Povežite se s nama

U fokusu

Varkom daje 2,5 milijuna kuna za uredsku opremu, kuhinju i šank?!

Objavljeno:

- dana

NEMA KRIZE

I dok se velik broj tvrtki bori za opstanak i pazi na svaku potrošenu kunu, u varaždinskoj komunalnoj tvrtki Varkom takvih problema nema. Tako se barem može zaključiti po natječaju za uredsku opremu koji su raspisali krajem lipnja kako bi opremili svoj novoizgrađeni poslovni centar.

Direktorska stolica i stol, stolice, stolovi i ormari za voditelje i djelatnike, čajna kuhinja s ugradbenim uređajima, ugostiteljski stolovi i stolice, šank s kuhinjom – to je samo dio s dugačkog popisa uredske opreme za koju Varkom putem Oglasnika javne nabave traži najpovoljnijeg ponuđača.

Otvaranje ponuda zakazano je već za ovaj utorak, 16. srpnja, kada će biti poznato tko je zadovoljio uvjete i koliko će nova uredska oprema koštati. No u Varkomu ne očekuju niske cijene: procijenili su da će za uredsku opremu morati izdvojiti čak 2,5 milijuna kuna bez PDV-a!

Novi Poslovni centar Varkom niknuo je na prostoru između Trga bana Jelačića i Ulice Ognjena Price, gdje je nekada bilo sjedište te komunalne tvrtke. S te lokacije su se prije više godina preselili u Kukuljevićevu, u zgradu koju su kupili i temeljito preuredili.

U zgradi u Kukuljevićevoj ulici moglo bi biti sjedište RJ Čistoće, koja se izdvaja iz Varkoma

S ulaganjima nisu stali. Izgradnja Poslovnog centra počela je prije oko dvije godine kada je na čelu Varkoma bio Tomislav Kezelj. U izgradnju impresivnog poslovnog centra je, prema podacima s Oglasnika javne nabave, uloženo više od 13 milijuna kuna. Iako je prvobitna procijenjena vrijednost radova bila čak 33,5 milijuna kuna, u postupku javne nabave se pokazalo da je cijena građevinskih radova pala. Varkom je izgradnju ugovorio po cijeni od  11,3 milijuna kuna, a ove su godine sklopili i ugovor o dodatnim radovima vrijedan 2,1 milijun kuna.

Perilica i sušilica

U prizemlju nove zgrade bit će kafić i kuhinja, a na katu čajna kuhinja te garderoba

Sada podrum, prizemlje i prvi kat u novom zdanju treba i opremiti. I dok će u podrumu biti arhiva i spremište za spremačice opremljeno perilicom i sušilicom rublja, u prizemlju će se nalaziti valoviti pult za blagajnu s tri radna mjesta, kao i pult za informacije s dva radna mjesta. Iz toga se može zaključiti da će potrošači račune Varkomu ubuduće moći plaćati na novoj lokaciji.

Oni, ali i gosti, moći će se odmoriti u predvorju, u kojima se planiraju postaviti fotelje za stranke, klub-stolić, ali i taktilna površina. Za pohvalu je da će Varkom nabaviti taktilnu površinu namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama. Bit će to metalna površina reljefno otisnutog plana kretanja cijele zgrade s osnovnim informacijama dimenzija 30 x 30 x 80 centimetara.

Međutim, u prizemlju su predviđeni kafić i podjela hrane! U natječaju se, naime, navodi da se za opremanje cafféa traži šest ugostiteljskih stolova i 24 stolice, kao i šank te kuhinja. – U radnu plohu ugraditi električnu ploču s četiri induktorska kuhala, stroj za pranje suđa i dvodijelni sudoper s ocjeđivačem. U cijenu uključiti samostojeći hladnjak zapremnine 180 l, mikrovalnu pećnicu i caffé aparat – pojašnjeno je u tehničkom opisu koji je sastavni dio dokumentacije za javno nadmetanje.

Direktori i voditelji

Na prvom katu zgrade nalazit će se kancelarije u kojima će, primjerice, biti programeri, odnosno voditelji obračuna komunalnih usluga, knjigovodstva, računovodstva te kadrovskih, pravnih i općih poslova. Tu će biti smješten i direktor, za čiji će ured biti nabavljen radni stol L oblika, direktorska fotelja, kao i konferencijski stol i fotelje. Na prvom katu bit će uređena i čajna kuhinja s ugradbenim uređajima, a i garderoba.

Što će biti s poslovnim prostorom u Kukuljevićevoj ulici, gdje se sada nalazi i blagajna, nismo doznali. No pred Varkomom su velike promjene. Do kraja ove godine iz te će tvrtke, kao što smo izvijestili, biti izdvojena Radna jedinica Čistoća. To je sukladno Zakonu o vodama koji određuje da javni isporučitelj vodne usluge ne može obavljati druge djelatnosti, osim javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

Budući da će Varkom biti podijeljen na dvije tvrtke moguće je da će sjedište nove tvrtke, čije će djelatnosti biti postupanje s komunalnim otpadom i čišćenje javnih površina, biti u Kukuljevićevoj ulici.

Zadržali 4,7 milijuna kuna dobiti

Komunalna tvrtka Varkom, koja je trenutno organizirana u tri radne jedinice – Vodovod, Kanalizacija i Čistoća, 2012. godinu završila je s gotovo pet milijuna kuna dobiti. Za razliku od lani, ove godine dobit nije isplaćena suvlasnicima, gradovima i općinama iz Varaždinske županije. Neslužbeno smo doznali da je na glavnoj skupštini dioničkog društva 3. srpnja prihvaćen zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora prema kojem će 5 posto dobiti biti preneseno u zakonske rezerve, a ostatak od 4,7 milijuna kuna će biti raspoređen u zadržanu dobit.
Do zaključenja broja odgovor iz Varkoma, a ni od predsjednika NO-a nismo dobili. Iz Uprave Varkoma su nam prije održavanja glavne skupštine odgovorili da će dobit biti uložena u razvoj osnovnih djelatnosti, vodoopskrbe, odvodnje i postupanja s komunalnim otpadom. Nije poznato zašto Grad Varaždin kao većinski vlasnik nije ponovno zatražio isplatu dividende, jer bi tim novcem lakše “zakrpali” veliki proračunski manjak. Protiv isplate se sigurno ne bi bili bunili ni drugi suvlasnici. Primjerice, od 6,1 milijun kuna dobiti Varkoma iz 2011. lani su Gradu isplaćena dva milijuna, a preostalim gradovima i općinama ukupno 1,8 milijuna kuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje