Povežite se s nama

U fokusu

Sud opet spasio Grad Varaždin i stanare: Grijanje nastavlja raditi do kraja godine

Objavljeno:

- dana

SAPUNICA ZVANA TOPLINSKA ENERGIJA

Novi rok za obustavu poslovanja Grijanja u stečaju, koji toplinskom energijom trenutno opskrbljuje nešto manje od 1.000 korisnika u Varaždinu, kraj je ove godine.

Da Grijanje radi do 31. prosinca 2013. godine, zatražili su iz Grada Varaždina koji smatraju da će im dodatna dva i pol mjeseca biti dovoljna da preuzmu ovu energetsku djelatnost.

Poslovanje se mora obustaviti

S obzirom da su se s tim složili predstavnici Termoplina kao najvećeg vjerovnika, a i stečajni upravitelj Stanko Makar, sudac Radovan Raduka je donio novu odluku kojom se poslovanje stečajnog dužnika obustavlja zadnjeg dana ove godine.

– Zatražio sam da se održi nova Skupština vjerovnika zato što nastavak poslovanja prema Stečajnom zakonu nije moguć. Podsjećam da je odluka o obustavi poslovanja s 31. kolovozom donesena još u travnju. Međutim, u svibnju su bili lokalni izbori, u srpnju na snagu stupio novi Zakon o tržištu toplinske energije, ali ni nakon toga nije bilo poduzeto ništa da se vlasnicima stanova osigura isporuka toplinske energije nakon završetka stečajnog postupka u Grijanju – rekao je stečajni upravitelj Makar.

Napomenuo je da je stečajni postupak jako dobro odrađen i da građani od 1. veljače nisu ni primijetili da je Grijanje u stečaju.

– Unatoč tome što je stečaj već trebao završiti, ušli smo u novu sezonu grijanja. Veliki dio zgrada se izdvojio iz sustava toplinske energije tako da je sada ostalo nešto manje od 1.000 korisnika. No Stečajnim zakonom je jasno propisano kako dugo tvrtka u stečaju može poslovati i odluka se mora donijeti – ustvrdio je.

Ovaj mjesec – dvije sjednice Gradskog vijeća

Predstavnik Grada Varaždina Zoran Svetec iz Javne ustanove Gradski stanovi je istaknuo da će pitanje preuzimanja djelatnosti uspjeti riješiti do kraja godine.

– Sljedeći tjedan će na sjednici Gradskog vijeća vijećnici odlučivati o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove Gradski stanovi. Potom će do kraja ovoga mjeseca biti održana još jedna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti izmijenjen i Statut ustanove. Nakon toga će Upravno vijeće Ustanove donijeti odluku o osnivanju novog trgovačkog društva koje bi se bavilo proizvodnjom, opskrbom i distribucijom toplinske energije – najavio je predstavnik Grada.

Ta nova tvrtka potom mora od HERA-e zatražiti dozvole za obavljanje energetskih djelatnosti.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje