Povežite se s nama

U fokusu

Suvlasnici pokreću tužbu protiv JUGS-a, a JUGS protiv izvođača?

Objavljeno:

- dana

SLUČAJ TITANIK

Suvlasnici zgrade donijeli su odluku o pokretanju sudskog postupka protiv Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) jer do kraja prošle godine nisu uklonjeni nedostaci na krovu zgrade i podzemne garaže koji prokišnjavaju.

Obavijest o pokretanju tužbe “osvanula” je prošli tjedan na oglasnim pločama postavljenim u ulazima 9, 11, 13 i 15 Titanika, zgrade u Ulici hrvatskih branitelja u Varaždinu te na oglasnoj ploči podzemne garaže.

Odluka donesena temeljem 60 % prikupljenih potpisa

– Odluka o pokretanju tužbe donesena je temeljem 60 % prikupljenih potpisa suvlasnika stanova. Sve dokumente u ponedjeljak 11. veljače predali smo odvjetnicima – potvrdio je Miroslav Marciuš, vlasnik Filmara, koji je upravitelj cijele zgrade.

Stanari već godinama apeliraju na JUGS, koja je investitor i prodavatelj stanova i garažno-parkirnih mjesta, da uklone uzrok i naprave sveobuhvatnu sanaciju krova garaže, koji je zapravo trg ispred Titanika i koji je u vlasnišvu JUGS-a.

Suvlasnici su tražili da se aktivira depozit od milijun kuna kako bi se riješio problem.

Tražili su da se aktivira i depozit od milijun kuna kojeg je JUGS, nakon tehničkog pregleda i primopredaje zgrade, zadržao kao garanciju za otklanjanje nedostataka od izvođača. Međutim, krov zgrade i podzemne garaže sve jače prokišnjavaju, a da je problem krajnje ozbiljan pokazuje i dopis koji je Filmar uputio JUGS-u krajem prošle godine. U njemu se upozorava da su uslijed stalnog prodiranja vode ugrožene armirano-betonske nosive konstrukcije garaže zbog čega je ugrožen cijeli Titanik!
U JUGS-u su krajem prošle godine suvlasnike pozivali na još malo strpljenja. I oni su, kao što smo pisali u listopadu prošle godine, očekivali da će izvođači – ZTB i Coning – do kraja 2015. ukoniti nedostatke jer ih je na to obvezivao Dodatak br. 1 Ugovora o građenju iz studenog 2011. Predsjednik Upravnog vijeća JUGS-a Zlatan Avar potvrdio nam je da je tijekom 2015. sam inicirao tri zajednička sastanka s Coningom i ZTB-om kako bi se riješio taj problem, ali i slučaj Hrašćice i Vilka Novaka.

– Izvođači sad imaju posla s drugačijim ravnateljem i Upravnim vijećem, ističe Avar

– Na tim sastancima ustanovljeno je da se izvođači međusobno nisu mogli dogovoriti tko od njih mora obaviti sanaciju, a tražili su od JUGS-a da im isplati dio sredstava iz depozita kako bi obavili sanaciju, a osatak bi im se nakon toga isplatio. Na to JUGS ne može pristati. U cilju rješavanja međusobnih odnosa između JUGS-a, Coninga i ZTB-a, JUGS je poslao prijedlog Sporazuma koji je za cilj imao rješavanje svih tih situacija i u njemu je krajnji rok za realizaciju bio 31. prosinca 2015. Kako izvođači nisu prihvatili dogovor, vrlo vjerojatno će uslijediti tužba JUGS-a protiv izvođača koji su temeljem ugovora obavezni sanirati nedostatke – poručio je Avar i zaključio kako izvođači sada imaju posla s drugačjim ravnateljem i Upravnim vijećem JUGS-a te će se morati suočiti s posljedicama koje nosi kršenje ugovorne obaveze.

Avar: Svetec nije uzrokovao problem. Svaki dan ispadne neki “novi kostur iz ormara”.

– Smjenu gospodina Zorana Sveteca sigurno neću inicirati jer nije uzorkovao ovaj problem. Sadašnji ravnatelj i Upravno vijeće imaju zadatak riješiti nagomilane probleme bez obzira što svaki dan ispadne neki “novi kostur iz ormara” – poručio je predsjednik Upravnog vijeća Zlatan Avar na pitanje mogu li se zbog višegodišnjeg neriješavanja problema u Ulici Hrvatskih branitelja 11 očekivati smjene na čelu JUGS-a.
Avar je dodao da je analiza, koju je dobio, pokazuje da radovi nisu obavljeni dobro već u startu, a i predložena sanacija (i trošak iste) nije garantirala trajno rješenje problema prokišnjavanja.

Izvor:
Foto: ARHIVA/RT

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje