Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Već mi je neugodno listati portale da ne naletim na sliku župana s djecom

Objavljeno:

- dana

ŽESTOKO IZMEĐU STRIČAKA I ŠTROMARA

– Tuga od izvješća koje zorno prikazuje nesposobnost župana, kao i njegovog zamjenika Alena Kišića koji kao slovi za ozbiljnog kandidata za varaždinskog gradonačelnika. Da, Kišić je toliko dobar da ni u svom rodnom Svetom Đurđu nije imao nikakvih šansi – rekao je vijećnik HDZ-a Anđelko Stričak prilikom rasprave o Izvješću o radu župana od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine.

Naveo je kako je u osam godina mandata župan potrošio 1,6 milijardi kuna, a iza njega nije ostao ni kvadrat.

Aglomeracija, DORH, a gospodarstvo sad raste zbog “Letećih gitara”

– U ovom izvješću nema ni slova o dogradnji škola u Martijancu, Ivancu i Svetom Iliji, ni riječi o izgradnji dvorana, ni jednog slova nema o Bolnici. Bivši župan Zvonimir Sabati je ostavio ugovor od 110 milijuna kuna za dogradnju Bolnice. Zašto niste iskoristili ta sredstva? Umjesto da se koriste novci iz EU fondova za Bolnicu, Varaždinska županija kreće u projekt JPP-a, koji je prije dvije godine propao. Od toga ni sada neće biti ništa jer župan ovoj Skupštini laže. Što se tiče JPP-a, navodi se kako ministar nije podržao ovaj projekt. Čiji ministar župane? Linić! Sada župan poziva DORH, a on nikako se ne odazove  – rekao je Stričak koji je Štromara prozvao i zbog projekta Aglomeracije.

Stričak: Svaku drugu sjednicu sam vam govorio da pitate međimurskog župana Posavca kako im uspijeva projekt Aglomeracije

–  Sami ste se proglasili koordinatirom tog projekta, a svi natječaji su propali. Ne bi mi bilo žao da vam ovdje, svaku drugu sjednicu nisam govorio i pozivao da odete u susjednu Međimursku županiju i pitate svog kolegu Matiju Posavca kako oni to uspijevaju. Ovdje opet imamo da gospodarstvo raste, ali ovog puta ne zbog sajma “Kobasicom u Europu”, nego zbog festivala “Letećih gitara”. Niste spomenuli ni jednog poduzetnika, ni jednog investitora, ali ne daj Bože da neka HNS-ova općina nije uključena u neki natječaj. O Euro consultingu, “maloj Azri”, ni slova. O protuzakonitoj smjeni ravnateljice ni slova, o zlouporabi djece u politikanske svrhe ni slova. O slučaju Kišić – Bajsić ni slova. Meni je već neugodno listati portale da ne naletim na župana koji se slika sa djecom. Zašto to radi? Ravnatelj škole nije, pa je to malo čudno – ustvrdio je Stričak.  

Iako je predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić zamolila vijećnike da s govornice više jedni druge ne optužuju da lažu, to se nije dogodilo. 

– Oprostite gospođo predsjednice, ali gospodin Stričak laže – bilo je prvo što je Stričaku poručio varaždinski župan Predrag Štromar. 

Štromar: Meni govorite o zlouporabi djece u političke svrhe, a sve škole su dobile poziv na obilježavanje 27. obljetnice HDZ-a

– Ovdje imam Sporazum o sufinanciranju JPP-a na području Varaždinske županije, kojeg je potpisao ministar Jovanović i Štromar. U njemu piše da će 55 % novaca plaćati RH. To je istina. To piše. Vlada nije reagirala ni na jedan dopis koji smo poslali. Da, škole se nisu gradile, došla je kriza, ali školstvo funkcionira vrhunski jer smo napravili škole dok smo trebali. Gospodarstvo raste, rastu i plaće, a kakva je ova Vlada najbolje govori sastanak o Arboretumu Opeka u Vinici, koji je održan u Zagrebu. Na taj sastanak me nisu htjeli pozvati nego su poslali e-mail jednoj djelatnici u Županiji koja mi je to rekla pola sata prije početka sastanka. Što se tiče “male Azre“, angažirala ju je dr. Zember. Velite da nije u HDZ-u, ali je na svakom vašem skupu. Mene prozivate za zlouporabu djece u političke svrhe, a sve škole su dobile vaš poziv na obilježavanje 27. obljetnice HDZ-a. To sve govori o vašoj stranci – uzvratio je Štromar.

Stričak je ustvrdio kako je malo čudno da je on mogao doći na sastanak u Zagreb o Arboretumu Opeki, kojeg je i inicirao,  a župan ne.

Da škole su dobile pozive, a to je bilo zato da vas isprovociramo!

– Još su vas zamolili da pozovete određene osobe da dođu zajedno s vama – rekao je Stričak, a župan mu ponovno dobacio da ne laže.

– Dobro, budemo onda izvukli mailove – rekao je Stričak i potvrdio da su škole dobile pozive za proslavu 27. obljetnice HDZ-a.

– To je bilo da vas isprovociramo, da vidimo koliko ste daleko spremni ići u korištenju djece u političke svrhe. Što se tiče dr. Zember, ona nikad nije bila članica HDZ. Tko ste vi da je prozivate s kim se druži i kamo odlazi? – reagirao je Stričak.

Na kraju se župan ispričao što je s mjesta komentirao neke stvari.

– Bio sam nepristojan, ispričavam se vijećnicima – priznao je župan čije je izvješće o radu za drugu polovicu prošle godine na kraju prihvaćeno većinom glasova.

Protiv njega bili su vijećnici HDZ-a, dok su vijećnici Hrasta bili suzdržani.   

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje