Povežite se s nama

U fokusu

Restoran na Gradskim bazenima punih je deset godina poslovao u “ilegali”!

Objavljeno:

- dana

BAZENI

Gradski bazeni su na Trgovačkom sudu u Varaždinu podnijeli tužbu protiv Brodosplit-inženjeringa, izvođača radova, za naknadu štete zbog loše obavljenih radova. 

Postupak osiguranja dokaza je već proveden i sada se čekaju nalazi vještaka o tome je li izvođač radova odgovoran za prokišnjavanje krovišta, loše izvedenu hidroizolaciju i bazensku tehniku.

Neobične stvari

Brodosplit-inženjering je još 2003. godine s Gradom Varaždinom potpisao ugovor o izgradnji bazena, koji su dovršeni i otvoreni prije punih deset godina. Zašto je tek sada podnesena tužba? Pitali smo to ravnatelja Javne ustanove Gradski bazeni Mladena Putara, koji je na tu funkciju imenovan 2012. godine.

– O tome što je bilo prije mojeg dolaska na mjesto ravnatelja ne mogu govoriti. Međutim, kada sam došao u Javnu ustanovu, prvo sam počeo rješavati imovinsko-pravne odnose. Za objekt su bile izdane čak tri građevinske dozvole, a u njima čak ni čestice nisu bile ispravno upisane. Bespravno izgrađene dijelove objekte napokon smo uspjeli legalizirati – rekao nam je Putar.

 

Sanitarni čvorovi i tuševi su mimo dozvole bili pretvoreni u kuhinju

Najveći problemi su bili s restoranom: izgrađen je bio sukladno projektu, no kasnije je došlo do preinaka, pa su garderobe, sanitarni čvorovi i tuševi bili pretvoreni u dio kuhinje! Nije to jedino neobično. – Građevinska dozvola za fitnes klub nije izdana na Grad Varaždin ili Gradske bazene, nego na fizičku osobu – kaže Putar.

No tužba protiv tvrtke iz Splita, koja je gradila bazene, nije jedini sudski spor. Četiri godine nakon što je u Gradskim bazenima počela istraga zbog malverzacija, počelo je suđenje u postupku protiv bivše ravnateljice Natalije Žetko, njezinog bivšeg zamjenika Željka Čengića, bivše djelatnice u računovodstvu Ljiljane Golić Domislović i također bivše djelatnice Lidije Kojdić. Kao što je već poznato, tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, utaju poreza ili carine te krivotvorenje službene isprave. 

Osuđeni, a rade

Djelatnik Gradskih bazena Božidar Kolarić, koji je prvi ukazao na malverzacije, smatra da cijeli proces ne traje (pre)dugo. – Na Bazenima je očito bilo toliko kriminala da je saslušan veliki broj svjedoka i pregledano toliko materijala da za to naprosto treba vremena. Pravda je spora, ali dostižna i vjerujem da će se na kraju čekanje isplatiti – kaže Kolarić.

 

Dvojica djelatnika koji su se nagodili osuđeni su uvjetno na pet odnosno osam mjeseci zatvora uvjetno

I dok se za četvero okrivljenih iz afere Bazeni tek čeka ishod suđenja, u slučaju Nikole Jozića i Velimira Mudrog sve je poznato. Oni su kao petookrivljeni i šestookrivljeni postigli sporazum s Državnim odvjetništvom te su krajem prošle godine proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u utaji poreza ili carine te su obojici izrečene uvjetne osude. Mudri je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, a Jozić na kaznu zatvora od pet mjeseci, koje neće biti izvršene ako u roku od jedne godine ne počine novo kazneno djelo. Obojica i dalje rade na Gradskim bazenima. Za razliku od njih, Ljiljana Golić Domislović je dobila otkaz prije nego što je počela istraga, dok je Natalija Žetko otišla s 45.300 kuna otpremnine i to nakon prijave zbog sumnje u zlouporabu položaja.

– Svi su trebali imati jednaki tretman, no Ljiljanu Golić Domislović su maknuli iz Javne ustanove iz razloga koji su meni potpuno jasni – kaže Božidar Kolarić.
Djelatnici računovodstva otkaz je, naime, dala bivša ravnateljica. Što će biti s dvojicom djelatnika koji su pravomoćno osuđeni, a rade na Gradskim bazenima? – Sukladno Statutu i zakonu, najprije ću tražiti mišljenje osnivača, Grada Varaždina, kao i Upravnog te Radničkog vijeća. Postupit ću sukladno njihovim pisanim očitovanjima te sukladno zakonskim odredbama – zaključio je ravnatelj Putar. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje