Povežite se s nama

U fokusu

Toplicama želimo vratiti stari status poželjne destinacije zdravstveno-rekreativnog turizma

Objavljeno:

- dana

U SUSRET DANIMA GRADA

Goranka Štefanić drugu proslavu Dana grada dočekuje na mjestu gradonačelnice Varaždinskih Toplica. Iako uvijek nasmijana, primjećuje se zamor. Nije lako biti gradonačelnicom kad nemate većinu u Gradskom vijeću i svaku odluku morate objašnjavati do u detalje.

Zašto je lampa zelena, a ne plava. Jasno, karikiramo, ali topličke sjednice zaista znaju biti vrelo nepotrebnih pitanja. Jedan od pokušaja smanjenja prepucavanja oko trivijalnosti jest i odnedavno stalno prisustvo gradskih odvjetnica na sjednicama, Dine Galić i Janice Plantak. Kako ne bi svatko tumačio zakon na svoj način, „zakon“ je došao pred njih i promptno odgovara. Još nismo razgovarali s Gorankom Štefanić bez da je pozvala i svojega zamjenika Nedeljka Mihalića. HNS i SDP. Donedavno stabilni partneri u državi, danas su na „klimavim nogama“. Štefanić nas, što se Toplica tiče, odmah razuvjerava. – Nas se dvoje izvrsno nadopunjujemo. Ja sam, recimo, pregovarač, a on praktičar. On vodi projekte. Mislim da smo dobar tandem. Logično, da ne razmišljamo o svemu jednako, ali onda smo u stanju satima iznositi svoje argumente i na kraju donijeti zajedničku odluku. Ne srdimo se mi jedan na drugoga.

Tvrdoglavost

Meni se čini da oboje imate istu osobinu – tvrdoglavost.
Zato naši „pregovori“ i znaju trajati unedogled. Da, prava riječ – tvrdoglavi. Samo, sreća je, da na kraju ipak uvidimo što je najbolja solucija.
Čini se da je tvrdoglavost kolektivna osobina topličkih vijećnika? Plus toga, nemate većinu u Vijeću. Nimalo zavidna situacija.
Da je teško raditi, jest. Za svaki veći projekt trebamo podršku vijećnika. Bilo bi puno lakše da imamo „svoje“ vijećnike i dogovorimo stvar. Pozivamo na međustranačke sastanke – vrlo rijetko se netko odazove. Potom ne znaju što se radi pa ne čudi prigovaranje.
Topličke sjednice, bez uvrede, nisu omiljene među novinarima – maratonske su, a bez nekih većih problema ili pitanja.
Želja nam je sve dogovoriti, ali nemamo baš u tome uspjeha. No nećemo odustati.

Topličke odvjetnice na sjednicama Gradskog vijeća

Kad sam zadnji put razgovarala s vama, zračili ste entuzijazmom. Više ga baš ne vidim.
Ništa se nije promijenilo. Nakon godinu dana, svi gradski problemi su na pladnju. Tek sada vidimo koliko ih je. Rješavamo dio po dio. Evo, sad je prioritetna zaobilaznica kako bi građani mogli bez straha prelaziti preko ceste. Djeluje benigno, ali, vjerujte, kad se ne usudite pustiti dijete u dućan, tada postaje krucijalno. To su problemi s kojima naši građani svakodnevno žive i oni su nam prioritet. Od Hrvatskih cesta tražimo izradu predviđene zapadne zaobilaznice. Uostalom, kad se napravi hotel Jupiter, ona će postati nužnom. Idejni projekt postoji, ali nije završen.

Administracija

Jesu li odrađeni projekti u skladu s očekivanjima ili ste očekivali više? Možda mislite da bi moglo više i bolje, ali vas nešto koči?
Koči nas administracija i dugotrajna rješavanja kad se naiđe na neke, pa i banalne zapreke. Da smo mogli više, možda i jesmo. Ne znam. Ovih zadnjih 800 tisuća kuna koje smo dobili od Fonda za sufinanciranje fasada i vanjske stolarije.
Što je, primjerice, s klizištima? Nisu li baš Toplice imale najveće klizište ove godine u županiji?
Zahtjev za sanaciju smo predali. Ali odgovor iz Fonda još čekamo.
O koliko je novca riječ?
Oko četiri milijuna kuna.

Ispod nule

Znam da su gradska infrastruktura i komunalije na prvome mjestu, ali često stječem dojam da na tome sve i ostaje. Kod mnogih je to jedino i potrebno, ali Toplice su vrelo kapaciteta?
Naravno da razmišljamo dugoročno. Da, od Toplica želimo napraviti poznatu destinaciju zdravstveno-rekreativnog turizma. Prostorno-programska studija za zonu turizma, zelenila, sporta, rekreacije, golfa i rezidencijalnu zonu je u izvedbi, sada se treba kompletirati. Imamo tek idejno rješenje koje ćemo nakon odobrenja, do 31. listopada, kandidirati prema Fondu za turizam. Ne znamo hoćemo li dobiti ili ne, ali velike su šanse za realizaciju. Idemo polako ali s jasnim ciljem. Prvo moramo odraditi osnovno da bismo mogli razvijati nadogradnju – turizam. Ne smijemo se brinuti samo o centru Toplica, nego o svim našim naseljima. Proračun je dosta visok, 16 milijuna, ali ipak premali za sve što treba i što smo zacrtali.

Gradonačelnica pregovarač, dogradonačelnik praktičar

Gledajući kako grad izgleda, može li se reći da ste krenuli od nule?
Grad je jako zapušten. Čak i ispod nule. Realno je da ne možemo sve odjednom jer za to nemamo niti novca. Danonoćno radimo. Idemo dosta široko. Već dobivamo i kritike da smo otišli previše u širinu, umjesto da smo odabrali jedan projekt. No građani su nestrpljivi i žele što brži razvitak. To je jako teško. S jedne strane vas kriziraju upravo za ono što druga strana želi i očekuje od vas. Moramo odrediti prioritete.
Vjerujem da je i novac nemali problem?
Imali smo dosta idejnih, ali ne i glavnih projekata. Ako želiš dobiti od bilo koga novac, jasno je da prvo moraš imati projekt. A on košta. Već sada pripremamo projekte za nove mjere. To se ne vidi a košta.

Koči nas administracija i dugotrajna rješavanja kad se naiđe na neke banalne zapreke

Gradovi s resursima kakvima raspolažu Toplice idealna su destinacija za klijentelu bolje platežne moći.
Bolnica radi na zdravstvenom turizmu, mi na rekreativnom. Satelit smo bolnice. Ako dobiju spinalnu bolnicu, a hoće – potpisivanje ugovora samo je pitanje dana. Mi im pružamo podršku u rekreativnom turizmu. Kao što se može iščitati iz studija, riječ je o hotelima s četiri-pet zvjezdica, no jednako tako će na raspolaganju biti i jeftiniji privatni smještaj. Dakle, ne želimo se orijentirati samo na jednu, ajmo reći, klasu gostiju. Plus, prema sadržajima se vidi da računamo na cijele familije. Ima dovoljno sadržaja i za mlade. Recimo golf i dis golf – jasno je da se klijentela razlikuje. Nudimo sadržaje za jedne i druge. Dva nogometna igrališta, aquapark, sportska dvorana, stijene za penjanje, adrenalinski park – istovremeno s golfom, luksuznim hotelima, kulturnim sadržajima.

Zatvoreni krug?

Javljaju li se potencijalni investitori?
Dok nemamo glavni projekt, ne možemo ništa niti nuditi. Prvo smo imali samo kartu, sada već radni materijal, za mjesec dana zgotovit ćemo i idejni projekt. Tek tada možemo biti ozbiljan partner u pregovorima. Dakle, uvjet za ozbiljne pregovore je jako dobra priprema.
Velite da je Županija nositelj zdravstvenog turizma. Odrađuju li oni svoj posao u skladu s dogovorom?
Mogu reći da odrađuju posao prema dogovoru. Oni rade ozbiljniju studiju u koju su uključili i Grad. Zajedničkim snagama radimo na brendiranju.

Puno snage gubimo da nam prođu projekti za koje svi znaju da su dobri

Imate li ideju za koliko bi otprilike mogao biti gotov ovaj, za sada zacrtani dio?
Vjerujem da će golf-tereni biti gotovi do kraja mandata. Veliki novac je u igri. Trudimo se i uporni smo – vjerujem da ćemo uspjeti, inače ne bih niti započinjala. Sve što smo si zacrtali trebali bismo i ostvariti. Za to nam je potrebna podrška Gradskog vijeća.
S obzirom na to da prisustvujem vašim sjednicama, vidim da ne ide baš glatko.
Puno snage gubimo da nam prođu neki projekti za koje svi znaju da su dobri. Uopće ne znam što bih rekla na to. Vrlo je teško raditi kad moraš stalno iznova za jedne te iste stvari dokazivati da ih radiš dobro. Onda to izgleda kao da vam se netko inati. Na štetu svih nas. Kad pitam Gradsko vijeće što to ne radimo dobro, ostajemo bez odgovora. Umjesto da se usmjerimo na razvoj, mi nepotrebno trošimo energiju. Teško je raditi kad svi ne dišu jednako.
Na zadnjim sjednicama uočili smo dvije odvjetnice koje sjede do vas. Postoji li poseban razlog za nazočnost odvjetnica na sjednici Gradskog vijeća?
Ne. Želimo pokazati da radimo po zakonu i transparentno. Ako netko posumnja u neku odluku, gradske odvjetnice su na raspolaganju za pojašnjenje. Transparentno. Nemamo što skrivati. Obično se događalo da gubimo puno vremena na dokazivanja je li nešto po zakonu ili nije – sada su tu odvjetnice pa se to na licu mjesta riješi.
Je li raskol u HNS-u imao kakve posljedice po vas?
Nikakve. Ovdje su gradski vijećnici HNS-a čvrsti u svojim stavovima i nema bojazni.
 

Vrlo je teško raditi kad moraš stalno iznova za jedne te iste stvari dokazivati da ih radiš dobro

Je li zaživjela gradska tvrtka Forum?
Radi, ali ne punom parom kako bi trebala jer Gradsko vijeće odbilo je omogućiti joj, primjerice, upravljanje gradskim grobljima… Željeli smo im također prebaciti neka sredstva za kupovinu potrebnih strojeva. Snalazimo se nekako i firma radi, ali niti blizu onoga što smo zamišljali. Ne može se, recimo, baviti održavanjem zelenih površina i cesta, održavanjem groblja… Gradsko vijeće nije donijelo odluku o dodjeli upravljanja. Recimo, fale joj strojevi za poslove, a nisu joj odobrena sredstva.
Meni sve to sliči na zatvoreni krug.
Uskoro ćemo riješiti. Tvrtka Forum rekonstruirat će Bregovitu ulicu i Ulicu kralja Tomislava kao i javnu rasvjetu na Trgu. Strojeve ćemo unajmiti.

Revija

Goranka Štefanić:
– Treba reći da izdajemo i Reviju, s kojom smo jako zadovoljni. Ne samo mi u Gradu, nego i građani. Iako su tek izašla dva broja, Revija je postala dio brenda Varaždinskih Toplica.
Naši su građani zaslužili imati besplatnu tiskovinu u kojoj mogu pročitati sve što se događalo i što će se događati u gradu. Nije to neki općinski glasnik, već točno ono što i samo ime kaže – revija.

Poziv građanima

Evo, iskoristit ćemo priliku i pozvati sve građane da se jave na netom objavljeni natječaj za obnovu fasada i vanjske stolarije. S 40 posto financira Fond, 10 posto daje Grad, a preostalu polovicu – sami građani. Uvjete natječaja mogu pročitati na web-stranicama Grada.

Što se promijenilo u godini dana?

Radimo, radimo i radimo. Završili smo javnu rasvjetu u Ulici kralja Tomislava, pločnik… Radimo na reciklažnom dvorištu – glavni projekt je u izradi. Radi se na idejnom projektu golf-terena. Popravili smo najveća klizišta, konkretno ona za koja smo imali novaca, uredili parkirališta, prometnu regulaciju, kulturni centar, fasade… Držimo se stavaka proračuna i pazimo da ga ne probijamo. Zgotovljen je glavni projekt za Trg Antuna Mihanovića. Projektant nam je rekao da nitko u Hrvatskoj nema isto osvjetljenje glavnoga trga – solarnom javnom rasvjetom. Dobili smo sredstva i za disc golf-terene od Ministarstva turizma. Dobili smo novac i za Bregovitu ulicu te još ulica i trgova.

Sveukupno smo za projekte dobili 1,440 milijuna kuna. Treba napraviti most preko potoka, zbog pristupnog puta do nove autobusne stanice. Dajemo novac za bebe, sufinanciramo udžbenike. Koristimo se i jednom mjerom – da radno sposobni, socijalni slučajevi 90 sati mjesečno odrađuju na projektima javnih radova. Pojedini gradovi se hvale tom mjerom, a mi smo je prvi počeli provoditi još u lipnju.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Milanović: Ovo nije državni udar, ovo je samo priprema. Hoće li mi uzeti putovnicu? Ti ljudi su opasni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što se danas oglasio Ustavni sud, reagirao je i predsjednik Zoran Milanović.

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Prvo se oglasio na svom Facebooku gdje je objavio fotografiju te napisao: Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda.

Potom je na konferenciji za medije istaknuo da želi umiriti građane.

– Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa i nisam htio ugroziti šanse SDP-a. To je bila prijetnja koja je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Međutim, na Ustavnom sudu mogu govoriti što žele, ali ne mogu ništa napraviti! – rekao je Milanović.

Dodaje da Ustavni sud ne može ništa protiv volje građana.

– Reći ću samo da protiv toga nema pravnog lijeka. To je volja građana, Ustavni sud tu ne može ništa. Drugo, ne bih se složio da je ovo državni udar, ovo je priprema za udar. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković dobije Sabor. Prije nego što krenemo razgovarati tko je mandatar, jako je važno da se konstituira Sabor. To su dva odvojena procesa. Ja moram sazvati konstituiranje 20 dana od objave službenih rezultata – rekao je Milanović,a prenosi Jutarnji list.

– Sabor može mijenjati zakone, donositi nove zakona, može u okviru Ustava raditi što hoće – promijeniti izborne zakone, ukinuti Lex AP, ali ja tu neću sudjelovati. Pozivam sve koji su do izbora biti antikorupcijska koalicija, koji su glasali protiv skandaloznih mjera, da pokažu dosljednost. HDZ će imati barem potpredsjednika Sabora, ali predsjednika ne. Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa – rekao je Milanović i dodao da će volja građana biti poštivana i da se tu Ustavni sud ne može ispriječiti.

– Hoće li mi zabraniti političko djelovanje? Hoće li mi uzeti putovnicu? Što je sljedeće? Ti ljudi su opasni, tako više ne može dalje. Hrvatski ljudi su glasali protiv toga. Onaj tko skupi većinu, taj će voditi našu zemlju za koju se isplati boriti – zaključio je Milanović.

–Ja ću čekati dok se većina skupi, tu su razumni rokovi. Postoji mogućnost da se akteri dogovore, razumijem stavove stranaka, ali situacije je komplicirana i teška. Ako Sabor ne bude uspješan, može se raspustiti. Nije da prijetim. Nadam se da se to neće dogoditi – rekao je na kraju.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje