Povežite se s nama

U fokusu

Gosti na biciklima s “vrećom” novaca: cikloturisti dnevno troše čak 65 eura, 30 posto više nego ostali

Objavljeno:

- dana

CIKLOTURIZAM

Talijanska nacionalna udruga cikloturista FIAB (Federazione Italiana amici bella bicicletta), kojoj su članice 160 regionalnih udruga, odnosno više od 18.000 aktivnih ljubitelja bicikala, od 19. do 26. kolovoza organizirat će biciklističku turu koja će obuhvatiti Ljubljanu, Varaždin i Zagreb, a kroz Varaždinsku županiju vozit će od Cestice preko Varaždina i Kneginca prema Zagrebu.

Od dvorca do dvorca

Ova informacija samo potvrđuje veliki interes cikloturista za područje sjeverozapadne Hrvatske, koji raste iz godine u godinu. Rezultat je kvalitetno odrađenih aktivnosti na razvoju cikloturizma, odnosno brojni uspješno odrađeni projekti. Biciklistički turizam, odnosno cikloturizam, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma, posebno u kontinentalnim krajevima. Cikloturisti su gosti visoke platežne moći s prosječnom dnevnom potrošnjom od 65 eura, što je za čak 30 posto više od ostalih turista koji dolaze u Varaždinsku županiju.

Ovu činjenicu najbolje posljednjih godina iskorištavaju dvije najsjevernije županija, Varaždinska i Međimurska, koje su zbog geografskog položaja idealne za uključivanje u najvažnije biciklističke pravce zaljubljenika u dvonožna prometala.

“Dedinščina na kolesu” i “Halo, si za bajk” dva su nova međunarodna projekta

– Iako su brdske biciklističke staze na Ivanščici i Ravnoj gori postavljene puno ranije, Turistička zajednica Varaždinske županije od 2012. godine razvija cikloturizam i biciklističke rute posebno namijenjene cikloturistima na duge rute, odnosno “long distance” cikloturistima. Uz rute razvijaju se dodatni sadržaji i ponuda kako bi se na području Županije gosti na biciklima osjećali ugodno i sigurno. Prvi projekt na kojem smo radili bila je Dravska biciklistička ruta, u sklopu EU projekta “Mura – Drava bike”.

To je međunarodna ruta, jedna od najatraktivnijih u Europi, a povezuje Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Nakon međunarodne rute i alternativne rute uz dravski nasip, logičan je slijed bio kružnim manjim rutama povezati i veće područje Županije, pa smo implementirali rute “Od dvorca do dvorca” i “Topličku rutu” – rekla nam je Elizabeta Dolenec, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinske županija.

Pred završetkom je i izgradnja cikloturističke prihvatne točke kod varaždinskoga groblja

Rute su obilježene biciklističkom signalizacijom i izrađen je interaktivni kartografski sustav koji je integriran u internetske stranice TZ Varaždinske županije, a pokazuje sve važnije podatke vezane za rute, kao što su posebne točke interesa, duljina i visina staze, vrsta podloge i sl. Unutar sustava uključen je i modul putem kojeg korisnici mogu preuzeti podatke za korištenje na ručnim GPS-uređajima. Postavljena su odmorišta, “Bike&Bed” smještaj, servisi bicikala i interpretativne table s kartom, tiskane su biciklističke karte, a u sklopu projekta educirana su i tri cikloturistička vodiča.

Pred završetkom je i izgradnja cikloturističke prihvatne točke kod varaždinskoga groblja. Riječ je o projektu u vrijednosti od 878 tisuća kuna, a 470 tisuća kuna odobreno je od strane Fonda za razvoj turizma. Objekt će sadržavati perilicu i sušilicu za rublje, tuš i WC, punjače za mobitele i tablete, info-karte…

350 tisuća kuna nedavno je dodijeljeno Varaždinskoj županiji za Operativni plan razvoja cikloturizma i podizanje kvalitete usluga na rutama

Prihvatna točka

– Županiji je nedavno na natječaju Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma dodijeljeno 350.000 kuna, i to za Operativni plan razvoja cikloturizma, kao i za podizanje kvalitete usluga na samim rutama. Operativnim planom i idejnim projektom postavit će se daljnji razvoj biciklističke mreže na području Županije, kao i standardi za smještajne usluge u cikloturizmu. Turistička zajednica aktivni je sudionik u stvaranju tih dokumenata. Njima će se koristiti lokalne samouprave, turističke zajednice, kao i specijalizirane udruge – dodaje Dolenec.

U Varaždinskoj županiji cikloturizam se nadopunjava na kulturni, zdravstveni, rekreacijski i eno-gastro turizam. Također, jedinice lokalne samouprave sve se više okreću razvoju turizma na svom području, pa tako i biciklizma.

– Turistička zajednica Varaždinske županije trenutno je pridruženi partner lokalnim samoupravama na dva EU projekta koji se tiču razvoja biciklizma – “Dedinščina na kolesu”, koji provode gradovi Varaždinske Toplice i Novi Marof sa slovenskim partnerima, te “Halo, si za bajk”, koji također sa slovenskim partnerima provode općine Vinica, Donja Voća, Petrijanec i Bednja te Grad Lepoglava.

Više do 250 kilometara staza
Na području Varaždinske županije trenutno postoje četiri uređene cestovne biciklističke rute. R1 Dravska ruta, dio EU R1 rute Mura – Drava Bike, duljine je 27 km, a prolazi državnom cestom od Dubrave Križovljanske do Varaždina. Postoji i alternativna off-road ruta, koja se kreće uz staro korito rijeke Drave od naselja Brezje Dravsko pa do Varaždina. Dravska ruta od Varaždina do Malog Bukovca duljine je 36,28 km i formirana je kao nastavak Europske R1 Dravske rute s ciljem povezivanja na EuroVelo 13 rutu u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ruta “Od dvorca do dvorca” duljine je čak 82,52 km te u kružnom obliku ide od Varaždina preko Donje Voće i Lepoglave do Trakošćana i dalje preko Cvetlina nazad do Varaždina, a povezuje dva najljepša dvorca u Varaždinskoj županiji, Stari grad Varaždin i Trakošćan. Na 16 km proteže se Toplička ruta, dok je Ludbreg razvio 18 km dugu stazu. Na području Lepoglave postoje tri biciklističke rute u organizaciji BK Lepoglava s različitim kategorijama težine. Uz spomenute cestovne rute, za one željne malo adrenalina postoje zahtjevnije XC staze – Lužec, Beretinec i Downhill staza na Ivančici.

Izvor:
Foto:

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje