Povežite se s nama

U fokusu

Varteks pred katastrofom, a gradska vlast ratuje zbog fotelja

Objavljeno:

- dana

KOLARIĆ O VARTEKSU

– Ako se hitno nešto ne poduzme u sljedećih nekoliko dana, sudbina tvrtke Varteks u kojoj radi 2.200 ljudi je upitna – ustvrdio je Božidar Kolarić, kandidat Laburista – stranke rada za varaždinskog gradonačelnika na konferenciji za novinare.

Tvrdi da se u drugim lokalnim sredinama čelnici bore za svoje tvrtke, ali da u Varaždinu nikoga nije briga za katastrofu koja nam je pred pragom. – Gdje će se zaposliti 80 posto žena, koliko ih radi u Varteksu, ako ta tekstilna tvrtka propadne? Varteks je prepušten sam sebi unatoč svim programima koje su godinama nudili. Međutim, nemaju potporu lokalne politike, a još manje državne. Aktualna gradska vlast proziva bivšu umjesto da se maksimalno uključe i pomognu Varteksu, jer sada imaju vertikalu u vlasti – naveo je Kolarić.

Habuš šumom, Radelić drumom

Istaknuo je da već mjesecima traje rat unutar koalicije, a svoju nesposobnost prebacuju jedni na druge ili naprosto krive one bivše.

– Zbog rata oko fotelja i kadroviranja, Varteks su prepustili sudbini kao da je riječ o krojačkom obrtu s dva zaposlena. Očito je da gradonačelnik i njegov zamjenik nisu u blistavim odnosima pa jedan ide šumom, a drugi drumom – rekao je Kolarić i apelirao na sve koji mogu pomoći da barem na kratko zaborave vlastitu samopromociju i učine maksimalan napor da se Varteks spasi.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje