Povežite se s nama

U fokusu

Apsurdno: Grad s 51 posto vlasništva nema ni jednog člana Uprave Termoplina, niti većinu u Nadzornom odboru

Objavljeno:

- dana

 

Grad Varaždin i Ivan Topolnjak maksimalno su zaoštrili retoriku.

– Ako znaju za primjer u kojemu većinski vlasnik nema svoje članove Uprave i Nadzornog odbora , pozivam bilo koju stranu da ih javno predoči jer građane Varaždina i vijećnike to izuzetno zanima s obzirom na zadnja negativna događanja oko Termoplina – poziva Davor Patafta.

Najveći dioničari Termoplina međusobno se optužuju i prijete sudskim tužbama. Partneri uopće ne komuniciraju – osim putem medija – i to isključivo tako da napadaju ili demantiraju jedni druge.

>>Bizarno: Ivan Topolnjak je odbio vratiti novac za preplaćene račune i ne da financijske izvještaje

>>Ivan Topolnjak: Avar nanosi ozbiljnu materijalnu i moralnu štetu poslovanju Termoplina

>>USKOK odbacio Avarove optužbe, slijedi javna isprika dogradonačelnika?

Nakon što je Ivan Topolnjak  decidirano odbio poslušati odluku Gradskog vijeća i vratiti 1,5 milijuna kuna preplaćenog novca po računima gradskih tvrtki, Grad je ovih dana odlučio proći sve potrebne instance kako bi se promijenio Statut Termoplina.

U Gradu smatraju da je Statut protuzakonit  te su, najavljuju, spremni slučaj predati i Ustavnom sudu ako bude potrebno.

Suluda situacija

Ima tu još rariteta: Grad je većinski vlasnik Termoplina, ali u Upravi nema niti jednog svog člana.

Također, iako u Nadzornom odboru od sedam članova sjede njih četiri  koje je predložio Grad Varaždin, to su kadrovi bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša. A, baš njemu se spočitavalo da je išao na ruku Ivanu Topolnjaku i pustio ga da vlada Termoplinom pa aktualna vlast  ne može računati niti na jedan glas u Nadzornom odboru Termoplina, što je za većinskog vlasnika suludo.

Ivan Topoljnjak je, također, svojem službenom partneru i većinskom vlasniku tvrtke – prema tvrdnjama dogradonačelnika Zlatana Avara za Regionalni tjednik – odbio dati službeno zatražena financijska izvješća o poslovanju Termoplina u zadnjih pet godina.

Zbog svega  je Grad najavio pokretanje smjene direktora Termoplina. Pretpostavlja se da su baš Termoplin i Ivan Topolnjak razlog zašto su, unatoč dnevnom redu, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća odgođeni izvještaji o poslovanju gradskih tvrtki.

U međuvremenu je dogradonačelnik Zlatan Avar dobio odluku USKOK-a o odbacivanju njegove prijave protiv Gorana Habuša, Nevenke Grbac i Ivana Topolnjaka, “za zločinačko udruživanje pri čemu je došlo do preplaćenih računa i izvlačenja novca iz gradskog proračuna”.

Eskalacija

Situacija je očigledno eskalirala i odnos među parterima ne može biti lošiji. Gradski vijećnici – koji su jednoglasno izglasali vraćanje preplaćenog novca  – o slučaju se dosad nisu pojedinačno izjašnjavali.

Činjenica je da dobra poslovna praksa ne zna za ovakav odnos između dva najveća partnera jedne velike tvrtke od vitalnog značaja.

Gradski vijećnik Lige za Varaždin, Davor Patafta danas je javno pozvao obje strane da prezentiraju europski primjer u kojemu većinski vlasnik nema niti jednog člana Uprave. Također je zatražio i uvid u kompletnu dokumentaciju na koju se pozivaju obje strane.

– Ako znaju za takav primjer, pozivam bilo koju stranu da ih javno predoči jer građane Varaždina i vijećnike to izuzetno zanima s obzirom na zadnja negativna događanja oko Termoplina – poziva Davor Patafta.

Njemu kao poduzetniku nije jasan ovaj apsolutno negativan odnos između dva partnera.

Patafta: Želimo vidjeti dokumentaciju

– Odnos Grada kao većinskog vlasnika Termoplina i drugog dioničara nije u redu. Štoviše, s obzirom na veličinu Termoplina i suradnju s građanima Varaždina na prodaji plina, to je nedopustivo. Oba dioničara ne ponašaju se s povjerenjem, niti u skladu s poslovnim običajima za jedan takav odnos. Treba raditi na tome da se to popravi. Grad treba uvažavati dioničara sa preko 40 posto vlasništva, ali i taj vlasnik mora poštovati Grad, koji ima 51 posto Termoplina. Razumijem i podržavam želje gospodina Avara da zaštiti ključne intrese Grada varaždina u Termoplinu, ali bez obzira što je možda na početku odabrao krivi put, vjerujem  da će mu drugi dioničar Termoplina to zaboraviti. Jer, čim je odabrao da mu javna institucija bude partner i većinski vlasnik u investiciji, pristao je na rizike takvog odnosa – i tada ali i u budućnosti. Isto tako, nije logično da Grad Varaždin ima 51 posto Termoplina i niti jednog člana Uprave tvrtke, kao niti sadašnju većinu svojih predstavnika u Nazornom odboru. Ako takvih primjera ima u Europi pozivam bilo koju stranu da ih javno prezentira jer građane Varaždina i sve gradske vijećnike  – s obzirom na zadnje negativne događaje oko Termoplina – to izuzetno interesira. Kao poduzetnik i gradski vijećnik mislim da razumijem interese oba velika dioničara, ali što prije treba vratiti odnos povjerenja u partnerstvo i obostrano poštivanje postotka udjela vlasništva drugog partnera – rekao je Davor Patafta.

Ujedno je i najavio da će zahtjevati dostavu službene, ključne dokumentacije , koju su obje strane same isticale, a vijećnici ju dosad nisu imali priliku vidjeti.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

Hrvati dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani Hrvatske dramatično lošije ocjenjuju zdravstvo nego prije četiri godine te velika većina (njih čak 88 posto) tvrdi da će na njihovu odluku o odabiru političke opcije u najvećoj mjeri utjecati programi usmjereni na poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Konkretno, ocjena zdravstva koja je 2020. bila prosječnih 3.3 danas je pala na jako niskih 2.7, piše index.hr.

Pri tome, samo 13 posto građana hrvatskom zdravstvu daje ocjenu vrlo dobar, a gotovo nitko odličan, dok tek svaki šesti građanin misli da je zdravstveni sustav fokusiran na pacijenta.

Najvažniji su to nalazi istraživanja o stanju zdravstvu u Hrvatskoj koje je prošlog mjeseca za HealthComm Forum provela agencija Ipsos.

Osim što su, ocjenjujući stanje po različitim aspektima zdravstva, nikad nezadovoljniji hrvatskim zdravstvenim sustavom, građani ističu da su iznimno nezadovoljni javnim zdravstvenim politikama Vlade i ministarstva (samo 17 posto građana ocjenjuje ih visokom ocjenom), a najviše hvale kvalitetu privatnih zdravstvenih ustanova i digitalizaciju zdravstva (52 posto daje visoku ocjenu privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno 53 posto digitalizaciji).

Kada se govori o konkretnim temama u zdravstvu, buduća Vlada najhitnije bi trebala riješiti pitanje lista čekanja jer čak 56 posto građana smatra ukidanje ili skraćivanje liste čekanja za dijagnosticiranje i liječenje, posebno za onkološka oboljenja, najvažnijom pojedinačnom zdravstvenom temom kampanje koja utječe na njihov odabir političara odnosno stranaka na proljeće.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović uopće ne smije biti kandidat za premijera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud u ponedjeljak je odlučio da Zoran Milanović mora dati ostavku ukoliko se namjerava kandidirati, odnosno biti na listi SDP-a.

-Ustavni sud je na današnjoj sjednici razmotrio izjavu predsjednika RH da će se kandidirati na izborima za Sabor kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. Ustavni sud razmotrio je izjave predsjednika i na njegovoj Facebook stranici. Ustavni sud dužan je upozoriti sva tijela koja sudjeluju u izbornom procesu. Predsjednik predstavlja RH u zemlji i inozemstvu, brine za stabilnost državne vlasti, brine za teritorijalnu cjelovitost RH, vrhovni je zapovjednik i daje mandat osobi koja. Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu funkciju. Predsjednik je nestranačka osoba. Kandidiranje predsjednika dok obavlja tu dužnost te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade nespojivo s njegovom dužnošću i trodiobom vlasti. Ako se kandidira ili istupa kao kandidat, odmah mora podnijeti ostavku – Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, prenosi Telegram.

Izbori za predsjednika u slučaju ostavke trebaju se održati u roku od 60 dana, a do tog dana funkciju obnaša predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali napomenimo da onda on ne može biti na listi.

Međutim, Milanović teoretski može i dalje biti predsjednik, odustati od kandidature na listi, ali sudjelovati u kampanji. Šeparović je na današnjoj konferenciji naglasio da Ustavni sud može poništiti i odluku o raspisivanju izbora, kao i rezultate izbora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje