pritom će tvrtka AP snositi dobar dio ukupnih troškova prijevoza, dok će dio snositi Varaždinska županija, a dio Grad Varaždin – rekao je Harapin.

Propao plan župana Štromara?

No, tako bi mogao propasti plan župana Predraga Štromara koji je umirovljenicima krajem prošle godina poručio da ne strahuju i da će se u 2016. i dalje besplatno voziti autobusima.
Naime, na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, u prosincu prošle godine, Štromar je i sam priznao da je godišnji trošak prijevoza između tri do četiri milijuna kuna, a da su Grad Varaždin i Varaždinska županija za prijevoz osigurali 300.000 kuna. Najavio je da će ta sredstva na raspisanom natječaju dati onome tko ima javni koncesijski prijevoz, pri čemu će razliku pokriti prijevoznik. Regionalni tjednik je još tada doveo u pitanje je li to isplativo za onoga tko obavlja prijevoz.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje