Povežite se s nama

U fokusu

U kontrolu dimnjaka dva puta godišnje, ali dimnjačari i dalje dolaze šest puta. Kad će tome biti kraj?

Objavljeno:

- dana

SAD JE STVARNO DOSTA

– Prema Pravilniku o dimnjačarskoj službi iz 2015., koji je objavljen u Službenom vjesniku Grada Varaždina,  definirano je točno koliko puta dimnjačar mora doći i napraviti svoje usluge, bilo kontrole ili čišćenja, za pojedine vrste dimnjaka.

Predstavnik sam suvlasnika stanara zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15. U zgradi se grijemo na plin i meni bi dimnjačar, prema Pravilniku trebao doći dva puta u kontrolu, a jedanput po potrebi u čišćenje. Tako je u svim zgradama s istim sustavima grijanja, no dimnjačari stanarima dolaze i do šest puta godišnje! – upozorio je Dejan Žmuk na nedavnoj konferenciji za novinare IV. mjesnog odbora koja je održana u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu.

Novi Pravilnik na snazi, znači stari ne vrijedi, zar ne?

Istaknuo je kako kod sebe ima dopise predstavnika stanara koji su mu se zbog toga žalili.

– Ako dimnjačar treba doći dva puta, toliko puta ću platiti, ne više – rekao je Dejan Žmuk

– Prema novom Pravilniku, koji je stupio na snagu danom objave u Službenog vjesniku, stari Pravilnik više ne vrijedi, barem ja tako tumačim pravo. Doista nam nije jasno zbog čega je Grad išao u izradu novog Pravilnika koji mijenja uvjete koncesije koja je dodijeljena dimnjačarima na području Grada.  Zašto se nije pričekalo da koncesija istekne, pa onda da se donese novi Pravilnik? – upozorio je Žmuk i zaključio:

– Ako dimnjačar treba doći dva puta, toliko ću puta i platiti.  Neću platiti više jer odgovaram za novac koji su mi stanari, kao predstavniku stanara, dali na upravljanje –  zaključio je.

Inače, Grad Varaždin je 1. veljače pokrenuo postupak dodjele koncesije za obavljanje dimnjačarske službe na području Grada Varaždina, a ponude se mogu dostaviti do 3. ožujka.

Područje Varaždina je podijeljeno u 11 dimnjačarskih područja, a prema sadašnjoj koncesiji dimnjačarske poslove obavljaju tri koncesionara: Dim san, Crleni i Dimgrad. Koncesija im prestaje 1. listopada ove godine, a nova koncesija se dodjeljuje na rok od pet godina.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje