Povežite se s nama

U fokusu

Veliko finale Špancirfesta uz Dubioza kolektiv

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠIO ŠPANCIRFEST 2015.

Spektakularnim koncertom Dubioze kolektiva, Gogol Bordella, Amire Medunjanin i Detoura jučer je završio još jedan Špancirfest.

Po ocjenama organizatora dosad najbolje organiziran, najbolje realiziran i najbolje osmišljen, što potvrđuju i brojne reakcije posjetitelja.

I posljednji vikend sve puno

Prepune ulice, terase i dvorišta, Vinski grad, Park kreative i jedinstvena, opuštena atmosfera bile su slika Varaždina posljednji vikend ovogodišnjeg, 17. izdanja festivala poznatog i izvan hrvatskih granica. Hit pozornica ovogodišnjeg festivala, koja se nalazila u perivoju ispred vile Bedeković, ugostila je miljenicu Špancirfesta etno divu Amiru Medunjanin. Na Stančićevom trgu je nastupila hrvatska pop atrakcija Detour, a na Starom gradu su nakon izvrsnih Gogol Bordella nastupile trenutno najveće regionalne zvijezde Dubioza kolektiv koje su tisuće ljudi potpuno rasplesale, raspametile i održale koncert za pamćenje. Dubioza kolektivsu na Špancirfestu nastupili treći put u karijeri, a kako ih ove godine prvi puta nije omela kiša, bili su posebno raspoloženi za spektakl.

Dubioza kolektiv je prije koncerta na Starom gradu zasvirala i zapjevala u Parku kreative i oduševila velike i male

Osim nastupa izvrsnih Gogol Bordella i Dubioze kolektiva, publiku ravnodušnom nije ostavila ni Josipa Lisac, koja je postavila rekord posjećenosti kod vile Bedeković, gitaristički virtuozi Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, koji su također do posljednjeg mjesta ispunili gledalište te se publici odužili fantastičnim nastupom prilagođenim toploj ljetnoj noći i posebnom ugođaju najintimnije pozornice Špancirfesta. Iako je koncert Rambo Amadeusa na Stančićevom trgu, na veliku žalost i organizatora i obožavatelja, ali i njega samog, iz privatnih razloga morao biti otkazan, na njegovo mjesto su uskočili uvijek spremni i uvijek sjajni Soulfingersi koji su rasplesali i raspjevali publiku. Na Starom gradu su hip-hop heroji Edo Maajka, Dječaci i High5 brojnim obožavateljima pružili show za pamćenje.
Osim trijumfalnog finala, dobrih koncerata nije nedostajalo svih deset dana trajanja Špancirfesta. Za atmosferu na ulicama pobrinuli su se brojni performeri i ulični zabavljači, a mnogi će ovogodišnji Špancirfest zapamtiti po nastupu francuske performerske skupine Transe Express te koncertu Nouvelle Vague.

Umjetnička Uska ulica

Ovogodišnji Špancirfest ostat će zapamćen i po novom ruhu Uske ulice. Ona je ove godine bila rezervirana za 30-ak mladih umjetnika koji su u njoj stvarali i izlagali svoja djela, dok su djeca na svoje došla u uvijek zabavnom Vindilandu, dok su maštu budili u Parku kreative uz brojne radionice, koncerte i predstave.

– Špancirfest svake godine ima tešku zadaću kreativno nanovo osmisliti sam sebe, zadržavajući pritom poznate i popularne programske obrasce, ali uz dodavanje novih sadržaja i novih atrakcija. Svi programski segmenti 17. Špancirfesta podigli su letvicu i po kvaliteti izvođača, performera, uličnih svirača, kreativnih radionica, umjetnika, ali i u produkcijskim uvjetima. Publika je to prepoznala, pa su ulice, trgovi i dvorišta varaždinske gradske jezgre bili puni posjetitelja iz cijele Hrvatske i regije, svih deset dana – zadovoljni su organizatori 17. Špancirfesta festa koji je, po svemu sudeći, ostvario svoj novi slogan – “Pokreni svoju kreativnost”.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJE/ŠPANCIRFEST

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje