Povežite se s nama

U fokusu

Potvrđeno: Vindiju okupirali kriminalistički istražitelji

Objavljeno:

- dana

KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

U Vindiju su stigli kriminalisti.

Nakon što je Rajko Dondur gostujući u tv emisiji „Nedjeljom u dva“ iznio niz optužbi na račun vlasnika Vindije, Dragutina Drka, u tvrtki je počelo kriminalističko istraživanje. Cilj je otkriti eventualne malverzacije, nakon čega će Državno odvjedništvo odlučiti o daljnjem postupanju.

To je za HINU potvrdio zamjenik županijske državne odvjetnice i glasnogovornik ŽDO-a u Varaždinu Darko Galić, a prenio je Jutarnji list.

Potvrda istrage 

Na konkretno pitanje je li Županijsko državno odvjetništvo naložilo izvide u Vindiji, Darko Galić je za Hinu odgovorio: – Nakon stupanja na snagu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe privatizacije te DORH-ove upute da se ponovno razmotre predmeti pretvorbe i privatizacije, varaždinski ŽDO od 2014. godine postupa u predmetu u kojem su se provodili i u kojem se provode izvidi i kriminalističko istraživanje varaždinske Policijske uprave, Službe kriminalističke policije, na temelju naloga mjerodavnoga državnog odvjetništva.

Dodao je da je uz izvješće Policijske uprave od 3. veljače 2016., koje je dostavljeno varaždinskome Državnom odvjetništvu, priložena i kaznena prijava koju je Rajko Dondur 12. travnja 2016. podnio Uskoku, a on ju je nakon zaprimanja u travnju 2016. dostavio na postupanje varaždinskome Državnom odvjetništvu, nakon čega je, istaknuo je Galić, “formiran novi predmet”, piše Jutarnji list.

Bivši zaposlenik Vindije, Rajko Dondur, je u nedjelju, 9. travnja, u emisiji “Nedjeljom u dva” rekao da je još 1994. godine osobno odnio plavu kuvertu s 20.000 njemačkih maraka tadašnjem predsjedniku Fonda za privatizaciju Milanu Kovaču, nakon čega je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. godine.

– Učinio sam to po nalogu direktora Dragutina Drka – ustvrio je Dondur u emisiji. Također je rekao kako mu je Drk naložio i da se umanji porezni obračun 1997. i 1998. godine nakon što se navodno ispostavilo da je pravi obračun pretežak udarac na likvidnost kompanije.

Izvor:
Foto: istinomprotivlazi.com

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje