Povežite se s nama

U fokusu

U Upravnom vijeću kao neovisna stručnjakinja, a članica je HNS-a

Objavljeno:

- dana

UHLJEBLJAVANJE

Diplomirana ekonomistica Božica Makar iz Ludbrega članica je Upravnog vijeća Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA). Na to mjesto imenovala ju je Vlada prije pet mjeseci i to kao neovisnu stručnjakinju.

Možda to i ne bi izazvalo posebnu pažnju da Božica Makar nije potpredsjednica HNS-a Varaždinske županije, bivša predsjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega i aktualna vijećnica Županijske skupštine. U Upravno vijeće HANDA-e ju je u ožujku ove godine imenovala Vlada i to na prijedlog Ministarstva gospodarstva. S obzirom na to da je ministar Ivan Vrdoljak član HNS-a, nije trebalo proći dugo vremena da se počnu postavljati pitanja o novom političkom uhljebljivanju.Božica Makar je do studenoga prošle godine obnašala dužnost predsjednice Gradskog vijeća Ludbrega, a potom je aktivirala mandat vijećnice u Županijskoj skupštini Varaždinske županije. Tada je vlasti na čelu s HNS-ovim županom Predragom Štromarom zapravo osigurala većinu u Skupštini, jer je tadašnji HNS-ov vijećnik Krešo Horvat prešao u Reformiste, otišao iz Županijske skupštine i aktivirao svoj mandat u Gradskom vijeću Ludbrega.

 

Ministarstvo gospodarstva: Makar je pokazala iznimne organizacijske sposobnosti

Svega četiri mjeseca kasnije stigla je u Upravno vijeće HANDA-e, a za svoj rad prima naknadu od 2.000 kuna mjesečno.
„Upravno vijeće čine po jedan predstavnik Ministarstva gospodarstva i ministarstva nadležnog za financije te tri neovisna stručnjaka“, piše na internetskim stranicama HANDA-e. Budući da je Makar imenovana kao neovisna stručnjakinja, postavilo se pitanje kakva to stručna znanja ima da bi zajedno s ostalim članovima mogla upravljati Agencijom koja vodi brigu o obveznim zalihama nafte i naftnih derivata.

– U Upravno vijeće HANDA-e gospođa Makar je predložena zbog svojih stručnih znanja u financijama i računovodstvu, što su neki od glavnih zadataka i djelatnosti koje obavlja i za koje je zaduženo Upravno vijeće. Također, tijekom svog radnog vijeka pokazala je iznimne organizacijske sposobnosti, posebno u složenim, proizvodnim sustavima te je ostvarila dobre radne rezultate, kao i pokazala sposobnost timskog rada. Zbog svega navedenog, kao i zadovoljenih formalnih uvjeta, Vlada RH je temeljem prijedloga Ministarstva gospodarstva imenovala gospođu kao jednog od tri nezavisna stručnjaka u Upravnom vijeću HANDA-e – naveli su u pisanom odgovoru iz Ministarstva gospodarstva.

Gdje je radila?

Naveli su da je 1982. godine završila Fakultet organizacije i informatike – smjer organizacija tržišnog poslovanja sa zvanjem diplomirane ekonomistice te tako stekla visoku stručnu spremu. – Ispunjava sve uvjete za člana u Upravnom vijeću HANDA-e koje propisuju Zakon i Statut – napomenuli su i opširno izvijestili o tome gdje je potpredsjednica županijskog HNS-a stekla stručna znanja u financijama i računovodstvu.

 

Diplomirana ekonomistica je radila u Poletu, Panonskoj pivovari, Stolariji Jakopčin

– Po završetku fakulteta gospođa Makar se zaposlila u trgovačkom poduzeću „Polet“ u Ludbregu s više od 60 prodavaonica, gdje je između ostalog bila zadužena za obnavljanje i organizaciju robnih rezervi. Od 1994. godine je radila u tvrtki „Bednja“ iz Ludbrega kao voditelj nabave, sve do zaposlenja u „Panonskoj pivovari“ u Koprivnici. U „Panonskoj pivovari“ je radila kao voditelj poslovnica u Hrvatskoj prilikom preuzimanja od strane „Carlsberg group“ iz Danske. U tu svrhu bila je i na stručnom usavršavanju u Kopenhagenu – naveli su.

Od 1999. godine je radila u privatnoj tvrtki Stolarija Jakopčin. 
– Tamo vodi nabavu, prodaju, financije, kadrovske poslove i računovodstvo. Danas tvrtka zapošljava 80 ljudi i izvozi preko 75 posto svoje proizvodnje, a na posljednjem radnom mjestu u toj tvrtki bila je voditeljica službe za računovodstvo i financije te vodila brigu i o svim ostalim segmentima poslovanja, osim proizvodnje – naveli su iz Ministarstva.

Ekonomske odluke

Kako komentira navode da je riječ o političkom imenovanju i je li joj dosadašnje radno iskustvo pomoglo u radu u Upravnom vijeću HANDA-e, upitali smo potpredsjednicu županijskog HNS-a.

– Ministarstvo gospodarstva predlaže članove Upravnog vijeća, a HNS je u Vladi i vodi brigu o agencijama. Upravno vijeće prije svega donosi ekonomske odluke, dakle radi se o brojkama, dok se ostale odluke donose na način da Agencija može poslovati normalno sa sredstvima s kojima raspolaže. U radu mi pomaže radno iskustvo koje sam stekla vodeći brigu, među ostalim, i o robnim rezervama kao što su šećer i ulje – rekla je Božica Makar.

Za što je sve zadužena Agencija?

Glavna zadaća Hrvatske agencije za Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) je osigurati da opskrba naftom i naftnim derivatima u državi uvijek bude sigurna i pouzdana. Riječ je o javnoj ustanovi čiji osnivač je Republika Hrvatska, a za rad je odgovorna Vladi.

„HANDA kao središnje tijelo u Republici Hrvatskoj za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata jedino je obvezno i ovlašteno formirati, održavati i prodavati obvezne zalihe nafte i naftnih derivata“, navedeno je na internetskim stranicama Agencije. Istaknuto je da se obvezne zalihe formiraju za osiguranje opskrbe u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti države, zbog izvanrednih poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata. Među osnovnim poslovima Agencije navedeno je reguliranje i poboljšavanje poslovanja u gospodarstvu, trgovina na veliko krutim, tekućim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima, kupnja i prodaja nafte i naftnih derivata u svrhu formiranja i zanavljanja zaliha, puštanje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata na tržište u slučaju poremećaja opskrbe, kao i nadzor količine i kvalitete nafte. Predsjednik Upravnog vijeća je Tomislav Barada, njegova zamjenica Dragica Radojčević, a uz Božicu Makar članovi su još Davor Katalinić i Vilim Floridan.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje