Povežite se s nama

U fokusu

ZAMP novac naših KUD-ova dao i za Festival klapa te Festival Istre i Kvarnera

Objavljeno:

- dana

Otkrivamo

Nakon što je Regionalni tjednik pisao o prosvjedu KUD-ova sa sjeverozapada i čakovečkog Ogranka Matice Hrvatske protiv ZAMP-a, koji je održan zbog „harača koji ZAMP ubire za izvođenje pučkih pjesama“, stigli su i odgovori. Služba Zaštite autorskih muzičkih prava, za koju se tvrdi da ima “špijune koji su svugdje i sve naplaćuju” od crkvenih prošćenja, dječjih priredbi do promocija”, veli da je riječ o netočnim navodima. 

Iz ZAMP-ove Službe za odnose s javnošću su napisali kako se  javno izvođenje narodne glazbe ne naplaćuje, osim ako nema aranžerskih i koreografskih udjela. Ali, naš je sugovornik, predsjednik KUD-a Mihovljan Predrag Kočila rekao da zna što piše u Zakonu pa mu baš zbog toga nije jasno zašto oni tu stavku uopće moraju platiti . – Naše koreografije i koreografije većine KUD-ova gotovo u pravilu rade njihovi voditelji – iznio je već u objavljenom tekstu Predrag Kočila.

Kud odlazi novac?

Na jedno od glavnih pitanja – Kud odlazi novac od nepoznatih autora pučkih pjesama, a ukoliko nije riječ o obradama članova HDS- a, iz ZAMP-a vele da se taj  novac jednom godišnje, putem HDS ZAMP-ovog natječaja „Tradicional“ dijeli nezavisnim projektima tradicijske glazbe.

 – Sav iznos, dakle, u cijelosti završava „na terenu“, upravo u KUD-ovima i njihovim projektima koji su zadovoljili uvjete natječaja i kriterije stručne komisije. Prošlogodišnji fond naknada za tradicijsku glazbu iznosio je 326.782 kn koje su, odlukom stručne komisije Natječaja, raspoređene na ukupno 34 projekta, među kojima su i tri zajednice KUU Međimurske županije iz Čakovca – odgovorili su iz ZAMP-a.

Predrag Kočila veli da ne zna bi li se smijao ili plakao na ovu tvrdnju. Jer ona je istinita uz jedan veliki “ali”. 

Tragikomedija

– Mali KUD-ovi poput Mihovljana, a koji su najveći čuvari lokalne tradicije i baštine, nemaju šansu zadovoljiti uvjete ZAMP-ovih natječaja – veli.

Iz pregleda tko je dobio novac od ZAMP-a, jasno je o čemu govori Kočila. Primjerice, na spisku je Festival dalmatinskih klapa u Omišu s 20 tisuća kuna, isto toliko su dobili Hrvatska kulturna udruga „Pjeva baština“ za  multimedijsko izdanje pučkog crkvenog pjevanja, ZAKUD Vukovarsko – srijemske županije iz Vinkovaca za „Vinkovačke jeseni“. Pučko otvoreno učilište Augustin Vivoda iz Buzeta dobio je 10 tisuća kuna  za „Festival klapa Istre i Kvarnera“, kao i Glazbena mladež Splita za 20. međunarodni zborski festival „CRO Patria 2016.”  

– Kako se mali KUD, koji radi lokalne priredbe u Društvenom domu, može mjeriti s nacionalnim festivalima i smotrama?  Znači, moj mali novac ide ovim velikima. Zar  mi moramo plaćati Vinkovačke jeseni ili Festival Istre i Kvarnera? Ma, uspoređivanje je suludo. Mi nemamo projekte nego priredbe. Ne možemo se niti javiti na takav natječaj. Ovo je tragikomično – zaključuje Predrag Kočila.

Iako vele kako “sav novac ide za Tradicional”, ZAMP istovremeno ne zna koliko im ukupno KUD-ovi uplaćuju. Odgovaraju da nemaju konkretan podatak, ali da „nije riječ o značajnom iznosu budući da je godišnja naknada svega 300 kuna plus PDV“. 

Gruba procjena – 400.000 kuna godišnje iz KUD-ova u ZAMP?

Profesor Pranjić je grubo procijenio svotu uplate na oko 400 tisuća kuna. Zna se da Međimurska županija ima 66 KUD-ova, pa kad bi  da sve županije imale isto toliko i plaćale 300 kuna ZAMP-u, toliko bi novca završilo u njihovoj blagajni. Procjena je gruba jer profesor ne zna točno koliko koja županija ima KUD-ova, ali jednako tako nije računao niti da KUD za više od tri priredbe godišnje plaća 500 kuna, a isto toliko ih košta ako imaju goste iz drugih županija ili država. Međutim KUD-ovi koji nemaju paušalni ugovor sa ZAMP-om za svaku će priredbu platiti jednako kao i za ove tri godišnje priredbe – 300 kuna.

 – Nama  su, recimo, tri priredbe naplatili 1350 kuna. Po kojoj je onda to tarifi? – pita se Predrag Kočila. Vjeruje da je metoda ZAMP –a „ako prođe prođe“.  – Na svakoj uplatnici uredno piše da u slučaju neplaćanja slijede prekršajna i kaznena tužba te tužba Trgovačkom sudu pa  – veli Kočila.

I dok ZAMP smatra pohvalnim što dosad nikoga nisu tužili, Kočila smatra da za to mogu zahvaliti svojoj strahovladi. – To je žalosno i samo je dokaz da su totalno ispreplašili male KUD-ove. Jer to ne znači da je ZAMP u pravu,  nego da se mali KUD-ovi ne usude suprotstaviti velikom ZAMP-u. Tko meni kao predsjedniku daje pravo da to ne platim nego dovedem kud u neugodnu situaciju, pa da se povlači po sudovima? – rezonira Kočila.

Od Folkofonije 3000 kuna ZAMP-u

Varaždinski CTK ne može prežaliti 3000 kuna, koliko im je ljetos za Folkofoniju naplatio ZAMP.

Priredba je održana na javnom trgu pa je bilo nemoguće ocijeniti broj gledatelja. Novinari su otprilike procijenili da je bilo oko 300 gledatelja, ZAMP je naplatio 3000 kuna pa smo pitli ZAMP jesu li tarifu zaračunali na osnovu novinarske procjene? – HDS ZAMP obračunao je troškove autorske naknade temeljem podataka o prihodima, troškovima i broju posjetitelja manifestacije koje je dobio od organizatora. Organizator je prijavio prihode u visini 36.000 kuna. Obveza organizatora bila je unaprijed prijaviti događanje, no kako je to propušteno učiniti, HDS ZAMP zatražio je podatke naknadno i temeljem pristiglih informacija obračunao naknadu.Važno je naglasiti kako HDS ZAMP ne obračunava naknade temeljem „slobodne novinarske procjene“ – odgovoreno je.  Dakle, broj posjetitelja nije izračunat temeljem novinarske procjene niti im organizator im nije sam prijavio broj ali ipak su baratali podatkom o 300 posjetitelja. Procijenitelja nisu naveli.

Bez prigovora?

Na pitanje je li se dosad netko žalio iz ZAMP-a odgovaraj kako dosad nitko nije imao prigovor na sustav. Ali, Predrag Kočila i profesor Ivan Pranjić vele kako su se prvi put još prije godinu i pol  dana žalili ZAMP-u zbog njihove prakse naplaćivanja apsolutno svega. – Konkretno, žalili smo se zbog spomenutog računa od 1350 kuna, kao i naplate općenito. I HTV je tad prenio njihovu žalbu ali i odgovor ZAMP-a,  pa, dakle, nije istina da se nitko nije žalio. 

Prosvjed Međimuraca ovog je puta izazvao još veću pažnju od TV priloga.  ZAMP-ovi računi su izgleda dozlogrdili velikom broju KUD-ova pa se Kočili javljaju njihovi predsjednici iz cijele Hrvatske. Na prosvjedu se potpisivala peticija za izmjenu spornog Zakona, prema kojemu se KUD-ovima i Udrugama ne bi naplaćivale naknade HDS-a i jasno bi se, bez mogućnosti svakojakog tumačenja, odredilo tko i što treba platiti. Iz cijele Hrvatske su od Kočile tražili tekst peticije. – Spremni su doći na sve naše akcije kako bismo udruženo ustali protiv haračenja ZAMP-a – veli Predrag Kočila i najavljuje da ovoga puta neće stati dok se ne promijeni Zakon.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje