Povežite se s nama

U fokusu

Direktor gradske tvrtke, koju Grad Varaždin želi ugasiti, ima plaću 16.000 kuna neto?!

Objavljeno:

- dana

VARTOP IMA OSAM ZAPOSLENIH

Tvrtka Vartop je u vlasništvu Grada Varaždina, a 1.275 domaćinstava i poslovnih prostora opskrbljuje toplinskom energijom. Poslovnu 2015. godinu su završili s 93.000 kuna dobiti.

Unatoč tome, na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak njihovo izvješće o poslovanju u prošloj godini nije prihvaćeno. Štoviše, bilo je to jedino izvješće koje je „palo“. Izvješća Termoplina, Varkoma, Parkova, Gradske tržnice i Aquacityja prihvaćena su većinom glasova, a preostalih sedam, među kojima i izvješća Čistoće, Tehnološkog parka i Slobodne zone Varaždin, vijećnici su usvojili jednoglasno.  

„Bez srama“

Direktora Vartopa Dubravka Vrdoljaka, inače člana HNS-a, oporbeni vijećnici su kritizirali zbog troškova osoblja: za plaće osmero zaposlenih je lani potrošeno 1.048.609 kuna, što je 334.373 kune ili čak 46,81 posto više u odnosu na 2014., kad je tvrtka počela raditi.

„Povećanje broja zaposlenih radnika je dovelo do povećanja bruto iznosa plaće“, obrazložio je u izvješću, u kojem je ujedno napomenuo da se rezultati poslovanja u 2015. ne mogu uspoređivati s prethodnom godinom, jer je tvrtka počela poslovati 1. veljače 2014.  

Bunić: Da se nije potrošilo za zaposlene, građani bi grijanje putem kotlovnica platili 300 kuna manje

– Zaista ne mogu shvatiti da direktor gradske tvrtke, koja putem kotlovnica energiju isporučuje uglavnom radnicima i umirovljenicima, dakle ljudima vrlo skromnih primanja, nema srama drastično povećati troškove zaposlenih. A istovremeno račune građanima nije smanjio niti za lipu – naveo je vijećnik HSLS-a Željko Bunić.

U Vartopu je zaposleno šest kotlovničara, tajnica koja obavlja knjigovodstvene i računovodstvene poslove te direktor. – Podaci s portala Poslovna Hrvatska pokazuju da je prosječna plaća u Vartopu porasla za gotovo 30 posto! U 2014. je iznosila 5.236 kuna, a u 2015. je porasla na 6.600 kuna. Jednostavna računica pokazuje da su troškovi grijanja putem kotlovnica mogli biti manji za 300 kuna po korisniku godišnje da nije došlo do povećanja troškova zaposlenih. Tih 300 kuna, gospodine direktore, jako bi dobro došlo radnicima i penzionerima! – poručio mu je Bunić.

Napomenuo je da prosječna plaća u Varteksu iznosi 3.000 kuna, u VIS-konfekciji 3.299 kuna, MIV-u 4.209 kuna, dok prosječna mirovina iznosi 2.300 kuna.

„Bez povećanja“

Direktor Vrdoljak je opovrgnuo da je povećao plaće te objasnio da su troškovi viši zato što je on 15. siječnja 2015. počeo raditi kao direktor. 

– Kad je Vartop počeo funkcionirati, 1. veljače 2014., imao je sedam zaposlenih, a vođa ekipe koja je tvrtku postavila na noge bio je Zoran Svetec, zaposlenik JUGS-a. On je primao osobni dohodak i naknadu kako bi se bi se ta tvrtka postavila na noge. Taj dio nije ulazio u masu za plaće u 2014. godine. Zaposlenik Vartopa sam od 15. siječnja prošle godine, a imam ugovor kakav imaju svi zaposlenici u Gradu Varaždinu, i to prema Pravilniku o dodjeli osobnih dohodaka. Što sam zatekao je ostalo, nije bilo povećanja plaća. Za razliku od toga, u dva navrata je došlo do smanjenja cijene energenta, plina, u iznosu od po sedam posto – naveo je Vrdoljak.

Iz toga proizlazi da su troškovi osoblja u Vartopu povećani  za 334.373 kune samo zbog toga što je on zaposlen kao direktor. Ako se ta brojka podijeli s 12 mjeseci i pretvori u neto iznos, ne računajući dodatak na staž, a ni eventualne olakšice, dolazi se do zapanjujućeg podatka. Ispada da Vrdoljak prima 27.864 kune bruto ili oko 16.000 kuna neto mjesečno! Riječ je o tvrtki koja je osnovana kako bi još nekoliko godina opskrbljivala građane toplinskom energijom, a potom bila ugašena. Bar je tako objašnjavao gradonačelnik Goran Habuš.

Ekstremno u odnosu na druge gradske tvrtke

Je li ta lijepa svota razlog zbog kojeg nam direktor Vartopa nije odgovorio na upit, poslan 21. rujna, o tome kolika je njegova plaća? Ako prima toliko, onda je to nevjerojatno, posebno u usporedbi s neto plaćama direktora drugih tvrtki u (su)vlasništvu Grada.

Direktor Varkoma Vlado Vlašić, koji je na čelu tvrtke s više od 270 zaposlenih, mjesečno prima 16.000 kuna neto. Aquatehnika ima stotinjak zaposlenih, a plaća direktora Gordana Novaka je 14.000 kuna neto. Marin Bašić, direktor Parkova, prima 14.500 kuna neto, a ta tvrtka ima stotinjak zaposlenih. 

Toliko zaposlenih ima i Čistoća, a direktor Davor Skroza ima mjesečnu neto plaću od 13.500 kuna. Podsjećamo, Vartop ima svega osam zaposlenih, uključujući direktora Vrdoljaka.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje