Povežite se s nama

U fokusu

Radno mjesto ravnatelj čuva za svoju suprugu?

Objavljeno:

- dana

MEDICINSKO-BIOKEMIJSKI LABORATORIJ

Čuva li se mjesto voditelja Medicinsko-biokemijskog laboratorija Doma zdravlja Varaždinske županije za suprugu ravnatelja te ustanove Ivana Crnkovića? Sumnju je otvorila naizgled sitna razlika na nalazima izdanim prije i nakon 1. siječnja ove godine.

I dok na ovogodišnjim nalazima sve do 14. veljače nije navedeno tko je voditelj laboratorija, na onima izdanim do kraja prošle godine uredno je pisalo da je voditeljica Nada Preis-Čavlović, specijalist medicinske biokemije.

Ona je s 30. prosinca otišla u zasluženu mirovinu. Kao voditeljica je navedena i na nalazu izdanom 31. prosinca. Nakon toga njezino je ime uklonjeno, ali novo nije navedeno. Razliku su primijetili liječnici iz primarne zdravstvene zaštite, kojima nalazi u ordinaciju stižu elektroničkim putem.

– Jednu pacijenticu morala sam uputiti pred invalidsku komisiju HZMO-a, čemu treba priložiti i laboratorijske nalaze. Tada sam primijetila da na tom nalazu nije naveden voditelj laboratorija, a potom sam otkrila da to traje sve od početka siječnja. Pitam se je li doista moguće da laboratorij radi bez odgovorne osobe i to samo zato što ravnatelj čuva to mjesto svojoj ženi – obratila nam se liječnica, koja se nije željela predstaviti.

Knjiga i knjižica

Međutim, ravnatelj Doma zdravlja Ivan Crnković navodi da je uredno imenovao novu voditeljicu.

Supruga ravnatelja Ivana Crnkovića ima 33 godine staža u laboratorijskoj struci

– 2. siječnja zaposlena je nova magistra medicinske biokemije koja je imenovana voditeljicom laboratorija. Uprava Doma zdravlja kao i laboratorij nisu do sada primili ni jednu pritužbu od strane korisnika na izgled i sadržaj laboratorijskog nalaza. Odgovorno tvrdimo da je svaki izdani nalaz vjerodostojan i izrađen prema svim pravilima struke i kontrole kvalitete rada. Nalazi se šalju putem elektronske pošte – CEZIH-om, a svaki papirnati ispis nalaza na zahtjev liječnika ovjeren je vjerodostojnim pečatom laboratorija Doma zdravlja, što je bilo i dosadašnja praksa ovjere nalaza u odsutnosti bivše voditeljice laboratorija – odgovorio je Crnković.

Laboratorij, dakle, ne radi bez odgovorne osobe. Međutim, zanimljivo je da je za voditeljicu imenovana nova djelatnica koja je primljena na određeno vrijeme, kao zamjena za vrijeme rodiljnog dopusta. To ide u prilog tvrdnjama da Crnković to mjesto čuva za svoju suprugu, koja navodno još treba položiti stručni ispit. Crnković ove sumnje nije potvrdio, ali ni demantirao.

Pitali smo je li gospođa Marija njegova supruga i je li točno da će postati voditeljica Laboratorija.
– Izvodom iz Matične knjige vjenčanih može se utvrditi da je Marija Crnković, supruga sadašnjeg ravnatelja Ivana Crnkovića, zaposlenica Doma zdravlja, a uvidom u radnu knjižicu radnika vidljivo je da Marija Crnković ima navršene 33 godine radnog staža u laboratorijskoj struci – odgovorio je Crnković.

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje