Povežite se s nama

U fokusu

Toplice se prijavljuju na natječaj za reciklažno dvorište, društvenom domu u Tuhovcu novo krovište

Objavljeno:

- dana

ODREDILI PRIORITETNE PROJEKTE

Članovi Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica ne miruju. Naime, održana je i 4. radna sjednica na kojoj je, između ostalog, jednoglasno donijeta suglasnost za provedbu kapitalnih i tekućih projekata te početku izvedbe investicija na području Grada.

Tri projekta dobila su posebnu pozornost, te će im se gradska Uprava prioritetno posvetiti.

– Riječ je o projektu koji obuhvaća izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta u radnoj zoni Škarnik. Sve pripremne radnje su odrađene te nam slijedi prijava nadležnom Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jednako tako slijedi nam druga faza radova na grobnoj kući u Rukljevini, kojima je obuhvaćena izrada konstrukcije prizemnog dijela objekta, limarski i krovopokrivački radovi, nova stolarije i ugradnja sanitarne opreme. Treći projekt koji je dobio prioritet je zamjena krovišta na Društvenom domu u Tuhovcu – izjavila je Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Uz prioritetne, na popisu se nalazi još nekoliko velikih i vrijednih projekata koji Grad očekuju u narednom razdoblju.

– Puno je posla. Stavili smo pred sebe bogati plan radova i projekata, a sve kako bismo Varaždinske Toplice učinili boljim i kvalitetnijim mjestom za život našim građanima. Ne bojimo se izazove, a već uskoro će se vidjeti prvi rezultati novog gradskog vodstva – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Uz spomenute projekte, Varaždinske Toplice očekuje još nekoliko kapitalnih investicija.

Svakako treba izdvojiti izradu projektne dokumentacije potrebne za dobivanje građevinske dozvole prometnog rješenja pristupa s državne ceste na zemljište budućeg autobusnog kolodvora, rekonstrukciju i proširenje javne rasvjete, građevinske radove na energetskoj obnovi Vatrogasnog doma Lovrentovec…

Vijećnici su se složili i s dodjelom gradskih nagrada i priznanja, koje će dobitnicima biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, povodom Dana Grada, koja će se održati 11. kolovoza u 17 sati.

Ove godine Varaždinske Toplice dodijelit će po jednu nagradu za životno djelo, nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju te nagradu za doprinos ugledu i promociji Grada u zemlji i inozemstvu, kao i osam medalja Grada.

Zapuštene površine više se neće tolerirati

Inače, najveću raspravu tijekom Aktualnog sata izazvalo je stanje sa zapuštenim površinama, koje narušavaju izgled Grada i okolnih naselja, ali i ugrožavaju zdravlje građana.

– Očito je da upozorenja koja su se izdavala do sada ne daju očekivane rezultate. Trebamo razmisliti oko uvođenja kazni za neodgovorne vlasnike zapuštenih parcela – istaknuo je vijećnik Željko Bedeković, a s njegovim se stavom složio i Franjo Prstec, predsjednik Gradskog vijeća.

– Moramo se postaviti odlučnije prema onima koji ne izvršavaju svoju obavezu niti nakon višestrukih upozorenja. Ako ne započnemo s izdavanjem kazni ništa se neće promijeniti. Nije problem samo sa zapuštenim livadama, oranicama i okućnicama. Opasnost prijeti i sa zapuštenih vinograda, posebno onih u kojima vlasnici još nisu uklonili trsove zaražene fitoplazmom ili zlatnom žuticom.

Hrastovec dobiva vodovod i novu cestu

Gradonačelnica Dragica Ratković izvijestila je kako je projekt izgradnje vodovoda u naselju Hrastovec prošao na natječaju.

– Čeka se samo raspisivanje Javnog natječaja nakon kojeg će se započeti s radovima. Imamo najave kako je prošla i kandidatura za izgradnju nove ceste, ali u Grad još nije stigla službena potvrda – rekla je Ratković.  

Dodala je da je Grad od 1995. godine započeo s novom izmjenom katastarske općine Varaždinske Toplice.

– Sve radnje su učinjene, materijali su predani u Državnu geodetsku upravu, te čekamo konačnu potvrdu da se konačno nakon 22 godine naša katastarska općina stavi u upotrebu. S time će napokon biti riješen i problem zapuštenog zemljišta na području Grada. Znat će se točno tko je vlasnik i korisnik svakog prostora, a samim time Grad će moći utjecati prema onima koji svoje površine ne održavaju – pojasnila je gradonačelnica.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje