Povežite se s nama

U fokusu

Građani u šoku: građevinska dozvola skočila na 14.000 kuna!?

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNO

– Znate li da izdavanje građevinske dozvole za kuću košta 14.000 kuna?

Još prije koji mjesec dozvolu si mogao dobiti za 800 kuna. Zbog čega odjednom tako visoka cijena, tko će uopće sada išta graditi? – požalio se čitatelj (podaci poznati redakciji) iz Varaždinske županije.

Traju izmjene, ali…

Doista, prema važećoj Uredbi o tarifi upravnih pristojbi, koja je na snazi od 1. veljače ove godine i kojom su propisani iznosi upravnih pristojbi (taksi) za izdavanje građevinskih dozvola, izdavanje građevinske dozvole za obiteljsku kuću koja prema toj Uredbi spada u građevine 4. skupine iznosi 800 kuna. No, prema izmijenjenom Zakonu o gradnji, koji je na snazi od 9. ožujka, ispada da je građevinska dozvola znatno skuplja.

Ako se pridržavaju naputka Ministarstva, oni koji izdaju građevinske dozvole krše Zakon, odnosno Uredbu

Problem je što spomenuti Zakon propisuje razvrstavanje građevina u samo tri skupine, dok su te iste građevine spomenutom Uredbom razvrstane u pet skupina. Znači, ako se gleda Zakon, obiteljska kuća sada je u 2. skupini, zajedno s velikim poslovnim i industrijskim objektima, višestambenim zgradama i neboderima, ali i vikendicama, a za tu 2. skupinu građevina, prema važećoj Uredbi, troškovi izdavanja građevinske dozvole ne smiju biti manji od 14.000 kuna.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potvrdili su nam da su u tijeku izmjene kojima bi se aktualna Uredba trebala uskladiti s izmijenjenim Zakonom.
– Nužno je što hitnije propisati upravne pristojbe za izdavanje građevinske i uporabne dozvole za građevine razvrstane u tri skupine – navode u Ministarstvu, koje je svojim područnim odjelima po županijama krajem ožujka uputilo naputak o naplati upravnih pristojbi za izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola, a koji je objavljen i na internetskim stranicama Ministarstva.

– Do stupanja na snagu izmjena Uredbe, prilikom naplata upravnih pristojbi za izdavanje građevinske dozvole, kao i za izdavanje uporabne dozvole, potrebno je naplatiti samo opću pristojbu u iznosu od 20 kuna uz zahtjev i 50 kuna za sva rješenja za koja nije propisana posebna upravna pristojba – navode u Ministarstvu.

Brdo dokumentacije

Sada je potrebno obaviti pravi tehnički pregled i za obiteljsku kuću sa svim nadzornim inženjerima

No, umjesto da taj naputak razriješi sve nedoumice oko cijene građevinskih dozvola dok se Uredba i Zakon ne usklade, nastala je još veća zbrka. Ako se djelatnici lokalnih ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo budu pridržavali naputka, mogli bi prekršiti Zakon, odnosno Uredbu koja je još uvijek na snazi!

S obzirom na sve, bilo bi najbolje da građevinsku dozvolu ne trebate, barem dok se ne usklade ova dva propisa koji reguliraju njezino izdavanje. No, ako ipak podnesete zahtjev za njezino izdavanje, mogli biste se susresti i s drugim “neugodnim” novostima.

Apsurd: Prema izmijenjenom Zakonu o gradnji potrebna je ista dokumentacija za vikendicu, kuću ili poslovni centar

Prema izmijenjenom Zakonu potrebna je ista dokumentacija za, primjerice, vikendicu, kuću i proizvodnu građevinu ili poslovni centar, s obzirom na to da su spomenute građevine – sada u istoj skupini.

Dok je prije za obiteljsku kuću bez posebnih uvjeta (osim priključaka na komunalnu infrastrukturu) trebalo uz zahtjev za građevinsku dozvolu dostaviti samo arhitektonski i građevinski projekt, sada je potrebno dostaviti još projekte elektroinstalacija i strojarskih instalacija, a tu je i pitanje “pravoga” tehničkog pregleda sa svim nadzornim inženjerima prije izdavanja uporabne dozvole, što dosad nije bilo potrebno.

Međimurci i Varaždinci rade po naputku nadležnog Ministarstva

Investitorima koji su podnijeli zahjev nakon 9. ožujka naplaćujemo upravnu pristojbu od 70 kuna – poručuju pročelnici Sačić i Lacković

U Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije i Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije slažu se da je Uredbu i Zakon potrebno uskladiti što prije.
No, dok se to ne dogodi, i u Varaždinskoj i u Međimurskoj županiji odlučili su držati se naputka Ministarstva.

 – Ukoliko je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole podnesen nakon 9. ožujka, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije će se u svojem postupanju pridržavati naputka Ministarstva graditeljstva, odnosno prilikom izdavanja građevinske dozvole će naplatiti upravnu pristojbu od ukupno 70 kuna – rekao je Mario Sačić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske žuapnije.

Pročelnik Odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije Stjepan Lacković potvrdio je isto.
– Na zahtjeve za izdavanje građevinske dozvole, koji su podneseni nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o gradnji, investitorima naplaćuje upravnu pristojbu u iznosu od 70 kuna – poručio je Lacković.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Zbog krize u Njemačkoj drvoprerađivači smanjili proizvodnju, Požgaj grupa našla nova tržišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako je drvno-prerađivačku industriju i graditeljstvo pogodila kriza, ponajprije u Njemačkoj, čini se da se po prvi put događa da Hrvatske šume ne mogu prodati predviđenu količinu trupaca. Odnosno, prema nekim informacijama do kojih je došao Lider, imaju višak.

Pad narudžbi je očekivan, jer nakon štete izazvane olujnim nevremenom uslijedila je kriza u Njemačkoj koju sve više osjećaju i druge europske zemlje. Potvrđuje to i čelni čovjek Požgaj grupe Nikola Požgaj koji kaže da se pad narudžbi mogao očekivati čak i da krize u Njemačkoj nije bilo s obzirom na to da su 2021. i 2022. bile rekordne godine u proizvodnji i izvozu drvno-prerađivačke industrije.

Naime, to su godine nakon pandemije kada su kupci nastojali popuniti skladišta robom koju su k tome plaćali skuplje, pa kad su se trgovci namirili, bilo je za očekivati pad bez obzira na krizu u Njemačkoj.

Doduše, on ne vjeruje da je došlo do ukupnog pada narudžbi drvnoprerađivačkih proizvoda i posljedično tome pojave viška trupaca zbog toga, nego kao jedini mogući uzrok neprodanih trupaca vidi u spomenutoj vjetrolomnoj oluji koja je oštetila mnoga stabla.

– Nisam siguran da ima viška trupaca u Hrvatskim šumama jer ih i oni režu onoliko koliko treba. Ako bi ih rezali više, to bi značilo da trupci negdje leže i postoji opasnost da počnu trunuti. Ali u HŠ najbolje znaju taj podatak, a ono što se može reći jeste da je s nekih tržišta, tu prvenstveno mislim na njemačko, naručeno manje drvno-prerađivačke robe u zadnje vrijeme – kaže Požgaj.

No dodao je da Požgaj grupa i dalje radi s istim kapacitetom, odnosno, pad njemačkih narudžbi nadomještaju novim narudžbama iz drugih zemalja.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje