Povežite se s nama

U fokusu

“Proglasite elementarnu nepogodu zbog poplava”

Objavljeno:

- dana

Zahtjev varaždinskom županu iz Općine Kneginec Gornji

Kneginečki općinski načelnik Goran Kaniški predložio je županu Varaždinske županije da proglasi elementarnu nepogodu zbog poplava za područje Općine Gornji Kneginec, kao i ostalih ugroženih područja u slivu rijeke Plitvice i Bednje.

-Zbog velike natopljenosti tla uzrokovane velikim količinama snijega ove zime, te jake kiše koja je uzrokovala ubrzano topljenje preostalog snijega, došlo je do porasta vodostaja rijeke Plitvice i njenih pritoka što je uzrokovalo plavljenja pojedinih stambenih objekata i poljoprivrednih površina, jer nisu u mogućnosti prihvatiti dodatne količine vode, podsjećaju iz Općine Kneginec Goranji.

Djelatnici komunalne službe Općine Gornji Kneginec, komunalnog poduzeća Knekom i Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode na terenu poduzimaju radnje i prate situaciju uzrokovanu velikim količinama oborina posljednjih tjedana.

-Visoki vodostaj rijeke Plitvice i potoka, kao i visoka razina podzemnih voda, uzrokovali su plavljenje desetak stambenih i poslovnih prostora, više od stotinu podruma, te oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Općine Gornji Kneginec, osobito na području Turčina i Kneginca Donjeg. Velike količine oborinskih voda već ranije su aktivirala postojeća i nova klizanja tla na području Varaždin Brega. Nažalost, i danas su primljene prijave nekoliko novih klizišta. Zbog klizišta koje se aktiviralo uslijed velikih količina oborina, kako dodaju, zatvorena je cesta Banjščina-Halić (NC-041) na Varaždin Bregu za sva motorna vozila, upozorava se u priopćenju.

O problemima uslijed porasta vodostaja svjedoči i intervencija članova DVD-a Strmec Podravski.

-Vidovićeva ulica pliva već dva dana. Članovi DVD-a Strmec Podravski te susjednih DVD-ova Petrijanec, Nova Ves, Družbinec i Majerje bore se s podzemnim vodama koje prodiru u stambene objekte, a posebno podrume. Prošlu noć u su im u pomoć priskočili i mještani s traktorskim cisternama kako bi se ogromne količine vode što brže uklonile. Čeka nas još jedna duga noć, uz nadu da kiše ipak neće biti, poručuju iz DVD-a Strmec Podravski te se zahvaljujemo svima koji su na terenu ili su bili uz njih tijekom dežurstava.

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje