Povežite se s nama

U fokusu

FOTO “Organizirana skupina vandala i ljudskog šljama opljačkala i teško oštetila prapovijesni tumul”

Objavljeno:

- dana

GROZAN KULTUROCID U JALŽABETU

Na svjetski poznatom arheološkom krajoliku – Gomili u Jalžabetu, nepoznati su počinitelji su jučer, 12. rujna iskopali tunel i time ga trajno oštetili.

Iz varaždinske policije javljaju kako su na mjestu događaja policijski službenici uz pomoć pripadnika HGSS-a obavili očevid.

– Očevidom je utvrđeno da je od listopada prošle godine do 12. rujna nepoznati počinitelj iskopao tunel dubine sedam metara, te je došlo do urušavanja tunela na grobnoj konstrukciji arheološkog lokaliteta gdje iskope provodi Institut za arheologiju iz Zagreba –  javljaju iz varaždinske policije.

Arheolog Saša Kovačević, voditelj projekta Iron-Age-Danube istaknuo je kako je razina štete, ali i oštećenja nanijeta kulturnoj baštini Republike Hrvatske, možda i najveća u mirnodopsko vrijeme uopće, što se prapovijesne arheologije tiče.

– Na jednom od najpoznatijih lokaliteta u svom području te vrste u Jalžabetu desio se najgori kulturocid i vandalizirani čin. Dakle, jedna organizirana skupina vandala, lopova i ljudskog šljama provalila je u prapovijesni tumul i teško ga je oštetila i opljačkala predmete od keramike, željeza i bronce. To se desilo, mi smo na neki način ostali zatečeni, ali već drugi dan nakon otkrića nastavljamo raditi – izjavio je Kovačević te dodao kako su svi partneri Iron-Age-Danube projekta i dalje ustrajni u odluci da ovaj arheološki lokalitet i krajolik pretvore u turističko – edukativno mjesto.

– Ono što sad možemo napraviti jest hitna intervencija i zaštita spomenika jer predstavlja opasnost za zdravlje i život. Svakako ćemo tražiti sredstva od Općine, Grada i države da se uključe, jer sredstva koje smo dobili projektom ne pokrivaju ovaj trošak, odnosno nisu isplanirana u proračunu projekta – dodao je Kovačević.

Varaždinski policajci nastavljaju rad na utvrđivanju svih činjenica događaja, te poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Spomenimo i da je Gomila u Jalžabetu jedan od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom od oko 70 metara, a sačuvane visine više od osam metara. U sklopu projekta Iron-Age-Danube posjetit će ga projektni partneri i tako sudjelovati na arheološkim i multidiscipliniranim istraživanjima koja će pomoći, među ostalom, u razvijanju turizma u Jalžabetu, ali i cijeloj Varaždinskoj županiji.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje