Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Vukovar može računati na nas kao ’91.

Objavljeno:

- dana

HDZ Varaždinske županije

Zar su međimurski sinovi za Bukobap ginuli, stoji na transparentu koji su na čakovečkoj zaobilaznici postavili međimurski dragovoljci, a u Varaždinu su se o postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru očitovali članovi predsjedništva HDZ-a.

– Ivana Simić Bodrožić dala je najbolji komentar: onaj tko udara čekićem po tabli ne udara po ćirilici, nego nepravdi, ustvrdio je Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, govoreći o situaciji u Vukovaru izazvanoj postavljenjem tabli na državne institucije s latiničkim i ćiriličnim pismom.

Oko Vukovara, kako je naglasio, postoje još mnoge masovne grobnice oko Vukovara za koje se ne zna jer o njim šute oni koji su ubijali Vukovarce i druge branitelje.

– Hrvatska samo iz 1991. I 1992. Još uvijek traži oko 900 osoba. I mi iz Varaždina još tražimo tijela petorice naših policajaca. Ratne traume stoga su još tu i dugo će trajati jer to je proces, a za njihovo prevladavanje treba i druga strana. Kako su Vukovarci mogli 1991. računati na nas, tako mogu i sada, poručio je predsjednik HDZ-a Varaždinske županije na konferenciji za novinare.

Dok se ni tijela poginulih ne mogu naći, a o sankcioniranju ubojica da se i ne govori, Stričak se pita može li se govoriti o pravdi i suživotu.

– Dokle god neće biti pronađeni svi ubijeni i počinitelji sankcionirano, neprihvatljivo je inzistirati na dvojezičnim natpisima. Za mene je potpuno neprihvatljivo to što su članovi HDZ –a u Vukovaru svojedobno podržali postavljenje dvojezičnih natpisa. Bez obzira u kojoj bio stranci ne bih za to bio sve dok se ne nađu svi nestali. Samo na Ovčari je iskopano dvjestotinjak ostataka poginulih od kojih je 126 identificirano, a na memorijalnom groblju u Vukovaru je više od 900 pobijenih i zaklanih, rekao je Stričak dodavši kako mu se čini da je sve više poteza Milanovićeve Vlade pisano ćirilicom jer su većini hrvatskih građana nerazumljivi, kao što je to slučaj sa zakonom „lex Perković“.

Svi znamo da se u Vukovaru autobusima voze glasači na izbore, a isto je bilo i kod popisa stanovništva. Sve dok se ne napravi revizija tog popisa nitko normalan ne može podržati dvojezične natpise sa ćirilicom, ustvrdio je Josip Križanić, član predsjedništva HDZ-a Varaždinske županije.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje