Povežite se s nama

U fokusu

Samo u Hrvatskoj: tko pronađe posao, gubi invalidninu!

Objavljeno:

- dana

PROJEKT “KORISTI SVOJA PRAVA!”

Otvaranje novih zaštitnih radionica i dugoročna rješenja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, posebno onih s visokom stručnom spremom, ali i organiziranje prijevoza iz ruralnih sredina do Varaždina, dva su konkretna prijedloga iz nacrta Županijske strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u Varaždinskoj županiji.

Dokument, koji će biti upućen na donošenje u Županijsku skupštinu, rezultat je projekta “Koristi svoja prava!” koji od travnja prošle godine provode Hrvatski pravni centar u suradnji s varaždinskim Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, vinkovačkom udrugom Bubamara i Društvom distrofičara Istre.

Primjer dobre prakse

Projekt je vrijedan nešto manje od 190.000 eura, od čega 90 posto financira Europska unija, a ostatak Ured za udruge Vlade RH i udruge.

Varaždinska županija i Varaždin su primjer dobre prakse kad je u pitanju skrb o osobama s invaliditetom, napomenula je savjetnica u Uredu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u četvrtak na konferenciji za novinare.

– Jedan od dobrih primjera iz ove županije jest Srednja strukovna škola i njihova zaštitna radionica u kojoj zapošljavaju osobe s invaliditetom. Odlično radi i varaždinsko Društvo distrofičara zbog čega smo upravo njih predložili Hrvatskom pravnom centru za partnere. Ovaj projekt je iznimno važan jer će rezultirati procesom strateškog planiranja i objedinjavanjem podataka o osobama s invaliditetom. To je ono što cijeloj Hrvatskoj nedostaje – istaknula je savjetnica pravobraniteljice Branka Meić.

Pomoćnici u nastavi – primjer kaotičnog sustava

Napomenula je da je situacija kaotična kad je u pitanju raspoređivanje sredstava, pa se dogodi da se sva sredstva usmjere u jedan program ili projekt, dok se za sve druge aspekte ne izdvaja ništa.

Kao primjer lošeg funkcioniranja sustava navela je slučaj pomoćnika u nastavi. – Europska unija traži podatke, pa tako i o tome koliko djece uopće treba pomoćnike. Međutim, tih podataka nema, jer nema povezanosti i koordinacije službi, što jasno govori o tome koliko su osobe s invaliditetom zanemarene. Stihijski se radi i nužno je umrežavanje – istaknula je.

“Mogu samo u bolnicu”

Posebno je napomenula problem osoba s duševnim poremećajem, što je jedan od predloženih prioriteta. U Varaždinskoj županiji, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, živi 20.460 osoba s invaliditetom, što je 11,6 posto od ukupnog broja stanovnika.

U Varaždinskoj županiji živi više od 20.000 osoba s invaliditetom, od čega je njih 4.500 s duševnim poremećajima

Od toga su 4.543 osobe s duševnim poremećajima, po čemu su na trećem mjestu, iza osoba s oštećenjem lokomotornog sustava i oštećenja drugih organa.

– Osobe s duševnim poremećajem mogu ići samo u bolnicu. Za njih se ne nude baš nikakve socijalne usluge, čak nemaju niti udrugu koja bi se borila za njihova prava. Nije to problem samo u Varaždinskoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj. Riječ je o osobama koje se same teško uključuju u društveni život, što je razumljivo ako su, primjerice, depresivni. Međutim, ovaj projekt je pokazao da mi ni ne znamo tko bi ih trebao organizirati, jesu li to članovi obitelji, liječnici ili netko drugi. Ne znamo ni koje su im usluge sve potrebno. To je napomenuto u nacrtu Županijske strategije, pa se nadam da je ovo prvi korak prema rješavanju tih problema – ustvrdila je Branka Meić.

Iako je Varaždinska županija dobila pohvale i od Društva distrofičara, kao i od Hrvatskog pravnog centra, još je puno toga što se treba i može poboljšati.

– Najveći problemi su prijevoz i zapošljavanje. Iako imamo kombi, nismo u mogućnosti organizirati prijevoz za sve kojima je potreban. Najnezadovoljniji smo zapošljavanjem. Moramo svi zajedno nešto napraviti. Barem da osiguramo radna mjestama osobama s invaliditetom koji su završili fakultet. To bi bio pravi pravac – istaknuo je Ivan Vujec, predsjednik Društva distrofičara.

Poslodavci bi još i zaposlili, ali….

No osobe s invaliditetom spadaju u teško zapošljivu skupinu.

– Nezaposlenost svih stanovnika je visoka, a kad su u pitanju osobe s invaliditetom problem je još veći, jer njih čak 73 posto nema završenu osnovnu školu ili samo osnovnu školu. Mi se možemo pohvaliti da imamo zaštitnu radionicu u kojoj su nedavno zaposlene još dvije osobe. Međutim, treba nam još deset takvih radionica. Moramo tražiti dugoročna rješenja s maksimalnim poticanjem zapošljavanja – naveo je dožupan Alen Kišić.

No nisu to jedini problemi. Država putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali je interes poslovaca jako loš.

– Problem je komplicirana procedura – istaknuo je Vujec.

Branka Meić: Zašto im to radimo?! Umjesto da ih motiviramo da se aktiviraju i traže posao, naša država ih kažnjava

Iz Hrvatskog pravnog centra su pak upozorili da je donesen zakon prema kojem poslodavci moraju zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom, ali uopće nije predviđena nikakva podrška.

– Kako će ta osoba dolaziti na posao? Ako je u kolicima, kako će ići na WC? Zasigurno bi više rezultata bilo kada bi se zakonom osiguralo fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće, jer osoba u kolicima, primjerice, ne može osam sati bez prestanaka sjediti na jednom mjestu – upozorili su.

Savjetnica pravobraniteljice je navela još jednu prepreku.

– Osobe s invaliditetom ni ne žele prihvatiti posao, jer u tom slučaju riskiraju gubitak stečenih prava. Ako se zaposle, država ih kažnjava jer im uzima 1.250 kuna osobne invalidnine. Ostanu li bez posla, ostaju bez ikakvih prihoda. Zašto im to radimo?! Umjesto da ih motiviramo da se aktiviraju i traže posao, naša država ih kažnjava – rekla je Branka Meić.

 

Smjernice za Strategiju: pristupačnost, obrazovanje, zapošljavanje

Dožupan Alen Kišić je istaknuo da vjeruje da će Županijska skupština usvojiti Strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u Varaždinskoj županiji za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

– Četiri su glavne smjernice koje smo dobili, a to je poboljšanje pristupačnosti objekata, zatim poboljšanja u odgoju i obrazovanju, povećavanju zapošljavanja te razvoju socijalnih usluga u zajednici. Analiza je pokazala da je visoka razina svjesnosti javnosti, dobra mogućnost integracije djece s teškoćama u redovnu nastavu, dok su slabost ograničena financijska sredstva koja na raspolaganju imaju Županija, gradovi i općine. Međutim, dostupni su nam EU fondovi, a da se dobrim projektima mogu povući sredstva, dokazuje nam i ovaj projekt – rekao je Kišić.

U sklopu projekta “Koristi svoja prava! Ostvarimo jednake mogućnosti i suzbijmo diskriminaciju na lokalnoj razini”, čije provođenje je počelo 3. travnja 2013., a završit će 3. listopada ove godine, provedena je anketa o diskriminaciji osoba s invaliditetom u Varaždinskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Istarskog županiji.

Upravo su rezultati te ankete upotrijebljeni kao podloga za izradu nacrta Županijske strategije.

Izrađen je i Priručnik za udruge o prepoznavanju diskriminacije OSI-a i mogućnostima zaštite njihovih prava koji je dostupan u e-formatu na www.hpc.hr.

 

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT / ILUSTRACIJA

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje