Povežite se s nama

U fokusu

Utječe li radon na učestalost raka pluća u ivanečkom kraju?

Objavljeno:

- dana

SPILJE IVANČICE I RAVNE GORE “POD POVEĆALOM”

Članovi Speleološke udruge Kraševski zviri započeli su s mjerenjem prirodne radioaktivnosti na području Ivančice i Ravne gore. Riječ je o projektu mjerenja koncentracija radioaktivnog plina radona koji inače predstavlja više od 50 posto prirodne radioaktivnosti na Zemlji.c

Tlak i temperatura

– Mjerače radioaktivnosti postavili smo u tri speleološka objekta – u stari rudnik Kraševski zviri na Ivančici iznad Ivanca, u jamu Voska luknja iznad Lepoglave te u Cerjansku špilju na Ravnoj gori iznad Klenovnika. Cilj nam je prikupiti podatke koji će nam dati dragocjene informacije o izloženosti čovjeka prirodnoj radioaktivnosti. Usto, podaci o koncentraciji radona omogućit će i praćenje širokog spektra različitih pojava na površini i u unutrašnjosti Zemlje – ističe voditelj projekta prof. Tomica Matišić, predsjednik Speleološke udruge.
Zanimljivo je da će se podaci prikupljeni u tom istraživanju koristiti u izradi preliminarnog radonskog zemljovida Republike Hrvatske, zatim za daljnja istraživanja povezanosti promjena koncentracije radona u tlu i podzemnoj vodi s meteorološkim parametrima (barometarski tlak, padaline, temperatura) i sa seizmičkim aktivnostima tla.

Pogodan prostor

– Posebno želim naglasiti da će podaci o koncentracijama radona na tom području biti korišteni i u svrhu povezivanja učestalosti plućnoga karcinoma na području Ivanca, Lepoglave i Klenovnika – naglašava prof. Matišić.
Ivanečki speleolozi taj projekt provode u suradnji s Komisijom za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i s Laboratorijem za nisku radioaktivnost koji djeluje pri Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku.

Radioaktivni plin radon predstavlja više od 50 posto prirodne radioaktivnosti na Zemlji

– Važno je znati da speleološki objekti predstavljaju iznimno pogodan prostor za mjerenje koncentracije radona. Naime, u procesu emanacije radon se od mjesta nastanka kreće kroz pore u stijenama te ulazi u unutrašnjost spilje. One se smatraju statičnim sustavima, jer su u njima parametri (temperatura, relativna vlažnost zraka) poprilično stabilni – otkriva prof. Matišić te naglašava i to da postoji i niz drugih parametara koji se mogu značajno mijenjati zbog izmjena zraka unutar spilje i okoline te dinamike podzemnih voda. Vrlo su zanimljivi rezultati dosadašnjih mjerenja na području Žumberačkoga gorja, u spilji Debeljači, gdje su zabilježene najviše vrijednosti radona u Hrvatskoj od čak 21.800 Bq – bekerela/m3. Za usporedbu, gornja granična koncentracija radona na radnom mjestu je 1.000 Bq/m3.
– S obzirom na sličnost sastava stijena Žumberačkoga gorja sa stijenama Ivančice i Ravne gore (izolirani krš – supradinarik), unaprijed smo krenuli s pretpostavkom da se i na ovom području vrijednosti radona penju dosta visoko. Jesmo li bili u pravu, pokazat će nam rezultati mjerenja koje ćemo očitati tijekom listopada ove godine – poručio je prof. Tomica Matišić.

Produkti raspada radona oštećuju plućno tkivo

Radon – 222Rn je radioaktivni plemeniti plin bez boje i mirisa, s vremenom poluživota 3,82 dana. Nastaje kao produkt serije raspada izotopa urana 238U koji je sastavni dio Zemljine kore.
Radon čini više od 50 posto radioaktivnosti koju čovjek primi u godini dana. U mnogim europskim zemljama preporučene razine radona su 200 Bq/m3 u novogradnji i 400 Bq/m3 u starim zgradama.
– Produkti raspada radona su vrlo reaktivni te se mogu zalijepiti na čestice aerosola koje čovjek udiše, a zbog njihovog kratkog vremena poluživota (manje od 30 minuta) one se raspadaju u plućima oštećujući tkivo – upozorava prof. Tomica Matišić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje