Povežite se s nama

U fokusu

Vibracijske trake još su uvijek u Sportskoj i iritiraju stanare

Objavljeno:

- dana

BIŠKUPEC

– Izloženi smo buci, noćima ne spavamo, od vibracija nam se tresu podovi, pucaju zidovi, a svaki dan se pitamo kad će sljedeći vozač završiti u našoj  ili susjedovoj ogradi.

Prilikom dolaska do vibracijskih traka vozači uopće ne usporavaju, a dio vozača samo prijeđe na drugu stranu ceste kako bi ih izbjegao. Svako malo neko vozilo izleti s ceste. Prije 10  dana vozačica je izgubila kontrolu i završila u ogradi. Da je netko prolazio nogostupom, poginuo bi. Zar stvarno treba netko stradati da se uvaže naši zahtjevi? – ogorčen je Renato Vitez iz Sportske ulice 26. 

I hitna kao razlog

Otkako su vibracijske trake postavljene – 13. lipnja 2014. – stanari su na nogama. Samo nekoliko dana od postavljanja, gradskom Komunalnom odjelu predana je peticija s 39 potpisa stanara i zahtjevom da se one uklone. Dio vibracijskih traka je maknut, dok su ostale pobrušene, o čemu smo već pisali u Regionalnom tjedniku. No, i dalje nema mira u Sportskoj.

 

Uspornici stvaraju buku, a svako malo netko izlesti s ceste. Zar netko treba stradati da se nešto poduzme? – pitaju se stanari 

– Tražimo da se vibracijske trake zamijene s drugim, boljim i nama prihvatljivijim oblikom usporavanja prometa, poput uspornika koji su postavljeni u Mažuranićevoj ulici, a nedavno i u Cesarčevoj ulici, kod policije – rekao je Vitez. No, u jednom od posljednjih dopisa upućenih Vitezu preko odvjetnika iz PU varaždinske navodi se da to nije moguće.

– U Mažuranićevoj ulici takvo rješenje je bilo izvedivo s obzirom na to da je riječ o stambenoj ulici kojom je zabranjen je promet teretnim vozilima te je brzina ograničena na 40 km/h.  U Sportskoj ulici to nije moguće jer je dozvoljen promet teretnim vozilima zbog Industrijske zone. Shodno tome, u Sportskoj ulici nije moguće postaviti umjetne izbočine kakve su u Mažuranićevoj ulici zbog kategorija prometnih vozila koja tuda prolaze, te nije cilj usporavanje prometa, već upozoravanje vozača na određeni dio prometnice (zavoj, pješački prijelaz). Također, umjetne izbočine nije dopušteno postavljati na cestama kojima se češće kreću vozila Hitne pomoći (prilazi bolnici) – navodi se u dopisu. Takvo objašnjenje ogorčilo je Iris Đipalo Juretić.  – Našom ulicom Hitna pomoć gotovo da i ne prolazi jer nismo na putu prema bolnici, tako da to objašnjenje ne stoji! – rekla je. Zbog učestalih nesreća stanari priznaju da strahuju za sigurnost svoje djece.  O svemu tome Vitez će ponovno upozoriti, no ovog puta na zboru mještana koji planira održati u dogovoru s predsjednikom VII. mjesnog odbora, a razmišlja i o angažiranju vještaka i odvjetnika. – Na tom sastanku upozorit ćemo i na problem prolaska kamiona dužih od 10 metara unatoč zabrani. No, to nitko ne sankcionira –  rekao je Vitez.

KRONOLOGIJA

• 13. lipnja 2014. Postavljene su vibracijske trake u Sportsku ulicu u Biškupcu.
• 19. lipnja 2014. Peticija s 39 potpisa stanara predana je Komunalnom odjelu: stanari traže da se trake uklone.
• 29. srpnja 2014. Stanari obaviješteni da je uklonjen dio vibracijskih traka; istog dana Komunalnom odjelu šalju predstavku: traže cijene i objašnjenje zašto su postavljene trake, a ne usporivač prometa kao u Mažuranićevoj ulici.
• 18. rujna 2014. Iz Komunalnog ureda stanare obaviještavaju o cijenama.
• 25. rujna 2014. Stanari šalju predstavku PU varaždinskoj u kojoj traže ponovno uklanjanje traka, odnosno njihovu zamjenu za kvalitetniji oblik usporavanja prometa, a upozoravaju i na učestalost izlijetanja vozila s prometnice.
• 22. siječnja 2015. S obzirom na to da nisu dobili odgovor, ponovno šalju predstavku PU varaždinskoj. 
• 2. srpnja 2015. Stanari primaju obavijest da je Grad Varaždin zatražio očitovanje Ministarstva pomorstva, prometa i veza. 
• 20. srpnja 2015. Zaprimljen je odgovor Ministarstva u kojem se navodi da oni nemaju nadležnosti postupati u tom slučaju, no navode da se prije postavljanja  vibracijskih traka trebalo pitati mjesni odbor i stanare.
• 4. studenoga 2015. U dopisu PU varaždinske objašnjava se da u Sportskoj ulici nije moguće postaviti usporivač prometa kao u Mažuranićevoj ulici, jer je dozvoljen promet teretnih vozila. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje