Povežite se s nama

U fokusu

Veliki projekti na sjeveru: zbog nove pruge tuneli kroz Ivančicu, zbog brze ceste most na Dravi

Objavljeno:

- dana

TROJICA ŽUPANA IDU PREMIJERU

Brza cesta Čakovec – Varaždin, nova trasa pruge od Čakovca i Varaždina do Zagreba, a preko Ivanca i Lepoglave, te izjednačavanje plaća radnika u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji s prosječnom plaćom na nacionalnoj razini – tri su ključna projekta za sjever Hrvatske.

Trojica župana – varaždinski Radimir Čačić, međimurski Matija Posavec i zagorski Željko Kolar – za njih će tražiti potporu od Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, i to već u ponedjeljak na sastanku u Požegi.

Najavili su to jučer u Čakovcu, gdje su na drugom zajedničkom sastanku potpisali sporazum o suradnji za projekt „Sjever Hrvatske“.

– Vlade nisu željele snagu regija, nisu željele logiku interesa regija, a sada je ova Vlada prepoznala specifičnosti i potrebe Slavonije. To je odlično i na to nemamo nijednu primjedbu, čak je dobro odmjeren i novac te je korektno podijeljen. Međutim, mi ovdje poručujemo da želimo isto, ništa više, ali ni ništa manje – istaknuo je Čačić.

Posavec je napomenuo da su im najvažniji veliki infrastrukturni projekti koji su vezani za sve tri županije.  

Kritično: 17.000 vozila dnevno kraj škola

– Razvoj cesta i željeznice je najveća potreba Međimurja. U ovom trenutku se suočavamo s činjenicom da kroz prometnicu koja spaja Čakovec i Varaždin dnevno prolazi 17.000 vozila. Kad toliki broj vozila prolazi kroz Nedelišće, Pušćine i Kuršanec, pokraj škola, vrtića i crkve, onda je to ozbiljan sigurnosni i ekološki problem. Zato ćemo zajedno krenuti u projekt gradnje brze ceste Čakovec – Varaždin – Krapina – istaknuo je međimurski župan.

Cesta će ići paralelno uz željezničku prugu: u prvoj fazi s izlaskom prije mosta preko Drave, a u drugoj fazi će se gradnjom novog mosta nastaviti iz Varaždina prema Krapini.

<< Trojica župana složna: Nužna brza pruga do Zagreba, kao i izgradnja brze ceste Varaždin – Čakovec

Kad je u pitanju brza pruga Čakovec – Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Krapina – Zagreb, zagorski župan je rekao da je situacija itekako povoljna.

Prvi radovi već počinju

– Za koji dan bi trebali početi radovi na pruzi od Zaprešića prema Zaboku, koja se nalazi u europskom koridoru 10A. Građevinska dozvola je gotova, a financiranje je odobreno. Vrlo brzo bi mogli početi radovi i na drugom dijelu, od Zaboka do Krapine, koji je također u koridoru. Nakon toga nastavljamo s projektiranjem dijela pruge od Krapine do Jesenja, gdje će se spajati na prugu Lepoglava i dalje nastaviti prema Varaždinu i Čakovcu – objasnio je Kolar.

Izgraditi treba 20-ak kilometara nove pruge, pri čemu oko sedam kilometara tunela kroz Ivančicu.

Projekt brze pruge je, podsjećamo, vrijedan oko pola milijarde eura, financirao bi se putem EU fondova, a put od Varaždina do Zagreba će skratiti na svega 40 minuta, a od Čakovca do glavnog grada na 50 minuta.

Župani su kao izuzetno važnu temu istaknuli i plaće. – Sve tri županije imaju iste probleme, a to je od 18 do 19 posto niži prosjek plaće od nacionalnog. Pronalazimo rješenja i elemente kako izjednačiti plaće naših ljudi – poručio je Posavec.

Izvor:
Foto: MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje