Povežite se s nama

U fokusu

Gradsko vijeće, Pižeta, otpad, Univerzal

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće dodijelilo koncesiju za otpad Univerzalu

Tijesnom većinom od svega jedan glas Gradsko vijeće Grada Varaždina dodijelilo je koncesiju za odlaganje novonastalog otpada tvrtki Univerzal, usprkos primjedbama vijećnika te peticiji nezadovoljnih građana Brezja i Kučana, i to nakon što je tajnica Grada Varaždina čak tri puta prebrojavala glasove vijećnika. No odluka ne bi zacijelo bila donesena da vijećnik Marko Pižeta, nakon poziva, nije hitno napustio Gradsku vijećnicu.

Svega tri točke bile su na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, koje je usprkos tome potrajalo više od pet sati. Uz odluku o javnim priznanjima te prihvaćanju aneksa ugovora s tvrtkom Biotehnološki park Varaždin koja omogućava ostanak bala u Brezju još dvije godine, pred vijećnicima se našla i odluka o dodjeli koncesije odlaganja 50-ak tona otpada koji svakodnevno nastaje na području Grada Varaždina. To je bila i točka u vezi koje se vodilo, očekivano, i najdulja rasprava jer je najpovoljnija ponuda tvrtki Babić i T7 VIS eliminirana zbog dokumentacije, a Stručno je povjerenstvo predložilo Univerzal koji obrađuje otpad na lokaciji koja nije za to predviđena. Na to je jasno upozorio nezavisni vijećnik Robert Podolnjak, dok je Ivan Jenkač uime HSLS-a ustvrdio da niti jedan od ponuditelja nema dozvole za metodu D1, odnosno odlaganje otpada, a Vlatko Vuković uime HDZ-a najavio da će njegovi članovi biti suzdržani.

Ako odluka ne prođe, svaki put ću poimence prozvati vijećnike pred novinarima koji su bili protiv njezinog donošenja, zaprijetio je gradskim vijećnicima varaždinski gradonačelnik Goran Habuš nakon uvodnog izlaganja. Božidar Kolarić (HL-SR) na to mu je odgovorio da nema ništa protiv toga jer ugled laburista raste svaki put kada ih prozove HNS.

Dok se na trenutke žustra rasprava mogla pretpostaviti, nije se očekivalo preslagivanje odnosa do kojeg je došlo na varaždinskoj političkoj sceni barem kada je u pitanju problematika postupanja s otpadom. Naime, HNS nisu podržali svi vijećnici HSLS-a, već samo liberal Zlatko Ister te nezavisni vijećnici Marija Habijan, Ivica Dubovaček, Igor Vovk i Goran Kozina. Oni su tijekom ovog saziva više puta mijenjali mišljenja i stavove, a uglavnom su bili na liniji gradonačelnika, zvao se on Ivan Čehok ili Goran Habuš.

Međutim, ni njihovi glasovi ne bi bili dovoljni za izglasavanje koncesije Univerzalu da nakon gotovo dvosatne rasprave, tijekom koje su se čule brojne primjedbe na odluku iz redova HSLS-a, HDZ-a, HSS-a i posebice nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka, Gradsku vijećnicu nije žurno napustio nezavisni vijećnik Marko Pižeta. Iako je na sjednici bio manje od sat vremena, Pižeta je uoči glasovanja, odnosno nakon desetominutne stanke koju je zatražio Enriko Parlaj uime HNS-a, hitno otišao iz Gradske vijećnice. Time je broj nazočnih vijećnika smanjen na 31, od kojih je 16 dalo glas za koncesiju nakon trećeg brojanja, dok je u prvom za koncesiju bilo 15 vijećnika.

Nakon Pižetinog odlaska pročulo se da je Gradsku vijećnicu napustio zbog hitnog poziva od strane Stanka Kežmana, predsjednika Uprave Vaba banke, koji to opovrgava.

– To su insinuacije. Nisam ja nikoga osobno zvao. Gospodin Pižeta, osim obveza kao gradski vijećnik, ima i obveze na radnom mjestu u banci – rekao nam je Kežman.

No, ako nije Kežman, tko je onda i zašto nazvao Pižetu, odnosno zašto je gradsku vijećnicu napustio uči glasovanja, pitanje je na koje bi odgovor trebao dati sam vijećnik.

Izvor:
Foto: Oliver Knolmajer

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje