Povežite se s nama

U fokusu

Sevšek: Optužno vijeće nije željelo ozbiljno razmotriti argumente obrane

Objavljeno:

- dana

Potvrđena optužnica protiv bivšeg varaždinskoga gradonačelnika i ostalih

Potvrdilo se sve ono što smo upozoravali sve ove godine: postoji sumnja za udruživanje i pogodovanje, no prepustimo to  sada pravosuđu, a mi krenimo dalje raditi svoj posao, poručio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš prilikom otvorenja prve javne podzemne garaže u Varaždinu u kojoj je se osvrnuo na potvrđivanje optužnice protiv Ivana Čehoka i ostalih.

Optužnica, kako je dodao Habuš, pripada na određeni način povijesti grada Varaždina kojom se bavi pravosuđe.
„Kao takva nije važnija od javne podzemne garaže s 446 mjesta koja je otvorena nakon dvije godine od početka gradnje i svih peripetija kroz koje je prošao investitor. To je najljepša podzemna garaža u Hrvatskoj, garaža kakva i dolikuje gradu Varaždinu, garaža koja će zajedno s trgom dati novi smisao ovom gradskom prostoru, ustvrdio je Habuš .
Uz gradonačelnika, na otvorenju javne podzemne garaže u koju je tvrtka Crtorad, koncesionar naplate parkiranja u Varaždinu, uložila oko 60 milijuna kuna bili su i drugi uzvanici, među kojima i vijećnici Grada Varaždina. Većina, međutim nije bila spremna komentirati potvrđivanje optužnice protiv bivšeg varaždinskoga gradonačelnika u vrijeme čijeg mandata su zapravo vodili Varaždin.
„Teško je bilo što reći dok ne vidim optužnicu, pojasnio je Robert Podolnjak, nezavisni vijećnik i profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu.
Iako optužnicu još nije vidio ni nezavisni vijećnik Nino Lučić, to ga ipak nije spriječilo da se osvrne na nju, točnije način na koji je došlo do njezina potvrđivanja.
„Zašto je trebalo proći tri ili više dana dok dorađena optužnica nije potvrđena? Ako je situacija toliko čista, sve se trebalo riješiti prvi dan kada se sastalo optužno vijeće. Bojim se da je tu opet svoje odigrala politika. Lokalni izbori su blizu i ponovno vraćanje optužnice ili njezino odbacivanje učinilo bi izbore gotovo bespredmetne, ustvrdio je Lučić govoreći o optužnici koja je plod višemjesečne istrage inicirane kaznenom prijavom koju je protiv Čehoka i ostalih podnio aktualni gradonačelnik Goran Habuš
Lučićev stav o umiješanosti politike u cijeli slučaj gradonačelnik Habuš nije htio komentirati.  Slično je i s braniteljima okrivljenih. Naglašavajući da još nisu primili rješenje o potvrđivanju optužnice, već samo usmeni stav u kojem nisu obrazloženi razlozi potvrđivanja, Čehokov branitelj Vlado Sevšek ustvrdio je da mu se sada sve prebacilo na sud jer „optužno vijeće nije željelo ozbiljno razmotriti argumente obrane“.

Sutkinja je poručila da će tijekom suđenja biti dosta vremena da se svi ti problemi raščiste, rekao je Ante Madunić, branitelj Davora Patafte, koji je  uvjeren da će ishod postupka biti oslobađajuća presuda „bude li se imalo poštivalo pravo“.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb doveli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio je župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje