Povežite se s nama

U fokusu

Smjena pokrenuta, dr. Zember prvi put javno priznala: Da, moćnik je zatražio da zaposlim dvije čistačice i tajnika

Objavljeno:

- dana

“SRAMOTNO I SKANDALOZNO”

Većinom glasova je Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin danas pokrenulo postupak razrješenja ravnateljice Opće Varaždin dr. Sanje Zember.

Glavni razlog za smjenu jest to što je, sukladno Pravilniku, omogućila potpisivanje aneksa ugovora za 80-ak specijalizanata i 40-ak aneksa sa specijalistima.

– Sramotno je da je glavni razlog za smjenu to što je ravnateljica dr. Zember postupala po pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Kakvu to poruku šalju Upravno vijeće i Varaždinska županija? Zar oni ovdje poručuju da će oni koji će poštovati zakonske propise biti strogo sankcionirani?! Moram reći da je u Hrvatskoj vladavina prava, a ni župan nije iznad zakona. To je skandalozno! – istaknuo je dr.sc. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare.

Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (prvi slijeva), dr. Sanja Zember i dr. Goran Benko

Predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek (HNS) je naveo da je dr. Zember nemarno obavljala dužnost i zato što je propustila predložiti novi Statut Bolnice zbog čega Bolnica ima dva pomoćnika ravnatelja, koja ne bi smjela imati. Naime, on tumači da je to trebala izbaciti iz Statuta, no nije baš znao objasniti proceduru.

Zoran Šantek, predsjednik Upravnog vijeća, i županijska pročelnica za zdravstvo Ruža Jelovac

Naime, prema Statutu Opće bolnice donošenje Statuta predlaže Upravno vijeće, uz suglasnost osnivača, a to je Varaždinska županija.

– Ne, nije to točno, predlaže ga ravnateljica – rekao je Šantek koji je pokazao da ne zna što piše u Statutu, a ni u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a potom je to i priznao.

Isto tako, nije znao reći je li u pravu član Upravnog vijeća Damir Habijan (HDZ), koji je na samoj sjednici upozorio da u prijedlogu za razrješenje ravnateljice ne samo da nisu navedene točne činjenice, nego da su se pozvali na članke i stavke koji uopće ne postoje! To je kasnije potvrdila i Snježana Cerjan, pomoćnica ravnateljice Bolnice za pravne poslove. – Točno je, doista nema tih stavaka. Naime, onaj tko je pisao taj prijedlog ne zna razliku između stavaka i alineje – rekla je.

Članovi Upravnog vijeća Damir Habijan (HDZ) i Jasminka Begić (SDP)

On je ujedno jedini govorio o prijedlogu razrješenja, iznoseći argumente kojima je osporio sva tri predložena razloga za razrješenje.

Svi ostali članovi Upravnog vijeća nisu rekli niti riječ! Nisu ga čak ni pokušali demantirati.

Potom su za pokretanje smjene glasovali Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik djelatnika), dok su protiv bili Habijan (HDZ) i Ljiljana Levanić (predstavnik djelatnika).

Prim. dr. sc. Ranko Stare

I dok prim. Stare nije želio davati nikakve izjave, Ljiljana Levanić je rekla da ona govori u ime medicinskih sestara, a one su zadovoljne način na koji radi aktualna uprava Bolnice.

– Mi smo posebno zadovoljni pomoćnikom za sestrinstvo Damirom Poljakom, koji doista vodi o nama brigu. Naravno da u Bolnici ima problema, ali ova uprava je ovdje samo pola godine i smatram da im trebamo dati šansu – rekla je Ljiljana Levanić.

Ljiljana Levanić

Dr. Sanja Zember je istaknula da je ovo doktorska uprava, koja se bori za status svih djelatnika.

– To je glavni razlog zbog čega sam odlučila voditi ovu Bolnicu. Zadnjih dana se ističe da nemam podršku struke. Je li stav jednog liječnika stav struke? Pravilnik o sistematizaciji smo pripremali tri mjeseca, u njegovoj izradi je sudjelovalo 20-ak liječnika i 10-ak nezdravstvenih djelatnika. Na tri sjednice Stručnog vijeća smo o njemu raspravljali i sve izmjene su usvojene. Usvojili smo i izmjene koje je predložilo Radničko vijeće. Je li to razlog za nepovjerenje ili je riječ o tome da nekoliko liječnika prezentira da se ne provodi zakon? – zapitala se dr. Zember.

Iz prijedloga odluke o razrješenju, koji je danas na Upravnom vijeću prihvatila većina, doista nije jasno zašto bi dr. Zember trebala biti smijenjena.

Međutim, dr. Zember je prvi put kratko i jasno odgovorila na novinarsko pitanje o zapošljavanjima u Bolnici.

Je li točno da je politički moćnik od vas zatražio da zaposlite dvije čistačice i jednog administrativnog tajnika?

– Da – odgovorila je dr. Zember.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje