Povežite se s nama

U fokusu

Studentski restoran vrata otvara prvog dana rujna!

Objavljeno:

- dana

Studentski restoran u Varaždinu

Studentski restoran, projekt na koji su varaždinski studenti dugo čekali, samo što nije gotov. Građevinsko-obrtnički radovi su pri kraju i u tijeku je opremanje te radovi na uređenju interijera kako bi sve bilo spremno za ponedjeljak 25. kolovoza kada će se obaviti tehnički pregled.

– Nema nikakvog razloga da već 1. rujna ne počnemo hraniti studente – najavljuje Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin zadovoljan dinamikom kojom su se odvijali radovi na gradnji restorana započeti u prosincu prošle godine.

Državna klopa

Otvorenjem Studentskog restorana varaždinski studenti više se neće hraniti kod privatnika. Dosad su ručak ili večeru mogli pojesti u restoranima Park, Raj i Elektron, restoranu koji se nalazi u sklopu Elektrostrojarske škole.
– Čim se otvori Studentski restoran, studenti se više neće moći hraniti u Parku i Raju, a dogovoreno je da će usluge Elektrona i dalje moći koristiti primjerice, studenti Geotehničkog fakulteta  ili Sveučilišta Sjever, kako ipak ne bi morali na ručak ili večeru odlaziti na drugi kraj grada – objasnio je Milijaš koji je uvjeren da će kapaciteti restorana, koji se prostire uz Studentski dom na 1.015 četvornih metara i proteže na kat i pol, u potpunosti zadovoljiti potrebe studenata.
– Studentska menza, koja je smještena desno od ulaza u restoran iz smjera Studentskog doma, imat će 300 sjedećih mjesta i u njoj će se moći hraniti isključivo studenti s iksicama. Lijevo od ulaza bit će a la carte restoran sa 60 sjedećih mjesta, kojeg će moći koristiti profesori i gosti. Ispred restorana uređuje se natkrita vanjska terasa sa 152 mjesta, a pored klasične blagajne imat će i blagajnu za iksice, za jednostavija jela i napitke – najavljuje Milijaš.

Otvaranjem Studentskog restorana za studente nema više hrane u Parku i Raju

U unutrašnjosti restorana smještena je kuhinja, spremišta za hranu, pranje posuđa i prijemne kancelarije, dok su u gornjem  polukatu klima uređaji i oprema koja će omogućiti normalni rad restorana.
– Tijekom ovog tjedna na krov restorana trebali bi biti postavljeni solarni paneli koji će se koristiti za proizvodnju struje za restoran. Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, restoran je zapravo niskoenergetska kuća A-klase i već imamo energetski certifikat – rekao je Milijaš.
Uz novce iz Fonda, sredstva za izgradnju Studentskog restorana, projekta teškog 17,5 milijuna kuna, osigurali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Studentski centar Varaždin, no najveći dio novca osiguralo je Sveučilište u Zagrebu.

Novi studentski dom 2017. godine?

Izgradnjom Studentskog restorana neće završiti priča s izgradnjom u tom dijelu grada. Restoran će biti tek dio budućeg velikog studentskog kompleksa u čiju se gradnju planira krenuti idućih godina uz pomoć novaca iz EU fondova. – U planu je izgradnja novog studentskog doma. Kapacitet sadašnjeg doma je 286 kreveta, a novim domom planira se osigurati smještaj za još 400, 500 ili 600 studenata, ovisno o tome koju nam opciju odobre – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj SC Varaždin. Dodaje da je trenutno teško govoriti o vrijednosti ove investicije jer to ovisi o opciji za koju će dobiti zeleno svjetlo od Jaspersa, no u grubim procjenama radi se o projektu od oko 120 milijuna kuna.

– Trenutno su dvije nepoznanice, operativni planovi koje Hrvatska još nije donijela, a još nije raspisan ni natječaj za strukturne fondove EU. Moje optimistične procjene su da bi novi studentski dom, kojim bi se u potpunosti riješio problem smještaja studenata, Varaždin dobio 2017. godine – rekao je Milijaš.

25. kolovoza bit će obavljen tehnički pregled novog studentskog restorana. RESTORAN Niskoenergetska kuća A-klase.
Na krovu su solarni paneli za proizvodnju struje, a hlađenje i grijanje je riješeno dizalicama topline voda – voda.
19 novih djelatnika ugostiteljske struke zaposleno je u restoranu. Molbe je predalo četiri puta više kandidata.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Niste sigurni na koje biralište sutra trebate izaći? Ovdje provjerite koje je vaše biračko mjesto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra, 17. travnja, održavaju se parlamentarni izbori. Birališta se otvaraju u 7 sati i moći će se glasovati do 19 sati.

Službena promidžba završila je u ponoć, nakon čega je u Hrvatskoj nastupila izborna šutnja. Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik i to u 12. izbornih jedinica. Varaždinska, Međimurska, Krapinsko – zagorska i mali dio Zagrebačke županije pripada III. izbornoj jedinici.

Tako je u našoj izbornoj jedinici predano čak 16 pravovaljanih kandidacijskih listi parlamentarnih stranaka i nezavisnih lista. S obzirom da postoji mogućnost preferencijalnog glasanja, u srijedu 17. travnja, moći ćete zaokružiti bilo koje od 224 ponuđenih imena kandidata. Druga je mogućnost naravno zaokružiti samo broj liste.

Svi oni koji žele provjeriti svoje podatke u registru birača te koje je točno njihovo biračko mjesto mogu to učiniti na posebnim stranicama Ministarstva uprave.

Ukoliko niste sigurni, provjerite na kojoj je adresi vaše biračko mjesto. Popis svih biračkih mjesta po izbornim jedinicama možete pronaći OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje