Povežite se s nama

U fokusu

Stanarima Đureka dosta vrana koje grakću i parka prekrivenog izmetom: na udaru čak i spomenik “Puma”!

Objavljeno:

- dana

OGORČENJE ZBOG VRANA

Stanarima zgrada u Ulici Zrinskih i Frankopana 1 i 2, koje se nalaze nasuprot Parka 7. gardijske brigade Hrvatske vojske „Puma” kod varaždinskog hotela Turist, dosta je vrana.

– Ne da sam ogorčena, luda sam od graktanja tih „letećih štakora” koji nas teroriziraju iz dana u dan i krešte nad nama! – ljuta je Irena Tuma, čitateljica iz zgrade u Ulici Zrinskih i Frankopana 1 koja se nalazi odmah nasuprot spomenutog parka u kojem je i dječje igralište.

Sve je puno izmeta!

Navodi da svakog dana ujutro, u četiri sata, počinje graktanje vrana i pali se mehanički uređaj koji emitira glasanje sokola i koji bi ih trebao otjerati. No, vrane se ne daju.

– Prošle godine je uređaj otjerao vrane, no one su se opet vratile i sada na zvuk uređaja uopće ne trzaju. Kao da su postale imune na glasanje koji ispušta taj uređaj. Očito su shvatile da im ne prijeti nikakva opasnost nakon što se oglasi, pa i dalje žive u krošnjama stabala i uporno grakču. Svako jutro budim se uz graktanje tih ptičurina – požalila se Mirjana Hrastić iz zgrade u Ulici Zrinskih i Frankopana 2.

Na zvuk koji ispušta mehanički uređaj i koji bi ih trebao otjerati vrane uopće ne trzaju!

Međutim, graktanje nije sve što smeta stanare iz Đureka. Čitateljica iz zgrade u Zrinskih i Frankopana 1 upozorava da je zbog vrana cijeli park pun njihovog izmeta: od igrala na dječjem igralištu ispred i iza zgrade, klupica do automobila parkiranih na parkiralištu ispod krošnji stabala u kojima vrane žive. Izmeta nije pošteđena ni tabla na kojoj piše naziv parka.

– Svaki tjedan bih trebala dva puta prati automobil da bude čisti, a nedavno sam zbog vrana imala i štetu na automobilu od 1.000 kuna jer mi je razbijeno vjetrobransko staklo. Tko će mi taj novac vratiti? Nitko! Jednom mi se dogodilo da sam izmete od vrana našla na opranom rublju koje sam sušila na balkonu, a prošle godine sam u travi našla desetak mrtvih ptica i to prijavila. No, nitko izašao na teren i pokupio ih. Imam troje djece s kojima idem na igrališta i nije mi svejedno, niti mi je gušt sjesti na klupicu punu izmeta vrana! Svi govore da su vrane zaštićene i ne mogu ništa poduzeti dok imaju mlade, a to je do 15. lipnja. Što će poduzeti nakon toga? To nitko ne govori! Zar su vrane važnije od nas i naše djece? – ljuti se Varaždinka iz zgrade u Zrinskih i Frankopana 1.

Hrastić iz susjedne zgrade također je ogorčena u što se zadnjih godina pretvorio nekad omiljeni park stanara tog kvarta.

– Ovdje živim već 36 godina i Đurek je bio jedan od najboljih varaždinskih kvartova. Sada to više nije. I zbog vrana, ali i zbog klošara, koji se okupljaju na klupicama u parku – rekla je.

Što nakon 15. lipnja?

Stanari iz Đureka nisu jedini koji se žale na vrane. Podsjećamo, nedavno su se na njihovo cjelodnevno graktanje požalio i čitatelj Robert L. iz zgrade u Ulici Miroslava Krleže 2 koji je upozorio da se svake godine ponavlja ista priča, ali se problem s vranama ne riješava.

Iz Grada Varaždina tada su nam odgovorili da su vrane, prema Pravilniku o zaštiti pojedinih vrsta ptica, posebno zaštićena životinjska vrsta i ne smiju se dirati, uništavati njihova staništa u vrijeme njhovog razmnožavanja koje traje od veljače do srpnja. Također, naveli su da tjeranju vrana i uklanjanju gnijezda iz krošnja stabala ne može pristupiti prije 15. lipnja te da to redovito čine u stambenim naseljima u ulicama Zrinskih i Frankopana, Krležinoj i Tina Ujevića. Stoga stanari nestrpljivo isčekuju taj datum kako bi vidjeli što će se poduzeti po pitanju vrana.

Nije pošteđen ni spomenik „Puma”

I spomenik poginulim, preminulim i nestalom pripadniku i 7. gardijskoj brigadi „Puma”, koji se nalazi ispod krošnji stabala u parku u kojem žive vrane, nije pošteđen njihovih izmeta.
– Dobro smo upoznati s tim problemom i ogorčenjem stanara iz tog kvarta zbog vrana jer i pripadnici 7. gardijske brigade žive u tim zgradama. Pokušavamo iznaći rješenje s nadležnim gradskim službama i nadam se da će se to riješiti na zadovoljstvo svih. Inače, mi svake godine sami čistimo spomenik te ga premazujemo posebnom tekućinom kako bi ga zaštitili. To ćemo učiniti i ove godine, samo čekamo povoljnije vremenske uvjete – rekao je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma”.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje