Povežite se s nama

U fokusu

Više od 141 milijuna kuna za studentski dom, a ministar Tolušić najavio: riješit ćemo i FOIi

Objavljeno:

- dana

POTPISI NA VAŽAN UGOVOR

U Studentskom centru Varaždin danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Sveučilišni kampus Varaždin, faza III – Studentski dom s pratećim sadržajima. 

Projekt je prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijava ”Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju”, u okviru Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija”. U sklopu ovog projekta bit će izgrađen studentski dom sa 600 ležajeva s pratećim sadržajima za koji su još početkom ožujka odobrena sredstava u iznosu od 141,6 milijuna kuna.

Moderna tehnologija sa što više hrvatskih proizvođača

Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

– Ovakvi projekti nisu politički obojeni, nisu crvene, žute ni plave boje, već su od interesa svih studenata koji studiraju u Varaždinu – poručio je Tolušić.

Sam projekt studentskog doma predstavio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

– Veseli me što će kod gradnje studentskog doma biti korištene nove tehnologije, od solarnih kolektora do kišnice, što je već primijenjeno kod gradnje studentskog restorana i što se pokazalo uspješnim. Ono što se nadamo se da će i oprema koja će biti u domu biti od što više hrvatskih proizvođača – rekao je prof. dr. sc. Šimpraga, dok je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao da će se sa 600 novih ležajeva poboljšati studentski standard u Varaždinu. 

– Ovakvi projekti nisu politički obojeni, nisu crvene, žute ni plave boje – poručio je ministar Tolušić u Varaždinu

Ravnatelj Studentskog centra Nenad Milijaš poručuje da je riječ o projektu za buduće generacije koji je napravljen uz svu suvremenu tehnologiju i sve ekološke standarde.

– Mi smo napravili sa svoje strane sve za daljni razvoj visokog školstva u Varaždinu – rekao je Milijaš i dodao kako je trenutno u tijeku žalbeni rok.

– Nismo čekali već smo odmah proveli javnu nabavu. Uspješno je provedena javna nabava za voditelja projekta i javna nabava za stručni nadzor. Kod građevinsko-obrtničkih radova, za koje je bilo deset zainteresiranih ponuđača, imamo najavljene dvije žalbe. Državna komisija je zatražila od ponuđača koji su se žalili da dostave određene dokaze i sad čekamo. Ako neće biti podnesene žalbe, radovi na novoj zgradi Studentskog doma mogu početi odmah – najavio je Milijaš.

Na potpisivanju je bio i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko koji je rekao kako je potpisivanje ugovora konkretna prilika da se jasno pokaže kako se mogu koristiti EU fondovi.

– To je jedna disciplina koju prošla Vlada ili nije mogla ili nije htjela savladati. Drago mi je jer ako ulažemo u znanje i mlade ljude ulažemo u budućnost i u konačnosti u napredak gospodarstva i zato je ovo za mene jedan dobar dan – poručio je Karamarko u Varaždinu.

Ministar Tolušić: Riješit ćemo i FOI

– Riješili smo studentski restoran, sada počinje izgradnja studentskog doma i ono što nam još preostaje za riješiti je nova zgrada FOI-ja – rekao je na svečanosti potpisivanja ugovora varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Izgradnja nove zgrade planirana je na prostoru bivše Glazbene škole u Varaždinu. 
– Rekao bih da u proteklom razdoblju nije bilo sposobnosti, pa čak i mudrosti ispregovarati oko ovog projekta. No, postavili smo koncept da se takvi projekti, koji nisu samo u Varaždinu, realiziraju, odnosno, da se kroz izmjenu operativnog programa “ubace” u financiranje – poručio Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.
Potvrdio je to i rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras.
– Nije problem u FOI-ju koji je pripremio projekte, nije problem u Zagrebačkom sveučilištu, već u tome da se osigura financiranje. Potporu Sveučilišta imamo, a imamo potporu lokalne zajednice i Vlade. Isto kao što smo dobili sredstva za Studentski dom, na isti način, uz zajedničke napore, možemo osgiurati i za FOI – uvjeren je prof. dr. sc. Boris.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje