Povežite se s nama

U fokusu

Tko ruši stoljetna stabla u perivoju bolnice u Klenovniku, zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture?

Objavljeno:

- dana

PROVJERILI SMO

– Nedavno sam bio u bolnici u Klenovniku i primijetio sam da su, uz sam asfaltiran put koji vodi prema Bolnici, srušena stoljetna stabla različitog drveća, najviše smreke, i to potpuno zdrava! 

Neka stabla bolesna, a neka srušena uslijed nevremena

Pri odlasku iz Bolnice, gotovo na samom ulazu u bolnički krug, primijetio sam pripravljene trupce za odvoz. Očito opet netko pod izlikom starosti, bolesti i navodne opasnosti ruši, prodaje i dobro zarađuje uništavajući bolnički park – ogorčen je čitatelj (podaci poznati redakciji).   

U Varaždinskoj županiji tvrde da je izdano dopuštenje za rušenje stabala jer su bolesna, a neka srušena uslijed neveremena.

Bolnica je županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša podnijela zahtjev za dopuštenje za uklanjanje stabala unutar parka u Klenovniku

– Opća bolnica Varaždin – Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik je Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije 3. srpnja podnijela zahtjev za dopuštenje za uklanjanje stabala unutar parka u Klenovniku, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture. Očevid je obavljen 24. srpnja ove godine, a utvrđeno je da je potrebno ukloniti 87 stabala budući da su posušena, odnosno bolesna (potkornjak) zbog toga što se bolest relativno brzo širi na zdrava stabla smreke. Osim toga, neka stabla su bila slomljena i prevrnuta uslijed nevremena – poručuju iz Varaždinske županije.

Uz stabla smreke, izdano je i dopuštenje za uklanjanje suhih i oštećenih stabala bjelogorice, jalše, vrbe, tise, jele lipe i bora.

– Dopuštenje je izdano uz uvjete zaštite prirode, među kojima je određen uvjet i da se uklanjanje stabala provede izvan razdoblja gniježđenja i razmnožavanja ptica, odnosno od 1. rujna 2017. do 1. ožujka 2018.- poručuju iz Županije.

Rješenje je naslovljeno i na inspekciju Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koja provodi nadzor po prijavi. 

Alenka Car: Stabla opasna i izvor zaraze

  I Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije potvrdila je da su stabla koja su na popisu za rušenje napadnuta potkornjakom ili su suha, polusuha i oštećena uslijed vremenskih nepogoda.

– Osim što predstavaljaju opasnost za imovinu i sigurnost ljudi, izvor su zaraze za druga stabla u perivoju, zbog potkornjaka – izvjestila je Car.

Dodala je kako stabla u spomeniku parkovne arhitekture – perivoju u Klenovniku – polako dostižu svoju fiziološku zrelost s obzirom na starost perivoja, izostanak kvalitetnog održavanja, te prisustvo bolesti, štetnika i vremenskih nepogoda.

– Zbog toga je povremeno nužno odobriti rušenje stabala koja su suha, polusuha, predstavljaju izvor zaraze ili opasnost za ljude i imovinu – zaključila je Car.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje