Povežite se s nama

U fokusu

SKANDAL Prvi put u 70 godina raspušten zbor u franjevačkoj crkvi u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

ŽALOSNO

U srijedu, 4. listopada, franjevci su proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Franje. Prvi put u 70 godina na svečanoj misi u varaždinskoj franjevačkoj crkvi nije pjevao veliki zbor, nego tek desetak pjevača. Izostao je svečani program, na kojemu su se izvodila djela Josepha Haydna, Schuberta, Mozarta…

Jer, samo mjesec dana prije blagdana u ovoj Godini milosrđa orguljaš Zdenko Kušćer je dobio otkaz, dirigentica Vesna Kušćer Čisar je dala otkaz, nakon čega je dvadesetak redovnih pjevača napustilo zbor. Većina bivših zboraša prestala je k franjevcima dolaziti i na misu. To je epilog burnih događanja u franjevačkoj crkvi zadnjih mjesec dana. Otkaze su dobili i kuhar te njegovi pomoćnici, stariji bračni par koji je gotovo pola stoljeća proveo za štednjakom franjevačkog samostana.

Hvala

Osim što mogu vidjeti šturu, pristojnu zahvalu orguljašu i dirigentici na oglasnoj ploči crkve, vjernici ne znaju što se događa. Nemoguće im je bilo ne primijetiti da umjesto dojučerašnjega velikog zbora – koji je, uz liturgijsko pjevanje, pjevao i velike skladatelje sakralne glazbe – na misi pjeva nekolicina ljudi.

Priču nam je ispričao Zdenko Kušćer, a gvardijan samostana fra Marko Malović – kojem smo prepričali profesorove riječi – nije ju potvrdio, ali niti demantirao.
Zdenko Kušćer diplomirani je orguljaš, organolog i dirigent, koji kao glazbeni pedagog radi u Švicarskoj. Njegova je zaklada posredovala u kupnji orgulja za franjevačku crkvu i besplatno ih u potpunosti obnovila. Prije četiri godina je preuzeo mjesto orguljaša.

Otkazi

– Zamjera mi se da sam prekršio klauzuru, dakle striktne samostanske običaje. Iskreno, ne znam koje. Uglavnom, jednog je jutra u kuhinju došao brat Dražen i svima koji smo bili tamo rekao da otpušteni – meni, kuharu i pomoćnicima. Nije obrazlagao. Pritom je rekao da ne znam svirati – govori profesor Kušćer.

Prema njegovim su riječima, uslijedili dani puni nervoze, a događaji su se brzo odvijali – profesor je razgovarao s gvardijanom i tražio povjerenje; sazvan je kapitul, samostanska skupština, na koji je brat Dražen na svoju ruku pozvao provincijala iz Zagreba; na navodno burnom kapitulu je izglasana odluka o otkazima. Tako je gvardijan u nedjelju, 7. kolovoza, u vrijeme mise, dok je svećenik držao propovijed, došao u kuhinju i svima koji su se zatekli ondje podijelio otkaze. Dok je crkva bilo prepuna vjernika, samo nekoliko se metara dalje odvijala prava drama. Starci su u šoku plakali zbog otkaza nakon pola stoljeća, ali striktno im je dozvoljeno da ostanu samo do blagdana sv. Franje. Profesor je odmah vratio ključeve i otišao. – Presuđeno mi je na kapitulu, bez prava na obranu, i rečeno da ne znam svirati, pa intenzivno razmišljam o sudskoj tužbi – najavljuje.

Dok je svećenik držao propovijed pred prepunom crkvom vjernika, samo nekoliko metara dalje odvijala se prava drama

Nakon odlaska orguljaša, voditeljica zbora i njegova sestra, profesorica pjevanja, Vesna Kušćer Čisar nije tražila oprost za brata, nego samo da se dovode diplomirani orguljaš, kako bi zbor održao dosegnute standarde. Jer, u te je četiri godine franjevački zbor postao najkvalitetniji crkveni zbor u gradu, odmah poslije katedralnog. Pofesor Mežnarić se u međuvremenu sam ponudio za orguljaša ali i zborovođu, pa je gvardijan – koji tijekom dvije godine svog mandata nije imao baš nikakav kontakt sa zborom – pola sata prije nedjeljne mise obavijestio voditeljicu da njoj i zboru šef postaje Ivan Mežnarić. Vesna Kušćer Čisar istoga je trenutka dala otkaz. Svi pjevači, osim njih petero, odlučili su otići zajedno s njom i umjesto da pjevaju, sjeli su i odslušali misu. Zbog čega su to učinili, objasnila nam je bivša zboristica Anica Sironić, koja je u zboru pjevala 16 godina. 

“Želim sam…”

– Prije Vesne nivo nije bio ni približno sličan. Ona je, kao glazbena stručnjakinja, tražila puno i bila je stroga po pitanju dolaska na probe. Puno smo radili i istančali svaku melodiju. Nismo ni znali da možemo tako pjevati – govori gospođa, koja sad ide na mise kod kapucina. Svi koji su otišli iz zbora navode iste razloge. Glazbeni pedagog Ivica Tomašić u zboru je pjevao 10 godina, a sad i on i obitelj radije odlaze u katedralu.

Upravo koncertno pjevanje je ono što ljuti novog zborovođu i orguljaša, profesora Ivana Mežnarića. O svojoj novoj ulozi veli: – Zamoljen sam da preuzmem mjesto orguljaša. Pretpostavio sam da će mi s kolegicom Vesnom biti jako teško raditi pa sam gvardijanu ponudio da ću sam voditi i zbor. Želim sam biti gore i ona mi ne treba. Nisam očekivao da će pjevači otići. Zbog mene se izgleda ne žele vratiti, ali oni ne pjevaju meni – trebali bi se vratiti i pjevati Bogu – govori Ivan Mežnarić. Danas ima sedam starih pjevača i četiri nova. Sa svojom se prethodnicom, veli, razilazi u mišljenjima o programu. – Ona bi radila koncerte, a ja želim da misa bude liturgijska. Hoću biti sam gore i meni ona ne treba – zaključuje profesor Mežnarić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje