Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro sređeni katastar

Objavljeno:

- dana

OTVORENO Marin Bosilj

– Općina Sveti Ilija mora postati mjesto ugodno za život. Uz prednosti koje već imamo – blizinu Varaždina kao županijskog središta i poduzetničkih zona Jalžabet i Kneginec, naši strateški ciljevi su poboljšati kvalitetu života stanovništva kroz unapređenje infrastrukture, obrazovni sustav i razvoj poduzetništva. To su smjernice razvoja Općine koje su i definirane u Programu ukupnog razvoja (PUR) koji je donesen prošle godine – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija, koja brojnim kulturnim i sportskim programima tijekom cijelog srpnja obilježava Dan općine.

Proslava je započela još u nedjelju 13. srpnja memorijalnim nogometnim turnirom “Kitner – Sabolčki”, a nastavila se ove subote Međuopćinskim natjecanjem vatrogasaca i svečanom sjednicom Općinskog vijeća. U nedjelju je u župnoj crkvi u povodu blagdana Svetog Ilije održana sveta misa, nakon čega je održan 21. Memorijalni nogometni turnir Dražena Obrstara – Caca, a sve završava u nedjelju 27. srpnja svetom misom u župnoj crkvi Svih Svetih u Beletincu u povodu Aninog i 9. revijalnom smotrom folklora KUD-ova.
Proslava Dana općine bila je ujedno i prigoda za razgovor s načelnikom Marinom Bosiljem o najznačajnijim projektima koji se trenutno provode na području općine u kojoj, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011., živi 3.494 stanovnika.
Koji su najznačajniji projekti koji se trenutno provode na području Općine?
Od većih projekata izdvojio bih provedbu katastarske izmjere s ciljem sređivanja zemljišnih knjiga i katastra na području Općine Sveti Ilija. Riječ je o projektu vrijednom više od pet milijuna kuna, koji je započeo u listopadu prošle godine i koji bi trebao donijeti puno benefita mještanima, ali i Općini jer će sve čestice biti uređene katastarski i gruntovno. Naime, zadnje uređenje katastra bilo je 1861. i to su podaci kojima se trenutno služimo, a koji su u 95 posto slučajeva netočni. Projekt je važan i zato jer će našoj općini u budućnosti olakšati pristup EU fondovima jer znamo da su prvi koraci za to upravo riješeni imovinsko-pravni odnosi.
Osim što će ovaj projekt donijeti mnogo dobrobiti za mještane i Općinu, mještani Beletinca jedva čekaju dovršetak još jednog značajnog projekta, uređenje starog dijela škole i gradnju nove dvorane. U kojoj su fazi radovi?
Rekonstrukcija starog dijela školske zgrade i gradnja nove školsko-sportske dvorane u školi u Beletincu je u završnoj fazi. Zbog problema s izvođačima, radovi su se malo oduljili, no sada nema razloga da radovi ne budu gotovi od početka nove školske godine. Riječ je o investiciji od preko šest milijuna kuna i koje financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Varaždinska županija i Općina Sveti Ilija.
Dokaz da Općina vodi brigu o obrazovanju svojih najmanjih žitelja je i projekt gradnje nove škole u Svetom Iliji. Kada bi mogla početi izgradnja nove škole?
Očekujemo da bi radovi mogli započeti početkom iduće godine. Naime, nova škola sa školsko-sportskom dvoranom gradit će se po modelu JPP-a.

Rekonstrukcija starog dijela škole i gradnja dvorane u Beletincu bit će gotova do jeseni

Odluka je već donesena i sada samo čekamo raspisivanje natječaja za gradnju škole i odabir privatnog parnera što se nadamo da će biti gotovo do kraja ove godine.
Osim ulaganja u obrazovni sustav, Općina mještanima sufinancira i obnovu fasada i prozora za obiteljske kuće?
Općina se u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uključila u projekt energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, kroz koji sufinancira obnovu fasade i prozora. Trenutno smo u provedbi drugog kruga natječaja za kojim će se sufinancirati 30 fasada i 30 prozora. Kroz ovaj projekt bit će sveukupno dodijeljeno 1,7 milijuna kuna. Uz to, na području Općine radili smo energetski pregled javne rasvjete za što smo dio novaca također dobili od Fonda. Na temelju tog pregleda javili smo se na dva natječaja od Ministarstva gospodarstva i Ministarstva regionalnog razvoja od kojih smo dobili sredstva za modernizaciju javne rasvjete, odnosno zamjenu živinih žarulja natrijevim, što bi trebalo biti gotovo do kraja godine.

U planu i novi vrtić

Ulaže se i u ceste i vodovod na području Općine Sveti Ilija, čime će se podići kvaliteta života mještana ovoga kraja.
Završila je javna nabava i trenutno smo pred potpisivanjem ugovora s izvođačem radova za modernizaciju nerazvrstanih cesta iz europskih fondova gdje imamo dodijeljenih 776.000 kuna. Radi se o dvije dionice ukupne dužine od oko 1300 metara, a radovi bi trebali započeti u roku od mjesec dana. U proteklih godinu dana uloženo je više od milijun kuna u vodovodnu mrežu.
Koji su daljnji planovi razvoja i projekti čiju realizaciju očekujete narednih godina?
U postupku smo legalizacije općinskih objekata. Od 10, pet smo potpuno legalizirali, a pet je još uvijek u postupku legalizacije. U daljnjim planovima je i gradnja novog vrtića. Dobra je vijest da nam je gradnja vrtića ušla na indikativnu listu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Za ovaj projekt imamo već pripremljenu svu dokumentaciju. Preostaje nam samo da pričekamo natječaj, za koji se nadamo da će biti raspisan iduće godine. Svakako bih volio istaknuti i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta koje bi bilo u području poduzetničke zone u Tomaševcu, a u projektu smo i geoinformacijskog sustava.

PODUZETNIŠTVO
U Tomaševcu se nalazi poslovna zona u kojoj radi nekoliko poduzetnika. – Problem je što ima puno čestica koje su u privatnom vlasništvu i imaju neriješene imovinsko-pravne odnose, što otežava otkup – ističe načelnik.

PRORAČUN
Za ovu godinu donesen je rekordni proračun, najveći od osnutka Općine, u iznosu od preko 10 milijuna kuna. U proračunu se nalazi puno i projekata, od kojih su neki povijesni za Općinu. – Uspijemo li realizirati sve planirano, bit će to vrlo uspješna godina – rekao je Marin Bosilj.

POTPORE
I dalje će se sufinancirati vrtići, isplaćivati jednokratne pomoći za novorođenčad, a potpomagat će se i rad nogometnih klubova, KUD-ova, vatrogasaca i sportsko-rekreacijskih udruga na području Općine. Za sve ove aktivnosti u 2013. je iz proračuna izdvojeno 1,3 milijuna kuna.
 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje