Povežite se s nama

U fokusu

Trnovec Bartolovečki: Doznajte na što će se potrošiti općinski novac u ovoj godini

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA

U općini Trnovec Bartolovečki za predškolsku djecu osigurano je 1.6 milijuna kuna, od čega 1.2 milijuna kuna odlazi na sufinanciranje ekonomske cijene vrtića u iznosu od 55 posto. Zaključili su to Vijećnici u općini Trnovec Bartolovečki na sjednici održanoj jučer, 9. veljače.

Na sjednici je odlučeno da za financiranje programa predškole odlazi 250 tisuća kuna, a 120 tisuća kuna namijenjeno je za potporu roditeljima novorođene djece. Rano učenje stranog jezika za polaznike predškole financirat će se s 40 tisuća kuna.

– Svjesni smo da su troškovi roditelja čije dijete ide u vrtić ili želi koristiti neke od programa u predškolskom uzrastu veliki. Na ovaj način Općina sudjeluje u pokrivanju dijela tih troškova kao i svake godine – izjavio je na sjednici načelnik Općine Zvonko Šamec.

Za program u djelatnosti odgoja i obrazovanja namijenjeno je 630 tisuća kuna. Unutar tog iznosa osigurano je 65 tisuća kuna za rano učenje informatike, 60 tisuća kuna za besplatan prijevoz učenika viših razreda OŠ Šemovec te 139 tisuća kuna za sufinanciranje produženog boravka.

Studenti s područja Općine i ove će godine dobivati stipendije za što je kroz program javnih potreba i kroz proračun osigurano 200 tisuća kuna.

– Nove generacije budućnost su naše Općine, a da bi budućnost bila još bolja, treba ulagati u njihovo obrazovanje. Ovim odlukama mi to upravo i činimo – izjavio je Šamec.

Novac za umirovljenike, župe, udruge, vatrogasce…

Za programe javnih potreba na području socijalne skrbi osigurano je 607 tisuća kuna, od čega 95 tisuća kuna odlazi za poklon bonove svim umirovljenicima, osobama s invaliditetom i socijalno-uzdržavanim osobama. Za potrebe u vatrogastvu osigurano je 300 tisuća kuna.

Za udruge je osigurano 240 tisuća kuna, a za uređenje prostora po župama 190 tisuća. Za poticanje poduzetništva namijenjeno je 218 tisuća kuna, za mjere poticanja poljoprivrede 100 tisuća dok će se sportske udruge u ovoj godini financirati iznosom nešto većim od 400 tisuća kuna.

– Naši sportski klubovi odlično rade i okupljaju mlade kroz sport i zdrav način života. Tamo gdje se stalno događa nešto pozitivno i dobro za naše mlade sumještane Općina će uvijek pomagati u sklopu svojih mogućnosti – izjavio je Šamec.

Gradi se novi društveni dom

Na kraju Sjednice, vijećnici su prihvatili plan građenja i opremanja za izgradnju i obnovu prometnica, zatim kanalizacije te za novi društveni dom, za kojeg se sredstva očekuju preko EU fondova, a iznosit će 7,6 milijuna kuna.

Prije nego što su prihvatili programe javnih potreba u ovoj godini, prihvaćene su izmjene i dopune istih programa za proteklu godinu.

Donijeta je i odluka o izravnoj dodjeli sredstava predviđenih proračunom za rad udruga s područja Općine. Riječ je o pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, šest sportskih udruga te još dvadesetak ostalih udruga od KUD-a Mak i raznih udruga žena do udruga koje okupljaju branitelje, poduzetnike ili pak poljoprivrednike.

Povećanje broja nezaposlenih

Posljednje informacije iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore da je u studenom prošle godine na području Općine Trnovec Bartolovečki bilo 181 nezaposlenih osoba, a isti broj vrijedi i za prosinac.

– Riječ je o neznatnom povećanju broja nezaposlenih. Prema najavama iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i stanju na tržištu rada za očekivati je da će se broj nezaposlenih u narednim mjesecima smanjivati – kazao je Šamec.

Općinsko vijeće doživjelo je i jednu izmjenu. Dubravko Magić, zbog duljeg boravka izvan Hrvatske radi poslovnih obaveza, podnio je ostavku na mjesto vijećnika. Na njegovo mjesto u Vijeće je do kraja mandata stigao Milorad Barbir s kandidacijske liste HNS-SDP-HSU-HSLS. Dodajmo i da su vijećnici prihvatili program rada Općinskog vijeća za ovu godinu. Istaknuto je i da u sljedećih nekoliko mjeseci Vijeće treba donijeti odluku o izgledu grba i zastave.

Izvor: Općina Trnovec Bartolovečki
Foto:

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje