Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždin pozvani MUP i DORH: procurili dokazi o namještanju natječaja u četiri kluba

Objavljeno:

- dana

NOVA AFERA

Je li u slučaju dodjele poslova za izradu projekata za obnovu nogometnih igrališta u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu bilo dogovora između Euro Consultinga, tvrtke u vlasništvu člana HNS-a, te zaposlenika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina i Grada Varaždina, a s ciljem izvlačenja novca iz gradskog proračuna? 

Euro Consulting je s četiri nogometna kluba – NK Varteks, NK Zelengaj, NK Udarnik 32 i NK Plitvica Gojanec – ugovorio pripremu projekata za prijavu na EU fondove vrijednu 300.000 kuna s PDV-om. 

Ugovor o cesiji potpisali su 6. prosinca, a ubrzo nakon toga Zajednica športskih udruga Grada Varaždina uplatila im je polovicu ugovorenog novca.

Izigrava se nabava

Da je cijeli taj postupak vjerojatno namješten, u javnost je izašlo prošlog tjedna, i to nakon što je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić u srijedu na sjednici Gradskog vijeća pozvao policiju i DORH da sve istraže. Slučaj je usporedio s onim Tomislava Sauche, bivšeg šefa Ureda predsjednika Vlade, koji je završio u pritvoru zbog optužbi da je putem lažiranih putnih naloga utajio oko pola milijuna kuna.

“HNS-ovoj podružnici za četiri copy-paste projekta 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna”

– U Varaždinu niču primjeri korupcije i oštećenja proračuna, a primjer je izrada projekata za adaptaciju sportskih terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu. Problematično je što taj posao nije povjeren gradskim tvrtkama, Razvojnoj agenciji Sjever – DAN ili Tehnološkom parku, nego HNS-ovoj podružnici koja će za četiri copy-paste projekta dobiti 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna. Dostavljena mi je inkriminirajuća dokumentacija, a iz nje je vidljivo kako se izigrava javna nabava. Pozivam MUP i DORH da reagiraju na cijeli slučaj – istaknuo je Bunić.

Nakon dva dana u javnost je “procurila” dokumentacija, prepiska putem e-mailova koja otkriva da natječaje zapravo i nisu pripremali klubovi, nego – Euro Consulting. Privatna tvrtka im je slala čak i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda, ali i ponude drugih dviju tvrtki koje su se s njima navodno natjecale za posao!

Sve je počelo u listopadu. Svega dva dana nakon što je Zajednica športskih udruga donijela odluku o sufinanciranju, iz Euro Consultinga u četiri kluba šalju popis tvrtki koje bi trebali pozvati da pošalju ponude (uz Euro Consulting, to su: Intellectus PM, Logička matrica, Zelena gradnja, Neimar i IPC-inženjering). Rok za dostavu ponuda bio je 17. listopada. Toga dana u 15.30 sati tajnica Euro Consultinga Martina Špirelja klubovima šalje gotove, napisane odluke o odabiru ponuditelja, a uz njih i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda!

Međutim, tu priča ne završava, nego poprima još gore razmjere. Gotovo mjesec dana kasnije, 10. studenoga, iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail u kojemu navode da stare ponude trebaju baciti, a u privitku im šalju novi Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda! U Zapisniku ostaje datum 17. listopada, ali se mijenjaju cijene – ponuda Euro Consultinga je sa 112.500 kuna spuštena na 75.000 kuna.

”Bez dogovora“

Je li sve bilo unaprijed dogovoreno i kako je moguće da su iz Euro Consultinga u klubove stigli čak i zapisnici? 
– Ništa nije bilo dogovarano od moje strane i strane Euro Consultinga. Operativno nisam sudjelovao u ovom postupku, a koliko imam informacija i koliko sam upoznat s cijelim projektom, moje djelatnike su iz klubova zamolili za pomoć i zato su im poslali prijedlog tvrtki koje bi mogli pozvati da pošalju ponude. Kada smo od strane klubova primili zahtjev za podnošenje ponuda, podnijeli smo ponudu, te nakon što su klubovi utvrdili da smo mi najjeftiniji, poslani su i predlošci zapisnika, jer dosad nisu provodili natječaje – rekao nam je Nikola Kučiš.

Zanimalo je nas zašto su nakon gotovo mjesec dana smanjili cijenu i potom novi zapisnik sa starim datumom proslijedili u klubove? 
– Od svojih djelatnika sam dobio informaciju da se na sastanku sa Zajednicom športskih udruga utvrdilo da jedna od četiri stavke ponude nije primjenjiva te da je potrebno uklanjanje te stavke, a upravo to je razlog zbog čega su se ponude mijenjale – kaže Kučiš, koji tvrdi da operativno nije provodio cijeli postupak te da do prošlog tjedna nije znao za nastalu korespondenciju.

NATJEČAJ ZAVRŠIO, PONUDA PREPRAVLJENA

Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, koji je klubovima poslan iz Euro Consultinga, sastavljen je 17. listopada. Međutim, 10. studenoga iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail s uputom da stare ponude bace, a u privitku šalju novi Zapisnik. Datum ostaje 17. listopada, ali je ponuda Euro Consultinga sa 112.500 kuna, spuštena na 75.000 kuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje