Povežite se s nama

U fokusu

Sračinec ulaže u mlade, oprema se škola i gradit će se dvorana

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Najavljujući svoju kandidaturu za dužnost načelnika Općine Sračinec na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine, aktualni je načelnik Božidar Novoselec najavio da će i dalje u fokusu njegova interesa i interesa nove općinske vlasti biti stvaranje što boljih i kvalitetnijih uvjeta za život svih građana Općine Sračinec.

Ne podrazumijeva to samo uređene prometnice, javnu rasvjetu, vodovod, kanalizaciju, Društveni dom i slično već i kvalitetnu nadgradnju, odnosno društveni standard primjeren današnjem vremenu i potrebama građana koji žive u Općini Sračinec. Upravo je u tom smislu stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za odgoj i obrazovanje mladih generacija načelniku Novoselcu i njegovim suradnicima visoko na ljestvici prioriteta. Danas se stoga ponose činjenicom da se Osnovna škola Sračinec smatra jednom od najopremljenijih osnovnoškolskih ustanova u Varaždinskoj županiji, ali i šire. O tome smo razgovarali s aktualnim načelnikom Općine Sračinec Božidarom Novoselcem.

Ulaganje u znanje

Dovršetak novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana u završnoj je fazi, tako da listi čekanja više neće biti

Kako je to ostvareno?
U političkom radu i djelovanju moji suradnici, kao i ja, ne služimo se floskulama i ispraznim obećanjima te uobičajenom kićenom političkom retorikom i populističkim folklorom. Ako kažemo da su djeca i mladi naša budućnost i ono najvrednije što imamo, onda to doista tako i mislimo i u praksi tu ideju oživotvorujemo. Kako? Na različite i jedinicama lokalne samouprave dostupne i moguće načine. Spomenut ću tek neke, primjerice već godinama uvriježene prakse financijske potpore roditeljima za svako novorođeno dijete, sufinanciranje troškova smještaja djece u Vrtić uz istovremenu napomenu da smo upravo pred dovršetkom novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana, tako da više nećemo imati liste čekanja. Općina također u cijelosti pokriva troškove održavanja predškole, a vrijedi spomenuti i stipendije za studente i najbolje srednjoškolce te činjenicu da imamo trinaest odlično uređenih i opremljenih dječjih igrališta praktično u svim našim kvartovima. Za koji dan ćemo uz njih postaviti i klupe za sjedenje, stalke za bicikle i koševe za smeće.

Najviše se ipak ulaže u Osnovnu školu Sračinec. Zašto?
Kao što sam rekao, stalo nam je do naših mladih i njihove budućnosti te da se što bolje pripreme za život i izazove što će se naći pred njima. Doista mislimo da je ulaganje u znanje najbolja i najisplativija investicija. Ako se već kunemo u ideju o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, onda je po meni najbitnije stvoriti jednake uvjete obrazovanja za svu našu djecu bez obzira na to školovala li se ona u nekom velikom gradu ili, primjerice, u Sračincu. To nam je bila, a bit će i dalje osnovna motivacija. Za našu djecu želimo ono najbolje, želimo viši pedagoški standard i za to ćemo uvijek naći sredstva jer je to naš prioritet.

Pedagoški standard viši od ostalih škola
Nije tajna da je Osnovna škola Sračinec najbolje opremljena osnovnoškolska ustanova u Varaždinskoj županiji zahvaljujući razumijevanju načelnika Općine Božidara Novoselca i općinskih vijećnika. Upravo zahvaljujući njima naš je pedagoški standard osjetno viši od prosjeka, a pozitivni učinci te sinergije očituju se kroz različite aspekte – odličan plasman naših učenika na natjecanjima te duboku integriranost raznih školskih aktivnosti i programa u život lokalne zajednice.

Postoje planovi o preseljenju Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon što se Dom prilagodi potrebama osnovnoškolske ustanove

Ponosni smo što je nakon izgradnje sportske dvorane i dogradnje škole po modelu javno-privatnog partnerstva upravo Osnovna škola Sračinec prva u Županiji dobila uvjete za jednosmjensku nastavu. Bez obzira na to što po toj osnovi Općina ima obvezu godišnjeg izdvajanja u visini od 120.000 kuna, nastavili smo i dalje ulagati u opremanje škole. Općina je tako u cijelosti opremila informatičku učionicu, a sve su učionice dobile projektore te nova učila i pomagala za zemljopis, geometriju, biologiju, kemiju, fiziku te glazbeni i tehnički odgoj.

Naravno da to ne činimo prema vlastitom nahođenju. Surađujemo sa školom, prije svega s ravnateljicom OŠ Sračinec Lidijom Valec i Nastavničkim vijećem, koji nam iskazuju svoje potrebe i probleme. Zajedničkim radom i međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem uvijek nastojimo doći do najboljih rješenja.

Općina je nedavno financirala i ormariće za učenike nižih razreda. Zašto ste se odlučili za njih kada drugi, primjerice, kupuju papuče, tenisice, neki bilježnice ili slično?
Spomenut ću opet da se mi u Općini Sračinec ne razmećemo floskulama. Godinama se priča na svim razinama da naši učenici imaju preteške školske torbe koje ugrožavaju njihovo zdravlje i da ih treba rasteretiti. A je li išta na tom planu učinjeno? Ništa, ni najmanje. S druge strane, mi smo u suradnji sa školom napravili konkretan i kvalitetan potez. U školi su postavljeni ormarići u kojima djeca pod ključem drže obuću za tjelesni odgoj u dvorani i školske papuče, čime su školske torbe barem djelomično olakšane. Da, ne kupujemo bilježnice, jer smo procijenili da je bolje ulagati u nešto trajnije, a ne u potrošni materijal, koji, ruku na srce, baš i nije preskup. Konačno, škola ima odlično organiziranu razmjenu udžbenika, tako da su roditelji u tom dijelu pošteđeni dijela troškova za opremanje učenika.

Gradi se nova dvorana

Opremili ste i školsku kuhinju, tako da je bilo moguće uvesti tople obroke u prehranu djece, zar ne?
Da, i u Sračincu i u Područnoj školi Svibovec Podravski školske kuhinje su odlično opremljene, a zahvaljujući hrabrosti ravnateljice uvedeni su kvalitetni topli obroci, i to po vrlo pristupačnoj cijeni. Cijenim da je kvalitetna prehrana djece u toj dobi itekako važna, posebice kad se zaredaju nulti sati i razne dodatne učeničke aktivnosti.

Svakako treba istaknuti da Općina godišnje s 55.000 kuna sufinancira školsku prehranu za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Tome treba pridodati još 30.000 kojima se pokrivaju troškovi sudjelovanja učenika na raznim županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima, a svake se godine u cijelosti financira i Škola plivanja za učenike trećih razreda s iznosom od oko 20.000 kuna. Na raspolaganju je i dodatnih pedesetak tisuća kuna za razne druge potrebe škole na koje ukazuje Nastavničko vijeće s ravnateljicom Lidijom Valec. Kroz odličnu komunikaciju u duhu dobrog gospodara nastojimo doprinijeti stvaranju što boljih uvjeta za školovanje naše djece.

Tu svakako treba ubrojiti i neke značajnije investicije, kao i buduće planove u vezi s dogradnjom i proširenjem škole, s obzirom na to da je Općina Sračinec među rijetkima u Hrvatskoj, a jedina u Varaždinskoj županiji, koja bilježi rast broj stanovnika, pa shodno tome i broj učenika.

O čemu se konkretno radi?
Spomenut ću, primjerice, da je Općina o svom trošku postavila ogradu oko škole i uredila parkiralište te postavila videonadzor i solarne panele na školsko krovište. Sada se planira presvlačenje dodatnim slojem asfalta nogometnog, košarkaškog i odbojkaškog igrališta te uređenje dugih vanjskih terena. Sredstvima općinskog proračuna uređeno je višenamjensko igralište kod škole u Svibovcu Podravskom. Tu su inače uređene četiri učionice, zamijenjena je kompletna stolarija na školskoj zgradi, opremljena je kuhinja te su postavljeni školski ormarići. Postoje i planovi o preseljenju cijele Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon njegove temeljite prilagodbe potrebama osnovnoškolske ustanove.

I za matičnu školu imamo ambiciozne planove temeljene na prijekim potrebama modernog osnovnoškolskog obrazovanja. Stoga planiramo gradnju nove školske sportske dvorane, dok bi se postojeća preuredila u učionice i školsku knjižnicu s odgovarajućim multifunkcionalnim prostorom. Idejni projekti za sve to već postoje, pa kad se steknu uvjeti – eto nam novog gradilišta u Sračincu.

Izvor:
Foto: OPĆINA SRAČINEC

U fokusu

Milanović: Ovo nije državni udar, ovo je samo priprema. Hoće li mi uzeti putovnicu? Ti ljudi su opasni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što se danas oglasio Ustavni sud, reagirao je i predsjednik Zoran Milanović.

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Prvo se oglasio na svom Facebooku gdje je objavio fotografiju te napisao: Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda.

Potom je na konferenciji za medije istaknuo da želi umiriti građane.

– Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa i nisam htio ugroziti šanse SDP-a. To je bila prijetnja koja je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Međutim, na Ustavnom sudu mogu govoriti što žele, ali ne mogu ništa napraviti! – rekao je Milanović.

Dodaje da Ustavni sud ne može ništa protiv volje građana.

– Reći ću samo da protiv toga nema pravnog lijeka. To je volja građana, Ustavni sud tu ne može ništa. Drugo, ne bih se složio da je ovo državni udar, ovo je priprema za udar. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković dobije Sabor. Prije nego što krenemo razgovarati tko je mandatar, jako je važno da se konstituira Sabor. To su dva odvojena procesa. Ja moram sazvati konstituiranje 20 dana od objave službenih rezultata – rekao je Milanović,a prenosi Jutarnji list.

– Sabor može mijenjati zakone, donositi nove zakona, može u okviru Ustava raditi što hoće – promijeniti izborne zakone, ukinuti Lex AP, ali ja tu neću sudjelovati. Pozivam sve koji su do izbora biti antikorupcijska koalicija, koji su glasali protiv skandaloznih mjera, da pokažu dosljednost. HDZ će imati barem potpredsjednika Sabora, ali predsjednika ne. Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa – rekao je Milanović i dodao da će volja građana biti poštivana i da se tu Ustavni sud ne može ispriječiti.

– Hoće li mi zabraniti političko djelovanje? Hoće li mi uzeti putovnicu? Što je sljedeće? Ti ljudi su opasni, tako više ne može dalje. Hrvatski ljudi su glasali protiv toga. Onaj tko skupi većinu, taj će voditi našu zemlju za koju se isplati boriti – zaključio je Milanović.

–Ja ću čekati dok se većina skupi, tu su razumni rokovi. Postoji mogućnost da se akteri dogovore, razumijem stavove stranaka, ali situacije je komplicirana i teška. Ako Sabor ne bude uspješan, može se raspustiti. Nije da prijetim. Nadam se da se to neće dogoditi – rekao je na kraju.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje