Povežite se s nama

U fokusu

Tko ide na rušenje, a nema rješenje???

Objavljeno:

- dana

Priopćenje vladajućih V. Toplica

Nije trebalo proći dugo nakon otvorenog pisma – ujedno i priopćenja novinarima – koje je HDZ Varaždinskih Toplica uputio predsjedniku Gradskog vijeća Petru Ratkoviću da bi se priopćenjem oglasila i vladajuća koalicija. Priopćenje također prenosimo u cijelosti.

O priopćenju Kluba vijećnika HDZ-a Varaždinskih Toplica saznali smo iz medija, iako se u istome spominje kako nam je priopćenje odaslano. Službeno nije stiglo niti u  Grad, niti predsjedniku Gradskog vijeća kao niti gradonačelnici. Petar Ratković, predsjednik Gradskog vijeća podnio je neopozivu ostavku 05. studenoga 2014. godine i niti ne namjerava, niti je moguće opozvati neopozivu ostavku.

Ministarstvo uprave

U nastavku navodimo tumačenje Ministarstva uprave: “Ostavka predstavlja osobni, jednostrani čin, odnosno iskazivanje volje predsjednika predstavničkog tijela da više ne želi obnašati navedenu dužnost, te ga slijedom toga predstavničko tijelo ne može spriječiti u podnošenju ostavke i nastupanju njenih posljedica, neutvrđivanje činjenica podnošenja ostavke. Slijedom toga, o podnesenoj ostavci  predstavničko tijelo ne raspravlja te se  o njoj ne glasuje, već se konstatira činjenica podnošenja ostavke, a što je od značaja za trenutak prestanka prava na temelju obavljanja dužnosti osobe koja je podnijela ostavku, jer ukoliko se ne utvrdi činjenica podnošenja ostavke na dužnost, dužnost tj. prava na temelju obavljanja dužnosti prestaje po sili zakona istekom propisanog roka. Ukoliko predstavničko tijelo ne utvrdi činjenicu podnošenja ostavke u roku od 30 dana od dana podnošenja iste, osobi predsjednika predstavničkog tijela istekom 30-tog dana od podnošenja ostavke prestaju prava na temelju obavljanja dužnosti po samom Zakonu“.

“Predsjednik Gradskog vijeća Petar Ratković je zbog stalnog omalovažavanja, vrijeđanja, onemogućavanja rada od strane pojedinih vijećnika HDZ-a i osobnih razloga podnio neopozivu ostavku pa stoga, navodi Kluba vijećnika HDZ-a u Priopćenju, ne stoje teze da želi zadržati mandat.”

Predsjednik Gradskog vijeća Petar Ratković je zbog stalnog omalovažavanja, vrijeđanja, onemogućavanja rada od strane pojedinih vijećnika HDZ-a i osobnih razloga podnio neopozivu ostavku pa stoga, navodi Kluba vijećnika HDZ-a u Priopćenju, ne stoje teze da želi zadržati mandat.

Rokovi

Sjednica je sazvana za 05. prosinca 2014. godine s dnevnim redom Proračun za 2015. godinu, jer već 06. prosinca. 2014. godine po sili Zakona predsjedniku Gradskog vijeća prestaje mandat, a zbog kratkih rokova i nemogućnosti, poslije 05. prosinca upitno je da li se može donijeti Proračun za 2015. godinu obzirom da slijedeću sjednicu može jedino sazvati Ured državne uprave.

Moramo naglasiti da su održani sastanci sa svim vijećnicima stranaka. Osim o Proračunu na njima se raspravljalo i o kandidatu za predsjednika Gradskog vijeća. Na sastanak s vijećnicima HDZ-a odazvao se jedino vijećnik Marko Sopić,  koji je se, uz  prijedloge i primjedbe  osobno složio s Proračunom.
Na sastanak s vijećnicima HSLS-a odazvali su se vijećnici Stjepan Vuk i Nenad Posavec, koji su također iznijeli svoje prijedloge i zakođer osobno podržali takav Proračun.
Sastanak s Laburistima je protekao u radnoj atmosferi i oni su rekli da će razmisliti o Proračunu zbog  dobrobiti  građana.

Vijećnicima ponuđeno mjesto predsjednika Vijeća

Svim vijećnicima su predloženi kandidati za novog predsjednika Gradskog vijeća iz  redova oporbe, stoga ne stoji navod HDZ-a da pošto, poto Petar Ratković, dosadašnji predsjednik, želi zadržati mjesto predsjednika.

Predsjednik Gradskog vijeća Petar Ratković  koji još ima zakonsku mogućnost sazivanja sjednica, želi omogućiti donošenje Proračuna Grada Varaždinskih Toplica za dobrobit svih građana kako se ne bi raspisivali novi izbori koji bi Grad koštali  400.000,00 kuna.

Sjednica koja je održana 05. studenog 2014. godine imala je na dnevnom redu smjenu potpredsjednika i predsjednika Gradskog vijeća. To je tražilo šest vijećnika HDZ-a i HSLS-a, a među kojima ima i  nevažećih  potpisa. U obrazloženju se ne navodi ni točno ime predsjednika Gradskog vijeća na što  nismo reagirali jer smo očekivali da će oporba imati svog kandidata i da neće biti izazvana kriza u Vijeću.

Napominjemo da su na toj sjednici oporbeni vijećnici imali dovoljnu većinu za razrješenje predsjednika i potpredsjednika, ali zašto nisu predložili i izabrali svog predsjednika?

Kriza u Gradskom vijeću

Tko ide na rušenje, a nema rješenje? Zbog takvog ponašanja sami oporbeni vijećnici izazvali su krizu u Gradskom vijeću zbog jednog, jedinog razloga. Kako neslužbeno saznajemo, predsjednik  Gradskog odbora HDZ-a  Varaždinskih Toplica vijećnik  Franjo Prstec,  želi biti  predsjednik Gradskog vijeća, no nema podršku dovoljnog broja vijećnika.

Predsjednik Gradskog vijeća može se izbrati i nakon donošenja proračuna, dok se sve stranke dogovore oko kandidata za predsjednika Gradskog vijeća.
Priopćenje medijima kluba vijećnika HDZ-a uz istovremeno prešućivanje  Gradu o tome upućuje da vijećnici kluba HDZ-a ne žele podržati Proračun, već izazvati krizu i nove izbore te svojim priopćenjem obmanjivati javnost.

  

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje