Povežite se s nama

U fokusu

Vijećnici teško i zlonamjerno obmanjuju javnost

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Kao gradonačelnica Varaždinskih Toplica, koja tu važnu dužnost obnaša do stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnice i zamjenika, smatram nužnim očitovati se na članak objavljen u Regionalnom tjedniku broj 662 od 24. siječnja 2017. pod nazivom: DONOSIMO Predsjednik Gradskog vijeća Franjo Prstec o obmanama bivše gradonačelnice V. Toplica “Iznošenje laži je jadan paravan za nesposobnost Goranke Štefanić”.

Protekle tri i pol godine mojeg mandata kao gradonačelnice Varaždinskih Toplica bile su obilježene učestalom neučinkovitošću rada Gradskog vijeća i čestim opstruiranjem rada izvršne gradske vlasti, i to isključivo zbog nekolicine vijećnika, usmjerenih na napadanje mene kao gradonačelnice uz osporavanje gradskih projekata i dostignuća, bez obzira na posljedice koje je takvo ponašanje imalo za napredak Grada i dobrobit građana. Upravo su vijećnici HDZ-a i HSLS-a ti koji, niti pred sam kraj mandata, ne prežu od iznošenja neistina i pokušaja obmana, iako bi, kao gradski vijećnici kojima su predočene sve bitne činjenice o projektima u tijeku, morali imati saznanja o pravom stanju stvari. Istinitost svojih navoda mogu dokazati vjerodostojnom dokumentacijom, javnim ispravama, odlukama i zapisnicima sa sjednica Gradskog vijeća koje su, uostalom, dostupne i cijeloj zainteresiranoj javnosti korištenjem zakonskog prava na pristup informacijama.

Kolodvor i Centar

Vijećnik Franjo Prstec obmanjuje javnost kada tvrdi da se ništa nije napravilo po pitanju projekta Autobusnog kolodvora i Trgovačkog centra. Grad je, na temelju odluke Gradskog vijeća, a koje su podržali i vijećnici HDZ-a i HSLS-a, otkupio zemljište potrebno za izgradnju pristupne ceste do Autobusnog kolodvora. Potreba izgradnje pristupne ceste uz formiranje rotora prijavljena je Hrvatskim cestama d.o.o., koje su nadležne za takvu izgradnju, te su održani sastanci na ovu temu. Odlukom Gradskog vijeća, a koju su također podržali vijećnici HDZ-a i HSLS-a, dana je ovlast gradonačelnici da pokrene postupak prodaje zemljišta namijenjenog izgradnji Autobusnog kolodvora i Trgovačkog centra. U tu su svrhu obavljeni brojni razgovori s poduzetnicima zainteresiranima za izgradnju Kolodvora i Trgovačkog centra. Budući da je, prema odluci Gradskog vijeća, zemljište namijenjeno prodaji investitoru koji će potom na njemu sagraditi Autobusni kolodvor i supermarket ili druge sadržaje, jasno je da je obveza privatnog investitora, a ne Grada ishoditi građevinsku dozvolu i početi gradnju. Zemljište o kojem je riječ jest vlasništvo Grada, jer u suprotnom Gradsko vijeće njime niti ne bi moglo raspolagati! Nije točno niti da nije poduzeto ništa po pitanju projekta Trgovačkog centra. Od trgovačkog lanca KONZUM d.d. primljeno je pismo namjere kojim je potvrđen interes za izgradnju supermarketa u Varaždinskim Toplicama s nacrtom budućeg objekta. Ostvarenje ovog projekta nije opstruirala gradonačelnica, već vijećnici HDZ-a, HSLS-a i nezavisni vijećnik koji su neizglasavanjem proračuna i uvođenjem Grada u stanje hladnog pogona onemogućili rad na projektima u gotovo cijeloj ovoj godini i time, posve sigurno, udaljili sve zainteresirane investitore!

Dječji vrtić

Vijećnica Dragica Ratković svjesno iznosi neistine kada projekt Dječjeg vrtića naziva “fantomskim projektom” tvrdeći da građevinska dozvola nije ishođena. Kao što je vijećnicima višekratno rečeno, a posebno istaknuto na sjednici Vijeća od 20. prosinca 2016., kada su opisivane posljedice neizglasavanja proračuna, Grad je ishodio građevinsku dozvolu za Dječji vrtić i pripremio svu dokumentaciju potrebnu za prijavu na natječaj za dodjelu sredstava EU fondova, a čije se otvaranje očekuje u kratkom roku. Građevinsku dozvolu za gradski Dječji vrtić izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ispostava Novi Marof, te je ona postala pravomoćna 8. prosinca 2016. Prethodno izdavanju građevinske dozvole pripremljeni su svi arhitektonski i drugi potrebni projekti, što grad nije koštalo niti kune! Naime, ugovoreno je da će se plaćanje izrade projekta izvršiti ako Grad uspije s prijavom na natječaje za dodjelu sredstava EU fondova. Grad će, po svemu sudeći, zbog neizglasavanja proračuna te gubitka predstavničke i izvršne vlasti biti onemogućen podnijeti prijavu na natječaj za dodjelu sredstava EU fondova. Stoga, Grad će, u konačnici, biti obvezan, na teret proračuna, platiti izradu projekata i zadužiti se za izgradnju Vrtića, i to bez mogućnosti povrata sredstava iz EU fondova, no na tu su okolnost vijećnici bili upozoreni prilikom rasprave o proračunu.

Što se tiče tvrdnji vijećnika Borislava Antolkovića o Reciklažnom dvorištu, treba reći da Grad raspolaže pravomoćnom građevinskom dozvolom za izgradnju Reciklažnog dvorišta te je krajem 2016. od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pozvan osigurati u svojem proračunu 20 % sredstava za izgradnju, jer će se ostatak moći financirati iz sredstava Fonda, u okviru natječaja čije se raspisivanje očekuje krajem siječnja! Kako proračun nije izglasan, a Grad je izgubio predstavničku i izvršnu vlast, prijava za dodjelu sredstava neće se moći podnijeti. Odgovomost za propuštanje prilike za povlačenje sredstava Fonda i izgradnju ne leži na gradonačelnici već na vijećnicima koji su, sasvim olako, odlučili da proračun neće izglasati.

Što se tiče tvrdnje da sadašnja gradska vlast nije uspjela opremiti Knjižnicu i čitaonicu po projektu koji je pripremila ranija gradska vlast, treba reći da je savjetnica za knjižničarstvo Varaždinske županije ocijenila da prostor koji je pripremljen za Gradsku knjižnicu i čitaonicu nije prikladan te da Grad neće dobiti dozvolu za otvaranje ustanove u takvom prostoru. Stoga, za Knjižnicu i čitaonicu pripremljen je drugi prikladan prostor — Kulturni centar u Toplicama te je podnijeta prijava na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske radi sufinanciranja namještaja i opreme. Ujedno, treba reći i da prostor koji je ranija gradska vlast pripremila za Knjižnicu i čitaonicu još od tog vremena koristi Katastar Novi Marof!

Što se tiče tvrdnji vijećnika Antolkovića o “osebujnoj” javnoj rasvjeti, treba reći da se radi o projektu učinkovite, ekološki prihvatljive solarne rasvjete u Ludbreškoj ulici, na koju Grad nije utrošio 1,2 milijuna kuna, kako to tvrdi vijećnik, već 800 tisuća kuna, dok je preostalih 400 tisuća primljeno kao potpora Ministarstva gospodarstva. Ministarstvo je ta sredstva dodijelilo, očito poduprijevši projekt koji vijećnik ocjenjuje “osebujnim”, a kojim će se godišnje uštediti oko 25 tisuća kuna! Moram napomenuti da sam oduvijek bila za svaku uštedu u gradskom proračunu i uvođenje novih ekološki prihvatljivih i racionalnih tehnologija. No, čini se da je vijećnik HDZ-a protiv takvih vrijednosti.

EU projekti

Daljnje nepoznavanje situacije i projekata u Gradu Varaždinskim Toplicama vijećnici iz HDZ-a i HSLS-a pokazuju kada govore o EU projektima, točnije, kako su naveli u tekstu, projektima “3 Interreg”. Projekti takvog naziva ne postoje, a da su samo malo više pratili sjednice Gradskog vijeća, znali bi da su pred početkom realizacije tri projekta s partnerima iz Slovenije. Sva tri projekta odnose se na unaprjeđenje i poboljšanje turističke ponude. No, upitno je hoće li se projekti pokrenuti, jer ugovore o dodjeli sredstava neće imati tko potpisati do formiranja nove gradske vlasti. Jednaki komentar odnosi se i na projekt ceste u Hrastovcu. Projekt jest prijavljen, no u slučaju prihvata prijave, ugovor neće imati tko potpisati niti će postojati proračun iz kojeg će se financirati 15 % gradskog udjela u izgradnji! Kako je sklapanje svih ovih ugovora i početak realizacije terminski određen, jasno je da se neće čekati samo Varaždinske Toplice da formiraju novu vlast, što će izravno dovesti do velikih gubitaka za Grad i građane.
U HSLS-u i HDZ-u pokazuju osnovno nepoznavanje stvari kada ističu da su manje projekte poput izgradnje vidikovca ili postavljanje solarnih klupa mogle prijaviti i odrediti udruge. Upravo je prema odredbama raspisanih natječaja Grad mogao biti jedini prijavitelj, jer se i solarne klupe i vidikovac postavljaju na gradsko zemljište.

Kada mi se predbacuje da nismo umjeli realizirati projekt izgradnje grobne kuće u Rukljevini, moram podsjetiti kolege vijećnike da smo dolaskom na vlast zatekli samo pripremljene projekte. Nakon toga, pokrenuli smo akciju sufinanciranja od strane mještana, sklopili ugovore s mještanima te s izvođačem radova, angažiranim po pravilima o javnoj nabavi, ugovorili izgradnju I. faze. I. faza grobne kuće izgrađena je kako ne bi propala ranije pribavljena građevinska dozvola, a ostatak izgradnje planiran je za prvu polovicu ove godine. No, ta je izgradnja propala jer proračuna – nema!

Na optužbe da je za izgradnju disk-golf terena utrošeno 300 tisuća kuna iz proračuna, mogu odgovoriti da je za taj projekt iz gradskih sredstava utrošeno svega 63 tisuće kuna, dok je 55 tisuća primljeno kao potpora Hrvatske turističke zajednice, a 10 tisuća kao potpora gradske i županijske turističke zajednice. Dakle, ovim projektom utrošeno je ukupno 128 tisuća kuna zajedničkih sredstava, a ne 300 tisuća kuna kako to tvrdi vijećnik! Ovim je ulaganjem uređen jedan od parkova, namijenjen građanima i turistima te je obogaćena turistička ponuda Grada.

Motivacija?

Sve iznijete činjenice mogu se lako potvrditi pripremljenom javno dostupnom dokumentacijom. Stoga, postavlja se pitanje koja je motivacija kolega vijećnika, koji su, unatoč znanju o stvarnim činjenicama, olako izašli u javnost s ovakvim neistinama…
Tvrdnja da je suradnja s gradskom vlašću bila nemoguća je neutemeljena. Upravo su vijećnici HSLS-a i HDZ-a te, dijelom mandata, i nezavisni vijećnik, ti koji suradnju nisu htjeli prihvatiti, neovisno od interesa Grada i građana. Odluka o neizglasavanju proračuna bila je politička odluka, usmjerena isključivo na kažnjavanje mene kao gradonačelnice, neovisno od posljedica koje su time nastupile za Grad i građane.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje