Povežite se s nama

U fokusu

Udruga umirovljenika Grada Varaždina u minusu 450.000 kuna, gdje su novci?

Objavljeno:

- dana

U FINANCJSKIM PROBLEMIMA

Gdje je gotovo pola milijuna kuna Udruge umirovljenika grada Varaždina?

Upravo to navodno ispituje financijska policija na traženje županijskog Državnog odvjetništva u Varaždinu. U PU varaždinskoj i županijskom DORH-u tu nam informaciju nisu potvrdili. No, nisu je ni demantirali.

Godinam isplaćivali (pre)više

Riječ je o novcu koji je Udruga godinama od članova prikupljala za posmrtnu pripomoć u takozvanu kasu uzajamne pomoći (KUP). Uz godišnju članarinu, svi članovi koji su željeli da njihova obitelj, kad umru, dobije financijsku pomoć za troškove pogreba, godišnje su uplaćival od 20 do 50 kuna posmrtne pripomoći.
– Nekim članova uplaćivalo se koliko su platili, a nekima više.  Primjerice, obiteljima članova isplaćivano je po 1.000 kuan posmrtne pripomoći nakon njihove smrti iako su oni uplatili svega jednu ili dvije članarine, dakle, stotnjak kuna. Tako se stvarao minus kojeg bivši predsjednici Udruge, koji, nažalost, više nisu s nama, nisu rješavali, nego se on “vukao” i gomilao godinama, pa sada iznosi 450.000 kuna. Dobro je bilo 1995. i 1996. kada je na računu Udruge još bilo novca, no novčanih sredstava više nema i sada će biti velikih problema s isplatama posmrtne primoći i funkcioniranjem same Udruge koja još od rujna nema predsjednika – upozorila je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, čiji je član i varaždinska Udruga umirovljenika.

U varaždinskoj Udruzi šute ko’ zaliveni

Rok za sazivanje izborne skupštine od tri mjeseca odavno je prošao. U Udruzi kažu da se čeka da podružnice dostave prijedloge svojih kandidata. No, čini se da nitko neće “uhvatiti” tog posla s obzirom na minus od 450.000 kuna.

Za razliku od Jadranke Bahlen, o ogromnom minusu i problemima s isplatom posmrtne pripomoći u varaždinskoj Udruzi umirovljenika – svi šute.
Katica Darabuš je dopredsjednica s pravom potpisa, no rekla nam je da nije ovlaštena o tome govoriti. Sličan odgovor dobili smo i od bivše predsjednice Udruge Nevenku Kobal.
– S obzirom da od rujna prošle godine više nisam odgovorna osoba, dakle, predsjednica Udruge, ne mogu o tome govoriti. Najbolje bi bilo da nazovete Udrugu, dat ću vam i broj telefona te tražite Katicu Darabuš ili tajnicu Dragicu Cikron – rekla je Kobal.

Iako je rok za sazivanje izborne skupštine tri mjeseca, Udruga je već pola godine bez predsjednika

Tajnica Dragica Cikron je pak sve probleme demantirala.
– Nije točno da se ne isplaćuju posmrtne pripomoći. Sve su to dezinformacije, tko vam je to rekao? Svatko tko je donio smrtni list dobio je isplaćenu posmrtnu pripomoć. Ako želite, možete doći i mi ćemo vam sve pokazati i izlistati – navela je tajnica Udruge i dodala da nikakav dug ne postoji.
Međutim, kada smo u srijedu pokušali dogovoriti termin, poručila nam je da je to jedino moguće u uredovno vrijeme rada Udruge, a to je utorkom i srijedom od 8 do 11 sati.
– Ne možemo ostale dane, Udruga mora plaćati režije,a  to je skupo – rekla je Cikron.

Ipak, doznali smo da je do kraja prošle godine isplaćeno 60-ak posmrtnih pripomoći.

Nisu jedini, ali sv drugi su riješili

Varaždinska Udruga nije jedina koja je zapala u probleme zbog isplate posmrtne pripomoći. Međutim, za razliku od njih, sve druge umirovljeničke udruge s područja Varaždinske županije problem su uspjele riješiti.

Tajnica Udruge Cikron  ističe da je sve u redu i da nema nikakvog minusa. Čudila se te ju je zanimalo tko nam je to rekao

– Od 31 udruge koje djeluju u županiji, trećina ih je skupljala posmrtnu pripomoć. Kad je na snagu stupio Zakon o udrugama, novac više nisu smjeli prikupljati i Udruge su tada počele vraćati prikupljene novce umirovljenicima. Još prošle godine u svim sredinama se to uspjelo riješiti, a u Vinici i Trnovcu Bartolovečkom su, primjerice, i općine priskočile u pomoć. Svima je vraćen dio uplaćenih sredstava. Naime, budući da količina novca za isplatu nije bila svugdje jednaka uplaćenome, umirovljenicima je vraćano između 40 do 80 posto uplaćenog iznosa – navodi predsjednica Saveza udruga umirovljenika.
Sada je ostala jedino Udruga umirovljenika grada Varaždina, ali Jadranka Bahlen nije optimistična.

– Tu je puno novaca u igri jer se radi o najstarijoj i najbrojnijoj umirovljeničkoj udruzi na području Varaždinske županije s 1.250 članova. Iskreno, ne vjerujem da će itko išta dobiti – rekla je i istaknula da bi se čim prije trebala održati izborna skupština na kojoj bi se napokon izabralo novo vodstvo Udruge.

POZIV U POMOĆ Grad Varaždin ne može sanirati dug

– Do danas nije zaprimljen nikakav službeni zahtjev Udruge umirovljenika grada Varaždina koji bi se odnosio na financijsku pomoć oko isplate posmrtne pripomoći, kao ni zahtjev za sanaciju duga – izvjestili su iz Grada Varaždina. Činjenica e, navode,  da se udruge financiraju iz proračuna Grada Varaždina sukladno Zakonu o udugama, Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i od interesa za opće dobro koje provode udruge i Odluci o financiranju javnih potreba Grada Varaždina. U samom natječaju utvrđuju se prioritetna područja financiranja koje je potrebno od strane udruge dokazati kvalitetom programa i projekata. – Udruge su dužne voditi poslovne knjige i sastavljati financijska izvješća prema propisima kojima se uređuje način financijskog poslovanja i vođenja računovodstva neprofitnih organizacija. Za svoje obveze udruga odgovara svojom cjelokupnom imovinom, a udruga i osobe ovlaštene za zastupanje udruge za štetu učinjenu u udruzi ili udruge prema trećim osobama odgovaraju sukladno općim propisima o odgovornosti za štetu. Sukladno svemu navedenom, razvidno je kako Grad nije u mogućnosti sanirati dug udruge, odnosno jedino je u mogućnosti financirati programe i projekte udruge koji su od javnog interesa – izvjestili su iz Grada Varaždina.  Predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije ističu da nije ni realno očekivati da bi Grad Varaždin ili Varaždinska županija sanirali nastali dug varaždinske udruge umirovljenika.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje